Singura ţară cu zeci de mii de morţi vii. Încă din 1970 se ştie despre anomalie

Singura ţară cu zeci de mii de morţi vii. Încă din 1970 se ştie despre anomalie

India este singura ţară din lume în care există cel puţin câteva zeci de mii de morţii vii, cum li se spune indienilor care sunt victimele unei legi sinistre ce prevede că un cetăţean declarat mort nu mai are dreptul să deţină pământ.

Profitând de litera legii, mulţi indieni profită chiar şi de rude, pe care le declară moarte pentru a le putea vinde sau prelua pământurile. Autorităţile de la New Delhi cunosc situaţia de câteva decenii, dar cetăţenii acuză că dreptatea se câştigă foarte greu în justiţia din India.

Jurnaliştii de la BBC au preluat acest subiect şi au aflat că există oameni care se chinuie chiar şi 10 ani până când demonstrează că sunt vii şi îşi pot recupera pământul. Citind mărturiile tulburătoare ale celor afectaţi, aflăm că în societatea indiană există o complicitate toxică, iar cei mai afectaţi sunt oamenii simpli, lăsaţi pe drumuri cu legea în mână şi dreptatea de partea lor.

Unul dintre cei care au păţit-o este Padesar Yadav, un indian „viu și sănătos”, aşa cum este descris în reportajul jurnaliştilor britanici. El a fost foarte surprins când a descoperit că în documente este mort. Totul a început la sfârșitul anilor 1970, după moartea fiicei și a ginerelui.

De zeci de ani, morţii vii îşi caută dreptatea

Atunci s-a trezit pe neașteptate crescând doi nepoți. Pentru a le plăti creșterea și educația, a vândut pământurile pe care le moștenise de la tatăl său în satul natal. Câteva luni mai târziu a primit un telefon bizar.

„Omul căruia i-am vândut terenul m-a sunat pentru a spune că există un proces împotriva mea. A spus că nepotul meu le spunea tuturor că am murit și că un impostor a vândut terenul”, a rememorat Yadav.

Ulterior, acesta s-a deplasat la Kolkata, în satul din districtul Azamgarh, din statul Uttar Pradesh, situat în nordul Indiei. Odată ajuns acolo, oamenii au fost șocați. „Au privit de parcă ar fi văzut o fantomă și au spus: «Ești mort! Ritualurile tale de doliu au fost îndeplinite!»”, a completat păgubitul.

Nepotul său era vinovatul. Cei fuseseră apropiați, iar tânărul venise deseori să-l viziteze când călătorea în oraș. Dar când Yadav i-a spus că intenționează să vândă terenul familiei, vizitele s-au oprit. Şi aşa a aflat că nepotul revendica pământul. Susţinea că este moștenirea lui. La puţin timp după aceea, a urmat confruntarea.

Nepotul şi-a lăsat unchiul pe drumuri

„El a spus: «Nu l-am văzut niciodată pe acest tip în viața mea. Unchiul meu a murit.» Am fost atât de șocat. Dar eu stau aici, în viață, chiar în fața ta, cum nu mă poți recunoaște?”, a spus Yadav. Au urmat zile la rând în care Padesar s-a consumat enorm şi a vărsat lacrimi amare.

Cumva, unchiul escrocat de nepot a aflat că există o speranţă pentru problema lui. Se nume Asociația pentru morții vii din India. Liderul ei, Lal Bihari Mritak, un bărbat de peste 60 de ani, care știa ce înseamnă să fii mort viu având în vedere că o treime din viaţă s-a confruntat cu această înşelătorie mizerabilă.

Bihari provine dintr-o familie foarte săracă. Nu a învățat niciodată să citească sau să scrie pentru că la șapte ani a fost trimis să lucreze într-o fabrică de textile. La începutul anilor 1920 și-a deschis propriul atelier de textile într-un oraș vecin.

Avea nevoie de un împrumut pentru a începe afacerea, iar banca cerea garanții. Aşa a ajuns la biroul guvernamental din satul său, Khalilabad, situat în districtul Azamgarh. Spera să obţină proprietăţile moştenite de la tatăl său.

Între erori birocratice şi corupţie

Contabilul satului i-a căutat numele și a găsit documentele, dar a găsit și un certificat de deces care arăta că Lal Bihari era mort. Protestele lui Bihari nu au contat. Degeaba le-a explicat că un mort nu putea pretinde ceea i se cuvenea de fapt şi de drept.

„Aici scrie în hârtii, negru pe alb, că ești mort”, își amintește Bihari că i s-a spus. Era prea târziu pentru el. Când aşa-zisa moarte a fost înregistrată de autoritatea locală, pământul și bunurile pe care le moștenise au trecut în posesia unchiului său.

Până în prezent, Bihari spune că nu este clar dacă a fost o eroare birocratică sau o înșelătorie a unchiului. Oricum, nu prea mai conta atunci. Bihari era distrus! A trebuit să-şi închidă atelierul, iar familia sa a rămas săracă. Chiar şi aşa, el nu a renunţat la luptă şi curând a realizat că nu era singur.

Oamenii din toată țara erau înșelați de rudele care îi declarau morți pentru a le lua pământul. Aşa a creat Bihari Asociația pentru morții vii. Conform ultimelor estimări, există 40.000 de morți vii doar în statul Uttar Pradesh. Majoritatea săraci, analfabeți și din caste inferioare.

Morţii vii s-au revoltat

Lucrurile nu mai puteau continua aşa, astfel că a început o campanie pentru a atrage atenția asupra situației dificile în care se aflau mulţi indieni morţi vii. N-a fost singur. El şi alţi oropsiţi au avut un scop clar: mesajele să ajungă în mass-media.

Credeau că va fi suficient pentru a schimba ceva, dar n-a fost să fie. Aşa s-a decis să candideze la alegerile naționale cu numele unui mort pe buletinul de vot. Conform planurilor sale, ar fi trebuit să fie de ajuns pentru ca autorităţile să aibă o reacţie. Din nou s-a înşelat.

Când a văzut că nici presa, nici autorităţile nu fac prea multe pentru a schimba situaţia morţilor vii, a fost la un pas să moară. Au fost trei greve ale foamei la care a recurs. Nici aşa n-a avut succes.

Disperarea şi frustrarea l-au făcut să încalce legea răpind copilul unchiului său. Planul era simplu. Odată ce ar fi fost arestat, polițiştii ar fi constatat că este viu. Doar nu puteau aresta un mort, nu? Putregaiul era prea mare, însă...

Când poliţiştii nu cred în morţi vii

Cumva, oamenii legii au aflat despre intenţiile sale şi au preferat să nu se implice. Fuseseră „convinşi” să n-o facă.

În cele din urmă, Bihari şi-a găsit dreptatea datorită unui nou magistrat de district din Azamgarh. Judecătorul s-a uitat peste cazul său și a decis că, după 18 ani de când i s-a spus că este mort, Lal Bihari era viu.

Privind în urmă, Bihari spune că prin Asociația pentru morții vii a sprijinit mii de oameni din toată India. Mulți dintre ei nu au fost la fel de norocoși ca el. Unii s-au sinucis după ce au petrecut ani buni luptând pentru dreptate și în cele din urmă și-au pierdut speranța.

Alții au murit din cauze naturale înainte de soluționarea proceselor. Atât de mult au durat acele acţiuni în justiţie. În prezent, un bărbat care este chiar la începutul luptei este Tilak Chand Dhakad, în vârstă de 70 de ani.

Cazul unui bătrân de 70 de ani

În aceste zile, el vizitează terenurile agricole din Madhya Pradesh, unde a crescut şi la care trebuie să se uite din spatele unui gard. Bătrânul are multe probleme de sănătate și știe că este posibil să nu trăiască suficient pentru a mai merge vreodată pe acele câmpuri.

Când era mai tânăr, Dhakad s-a mutat în oraș cu speranța de a obține un venit mai mare și o viață mai bună pentru copiii săi. În timp ce era plecat, a închiriat terenul unui cuplu. Abia când s-a întors în sat pentru a semna niște documente, a descoperit că nu mai este proprietarul terenului. Omul fusese declarat mort.

„Ofițerul din biroul autorității locale mi-a spus că sunt mort. M-am gândit: «Cum se poate întâmpla asta?» Am fost atât de speriat”, își amintește el. Dhakad spune că a descoperit rapid că acel cuplu îl înregistrase ca mort. Soția celui căruia îi închiriase terenul s-a dus apoi la tribunal şi a pretins că este văduva aşa-zisului răposat. Apoi a semnat şi aşa i-a revenit terenul.

Taj Mahal, celebrul monument din orașul Agra, care atrage milioane de turişti în India

BBC s-a implicat, dar fără rezultat

Când BBC a contactat cuplul pe care Dhakad îl acuză că i-a luat pământul, ei au refuzat să răspundă întrebărilor. Anil Kumar, un avocat care reprezintă morții vii, estimează că în Azamgarh, provincia în care locuiește Lal Bihari, trebuie să existe cel puțin 100 de persoane care au fost declarate moarte deşi sunt vii.

„Fiecare caz este complex”, spune el. Uneori există erori birocratice, dar alteori funcționarii publici sunt mituiți să întocmească certificate de deces false. Shaina NC, purtătoare de cuvânt al partidului de guvernământ Bharatiya Janata (BJP), a declarat pentru BBC că actualul guvern a fost foarte atent în aplicarea legislației pentru combaterea corupției.

„Într-o țară atât de mare și diversă ca India, poţi avea câteva cazuri rătăcite care apar din când în când, dar majoritatea este protejată de buna guvernare a prim-ministrului Narendra Modi.

Dacă există un caz de corupție, există suficiente dispoziții în Parlament pentru a se asigura că făptașii răspund în faţa legii”, spune ea.

O lege drastică ar rezolva problemele

Anil Kumar precizează că în situaţiile în care aceste cazuri sunt rezultatul unei înșelăciuni, justiția poate fi evazivă. Într-un caz a fost nevoie de șase ani pentru a se dovedi că un client era în viață. A fost primul pas, pentru că şi după 25 de ani, respectivul încă mai aşteaptă verdictul.

„Dacă aceste tipuri de cazuri ar fi urmărite rapid, astfel încât criminalul să fie pedepsit, ar provoca teamă oamenilor și ar preveni aceste tipuri de infracțiuni”, subliniază Kumar.

Lal Bihari Mritak analizează cazurile morţilor vii din India

Revenind în prezent, au trecut mai bine de 45 de ani de când Lal Bihari Mritak a fost declarat mort și mai bine de două decenii de când a reușit să demonstreze că este în viață. În amintirea acelor vremuri de tristă amintire, el găzduiește anual o petrecere de „renaștere”.

Tortul putreziciunii din societatea indiană

Oaspeții stau în jurul unui tort mare și frumos. Pe măsură ce cuțitul taie glazura, devine clar că tortul nu este este decât o cutie de carton decorată. E doar un truc. „În interior este complet gol. Unii oficiali guvernamentali sunt așa, goi și nedrepți.

Nu am tăiat acest tort pentru a sărbători. Este o declarație despre societatea în care trăim”, spune el. Bihari primește în continuare apeluri de la oameni din toată țara care doresc sfatul său. Din păcate, la 66 de ani își pierde puterea și se gândește să se retragă din luptă.

„Nu mai am bani sau energie pentru a conduce Asociația pentru morții vii. Şi nu este nimeni care să o preia”, a spus cu amărăciune unul dintre simbolurile contemporane ale Indiei. Sperase întotdeauna că mass-media națională îi va susține pe cei deposedați de pământ și că guvernul va înfrânge corupţii, dar nu s-a întâmplat.

Omul care și-a petrecut 18 ani din viață încercând să demonstreze că trăiește va fi cu adevărat mort într-o zi. Iar asta se va întâmpla fără să fi realizat schimbările pentru care lupta, conform BBC.

Ne puteți urmări și pe Google News