Indemnizații nesimțite la UE. Membrii unui „comitet zombie" cer 200 de euro pentru fiecare videoconferință

Indemnizații nesimțite la UE. Membrii unui „comitet zombie" cer 200 de euro pentru fiecare videoconferință

Nu e de mirare furia cu care politicienii apără Uniunea Europeană. Câștigă sume fabuloase de pe urma interminabilelor ședințe, chiar dacă munca lor nu pare să intereseze pe nimeni.

E și cazul Comitetul Economic și Social European (CESE), care se află în centrul unui scandal european. Cererea membrilor acestui comitet zombie de a primi câte 200 de euro pentru a participa la fiecare reuniune a stârnit indignare la Bruxelles.

Generalii în rezervă îl somează pe Macron să oprească „dezintegrarea” Franței. Pericol de război civil

Bufetul CESE a fost respins

Drept urmare, țările UE au decis să blocheze planurile controversate de cheltuieli ale Comitetului . CESE este un organism consultativ format din aproximativ 329 de reprezentanți ai sindicatelor în care factorii de decizie ai blocului sunt meniți să solicite avize cu privire la legislația propusă. Membrii comisiei primesc în mod normal 290 de euro pentru a participa fizic la summiturile de la Bruxelles. Banii sunt destinați să asigure cazarea și mesele la restaurant. Chiar dacă din cauza pandemiei lucrările s-au ținut virtual, membrii comitetului au continuat să primeascreducă aceste cheltuieli, propunând în schimb comitetului bugetar al Consiliului European să acorde delegaților câte 200 de euro pentru participarea la reuniuni virtuale din propria sufragerie.

Bill Gates a devenit apărătorul Big Pharma. Nici gând să renunțe la proprietatea intelectuală asupra vaccinurilor

Propunerea a provocat un răspuns furibund și a fost respinsă la reuniunea de marți.

Are vreun rost acest "comitet zombie"?

Criticii susțin de multă vreme că CESE a avut un impact redus în procesul decizional ale UE de când a fost format în 1957 ca „vocea societății civile organizate din Europa”. Mulți cred că acest comitet este o relicvă costisitoare care nu mai are niciun sens. Anul trecut, europarlamentarul ceh Tomas Zdechovsky, din Partidul Popular European, a declarat pentru site-ul Politico: „Foarte puțini parlamentari citesc opiniile acestui comitet. Impactul este aproape de zero. Este un comitet zombie, care și-a pierdut scopul, dar funcționează în continuare.”

„CESE a trăit la umbra celorlalte instituții ale UE, trebuie să spun destul de confortabil, pentru că nimeni nu a întrebat cu adevărat ce fac și pentru ce sunt buni. Este un instrument pentru aducerea membrilor din toată UE la Bruxelles. Le place să vină aici pentru că se simt importanți. Se întâlnesc cu alți membri, organizează dezbateri și iau mese frumoase", afirmă și fostul europarlamentar olandez Derk Jan Eppink.

Anul trecut, CESE a fost implicat într-un scandal când deputații europeni au respins conturile financiare ale instituției pe 2018, scrie ziarul britanic Daily Express.

Rusia, încă demonstrație de forță. Test reușit cu o nouă rachetă de interceptare

Ne puteți urmări și pe Google News