India devine cea mai populată țară din lume. China va pierde supremația la jumătatea anului

India devine cea mai populată țară din lume. China va pierde supremația la jumătatea anuluiSursa foto: Dreamstime

China este pe cale să piardă supremația în ceea ce privește mărimea populației. Situația s-ar putea schimba la jumătatea anului 2023, conform estimărilor date publicității de Organizația Națiunilor Unite. India va fi cea mai populată țară din lume, conform sursei citate, cu aproape trei milioane de locuitori mai mulți decât China.

Cunoscută până de curând drept cea mai populată țară din lume, China este pe cale să piardă acest titlu. Se va întâmpla în cea de-a doua jumătate a anului acesta, conform estimărilor dintr-un raport al United Nations Population Fund (UNFPA).

India ar urma să devină ţara cu cea mai mare populaţie din lume, cu aproape 3 milioane de locuitori mai mulți decât China. Populaţia indiană va fi de 1,4286 miliarde de locuitori, în vreme ce populația chineză va fi de 1,4257 miliarde de locuitori, indică raportul care analizează situaţia populaţiei la nivel global.

Potrivit datelor oficiale, populaţia chineză a scăzut anul trecut pentru prima dată după perioada 1960 -1961, când o foamete, care a început în 1959, a făcut zeci de milioane de morţi. Criza alimentară a fost provocată de erorile comise de conducerea partidului comunist chinez. Paradoxal, scăderea populaţiei din China s-a produs în pofida relaxării politicii de limitare a naşterilor în ultimii ani.

În urmă cu 10 ani, prin restricțiile impuse, chinezilor li s-a dat dreptul să aibă un singur copil. Măsura a încetat în 2021, când autoritățile de la Beijing a dat dreptul fiecărei familii să aibă câte trei copii. Reducerea populației este pusă pe seama creșterii costului vieţii în China, la fel şi cel pentru educaţia copilului. Nivelul mai ridicat al studiilor femeilor amână, de asemenea, sarcinile.

Raportul ONU nu este pe placul Chinei

Anunțul din raportul ONU nu a fost pe placul oficialilor de la Beijing, care au precizat că beneficiul demografic al unei țări depinde și de calitatea populației, nu doar de cantitate.

„Beneficiul demografic al unei ţări nu depinde doar de cantitatea (populaţiei), ci şi de calitate. Nu depinde doar de populaţie, ci şi de talentul său”, a reacţionat Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

China „implementează o strategie naţională pentru a răspunde activ fenomenului de îmbătrânire a populaţiei, promovează politica celor trei copii şi măsuri de sprijin, răspunzând totodată la schimbările produse în dezvoltarea populaţiei”, a subliniat oficialul chinez.

Guvernul indian se confruntă cu grave probleme

Pe de altă parte, India nu dispune de date oficiale recente cu privire la numărul locuitorilor săi, ultimile informații datând din 2011, când a fost efectuat ultimul recensământ. Astfel de operațiuni de înregistrare a numărului de locuitori au loc o dată la zece ani, în India, dar recensământul din 2021 a fost amânat din cauza pandemiei de coronavirus. Obstacole logistice şi reticenţe politice au împiedicat desfășurarea acestuia în perioada actuală şi este puţin probabil va avea loc prea curând.

Guvernul naţionalist hidus al prim-ministrului Narendra Modi este acuzat opozanți că întârzie intenţionat recensământul. Ei susțin că guvernul evită să dea publicității informații sensibile precum nivelul șomajului, înainte de alegerile de anul viitor.

De altfel, economia indiană se confruntă cu greutăți majore și nu poate absorbi milioanele de tineri care ajung în fiecare an pe piaţa muncii. India are probleme și în ce privește producția de energie, hrană şi asigurarea de locuinţe pentru locuitorii din ce în ce mai numeroși. Marile oraşe indiene se luptă să facă faţă acestei situaţii.

Potrivit Pew Research Centre, populaţia indiană a crescut cu peste 1 miliard de persoane din 1950, anul de la care ONU a început să primească date demografice.

Populația Pământului va atinge 8,045 de miliarde de locuitori

Raportul UNFPA estimează că populaţia mondială va ajunge la 8,045 miliarde de locuitori până la jumătatea anului 2023.

Conform datelor colectate încă din 2022, în următoarele decenii, statele din Europa și Asia se vor confrunta cu o prăbulire demografică. În schimb, în Africa, populaţia ar trebui să crească de la 1,4 miliarde la 3,9 miliarde de locuitori, urmând să reprezinte 38% dintre locuitorii planetei. În prezent, pe continentul african trăiesc 18% din cetățenii Pământului, conform aceloraşi date.

Opt ţări cu peste 10 milioane de locuitori, majoritatea din Europa, inclusiv Grecia, Italia, Polonia, Portugalia şi România, s-au confruntat cu o scădere a populaţiei în ultimul deceniu. Japonia cunoaşte un declin cauzat de îmbătrânirea populaţiei, înregistrând o scădere de peste 3 milioane de locuitori între 2011 şi 2021.

Datele ONU arată că populația mondială va crește până în 2090, cînd va atinge pragul de 10,4 miliarde de locuitori.

Ne puteți urmări și pe Google News