Începutul sfârșitului. Statul Islamic suferă primele înfrângeri pe front

Începutul sfârșitului. Statul Islamic suferă primele înfrângeri pe front

Jihadiștii au pierdut orașul irakian Tikrit, în timp ce aviația americană le-a blocat principala rută de aprovizionare dintre Siria și Irak

Armata irakiană a pătruns în Tikrit, locul de baștină al fostului dictator Saddam Hussein, la nouă luni după ce orașul căzuse în mâinile grupării jihadiste sunite Statul Islamic. Circa 30.000 de soldați irakieni, susținuți de aviație, participă la ofensiva asupra bastionului sunit, considerată cea mai mare operațiune militară de până acum împotriva jihadiștilor.

După un asalt de zece zile, victoria de etapă a forțelor guvernamentale are, mai întâi de toate, o încărcătură simbolică uriașă și marchează începutul unei ample contraofensive terestre împotriva islamiștilor, care încep să piardă teren. Succesul este cu atât mai important cu cât are loc la exact patru ani de la debutul conflictului civil sirian, care a creat premisele expansiunii ideologice și militare a Statului Islamic. Nu în ultimul rând, cucerirea Tikritului deschide calea spre Mosul, principalul oraș irakian aflat sub controlul islamiștilor.

Deconectați de Siria

Washingtonul s-a declarat însă îngrijorat că, în asaltul asupra orașului natal al lui Saddam Hussein, au fost implicați și comandanți iranieni. Câteva cuiburi de teroriști au rămas în oraș, dar armata irakiană și milițiile șiite au anunțat că acționează prudent pentru a nu irosi vieți umane. Orașul este împresurat, iar predarea jihadiștilor izolați este o chestiune de timp, au mai explicat comandanții irakieni. Pierderea Tikritului vine în aceeași zi în care Statele Unite au anunțat că au reușit să blocheze principala rută de aprovizionare cu armament și trupe a jihadiștilor, care lega Siria de orașul irakian Mosul. Izolarea teroriștilor poate astfel dechide calea asediului asupra orașului Mosul. O eventuală pierdere a Mosulului înseamnă practic eliminarea Statului Islamic din Irak și împingerea liniei frontului peste graniță, în Siria.