Evenimentul Zilei > Actualitate > Incredibil! Melcul ucigaș care omoară peste 200.000 de oameni anual. Ce este „mâncărimea înotătorului”
Incredibil! Melcul ucigaș care omoară peste 200.000 de oameni anual. Ce este „mâncărimea înotătorului”

Incredibil! Melcul ucigaș care omoară peste 200.000 de oameni anual. Ce este „mâncărimea înotătorului”

În apele dulci din zonele tropicale își are originea Ampullariidae, care crește foarte ușor în mlaștini, lacuri sau ape curgătoare. Melcii poarta viermi parazitari ce pot infecta oamenii cu o boala numita schistosomiaza denumită  febra melcului sau mâncărimea înotătorului. Simptome ale bolii includ dureri abdominale și sânge în secreții, în funcție de zona corpului afectată.

Simptomele și semnele depind de numărul și locația ouălor capturate în țesuturi. Inițial, reacția inflamatorie este ușor reversibilă. În ultimele stadii ale bolii, patologia este asociată cu depunerea de colagen și fibroză, ducând la afectarea organelor care poate fi doar parțial reversibilă.

Ființele umane sunt infectate când formele larvare ale parazitului, eliberate de melci de apă dulce, penetrează pielea lor în timpul contactului cu apa infestată. În organism, larvele se dezvoltă în schistozomi adulți.

Viermii adulți trăiesc în vasele de sânge, unde femelele eliberează ouă. Unele dintre ouă sunt eliminate din organism în fecale sau urină pentru a continua ciclul de viață al paraziților. Alții devin localizați în țesuturile corpului, provocând o reacție imună și deteriorări progresive ale organelor.
Există două forme majore de schistosomioză: intestinală și urogenitală.De asemenea pot apărea și tulburări ale aparatului cardio-pulmonar și ale sistemului nervos central.

Manifestări acute

Persoanele care au intrat în contact cu apă dulce contaminată cu specii de Schistosoma  pot dezvolta o erupție cutanată pruriginoasă datorită dermatitei cercariene (denumită și „mâncărimea înotătorului”).

Febra, letargia, starea generală de rău și mialgia sunt cele mai frecvente simptome ale schistosoimazei. Simptomele mai puțin frecvente includ tuse, cefalee, anorexie și erupții cutanate Aceste simptome imită o boală acută virală, bacteriană sau malaria. Trăsăturile care o diferențiază de malarie includ urticarie generalizată, erupție cutanată pruriginoasă la locul penetrării cercariene (adesea picioarele), eozinofilie și limfadenopatie.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE