Începutul sfârșitului: PNL, între Nicușor Dan și Marcel Ciolacu

Începutul sfârșitului: PNL, între Nicușor Dan și Marcel Ciolacu Sursa : EVZ

Coincidența unor știri ale ultimelor zile ar putea conduce un ochi avizat către concluzii interesante și aparent întâmplătoare.

În contextul pe care l-am detaliat recent aici și aici , adică acela al iminentului blocajul economic având impact național, urmare a sacrificării industriei construcțiilor din Capitală, un șir al declarațiilor și poziționărilor politice pare să constituie o dificultate majoră pentru PNL.

Întâi Nicușor Dan a comunicat că va cere Ministerului Apărării să pună la dispoziția PMB ortofotoplanurile pentru București, în format digital, spre a fi folosite la întocmirea Planului Urbanistic General, document cu mari șanse de a fi anulat definitiv în instanță, fapt cu consecințe devastatoare, imposibil de calculat, mai ales după suspendarea PUZ-urilor. Dintre efecte, cel mai interesant este că nici măcar Primăria nu va mai avea baza legală pentru amenajări urbanistice de orice fel, ca să nu mai vorbim de afectarea tuturor firmelor din domeniul imobiliar (dezvoltatori, furnizori, producători și toți cei de pe lanțul funcțional, de la companii la simpli angajați).

Anunțul a venit după ce edilul fusese refuzat tranșant de către Marcel Ciolacu referitor la „intervenția” solicitată acestuia pe lângă ministrul Finanțelor, de a oferi municipalității suma de 600 de milioane de lei, pentru plata facturilor către ELCEN. „Tu te interesezi de căldura bucureştenilor pe 10 noiembrie? Tu în noiembrie te trezeşti? Să sune Ciolacu. E o incoerenţă, are excedent în septembrie de 200 de milioane de lei şi cere ajutor la guvern [...] Din punctul meu de vedere, îmi menţin părerea, cel mai bine este să îşi dea demisia [...] Faţă de partenerii mei de la PNL, îi invit să recunoască că au greşit că l-au susţinut pe Nicuşor Dan.” a spus șeful PSD, plasând problema în coaliție, și, implicit, în G uvern.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iar răspunsul premierului Ciucă a venit prompt: „Primăria Capitalei are în momentul de faţă o problemă pe care trebuie să o rezolve. Modul în care Guvernul poate să intervină este fie să ridice plafonul de îndatorare, fie să dea bani de la buget. În momentul de faţă, nu putem să dăm bani de la buget doar pentru Primăria Capitalei şi pentru celelalte nu.” Așadar, Executivul refuză solicitarea lui Nicușor Dan, moment din care începe o analiză interesantă.

Situația de fapt a PNL în București este cel puțin delicată, după alianța cu USR de la localele din 2020 și menținerea acestei coaliții la nivel local. Practic, liberalii cauționează de doi ani de zile, cot la cot cu USR, toate inițiativele lui Nicușor Dan. Problemele cele mai mari sunt în domeniul urbanismului și al termoficării. Nu doar că ele nu par a se rezolva, dar par de-a dreptul îngropate.

Or, decizia politică din Modrogan are de ales între parteneriatul local cu primarul Capitalei și cel național cu PSD. Care PSD, în continuarea jocului la offside, făcut eficient și îndreptățit față de PNL - măcar în lumina valului de ură la care „urmașii Brătienilor” au contribuit din 2015 și până în 2022, pune presiune suplimentară pentru a-și crește cota în București, în vederea anunțatei candidaturi a Gabrielei Firea din 2024.

Astfel, în orice variantă, PNL iese prost. Dacă retrage sprijinul politic pentru Nicușor Dan, acesta se va victimiza, iar partidul va trebui apoi să împartă „tortul administrației” cu PSD, cele două având o majoritate confortabilă în Consiliul General, dacă și-ar uni forțele. Dacă va continua menajul alături de USR, atunci PNL va continua să deconteze nepriceperea actualului edil, ajungând cel mai probabil la un scor cu o cifră.

Ironia este maximă: nu știm care este ciocanul și care este nicovala, însă a avea de ales între „salvatorul” pentru care au făcut campanie și șeful „ciumei roșii” e cu adevărat o mică pedeapsă a istoriei pentru lungul șir de prostii asumate de liberali în ultimii 8 ani.