Închisoare pe viaţă pentru fostul preşedinte al Curţii Constituţionale

Închisoare pe viaţă pentru fostul preşedinte al Curţii Constituţionale

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale (CC) a Indoneziei a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru că a luat mită cu scopul de a influenţa anumite decizii referitoare la litigii electorale din această ţară măcinată de corupţie, situată în Asia de Sud-Est, anunţă AFP.

La finalul unei audieri maraton care s-a încheiat luni seară, după un proces care a durat patru luni, Akil Mochtar a fost găsit vinovat de un tribunal anticorupţie din capitala Jakarta pentru că a acceptat în total peste 57 de miliarde de rupii indoneziene (3,5 milioane de euro) în cadrul litigiilor privind 15 scrutinuri regionale.

De asemenea, fostul preşedinte al autorităţii de jurisdicţie constituţională care anterior a ocupat un mandat de parlamentar, a fost găsit vinovat că a spălat în total 180 de miliarde de rupii indoneziene (11 milioane de euro) în perioada cât s-a aflat la conducerea CC şi a mandatului de deputat.

'Acuzatul a fost în fruntea unei înalte instituţii a statului considerate ultimul bastion al cetăţenilor care cer dreptate', a declarat preşedintele tribunalului anticorupţie, Suwidya.

Ne puteți urmări și pe Google News

'Din cauza acţiunilor sale, autoritatea Curţii Constituţionale s-a prăbuşit', a adăugat el. Akil Mochtar, în vârstă de 53 de ani, a apreciat că sancţiunea este 'nedreaptă' şi a anunţat că va face apel.

Fostul preşedinte al CC a fost arestat anul trecut, la domiciliul său din Jakarta, de membri ai comisiei pentru eradicarea corupţiei, în momentul în care un om de afaceri şi un parlamentar se pregăteau să îi plătească aproximativ 10 miliarde de rupii indoneziene (188.000 de euro).

Una dintre principalele atribuţii ale Curţii Constituţionale o reprezintă rezolvarea litigiilor electorale.

În ultimul său clasament, ONG-ul Transparency International a plasat Indonezia pe locul 114 din cele 177 de ţări şi teritorii supravegheate. Cu cât poziţia ocupată se apropie de sfârşitul clasamentului, cu atât ţara este considerată mai coruptă.