Început timid în comisia constituantă

Început timid în comisia constituantă

Prima şedinţă a Comisiei mixte de revizuire a Constituţiei a avut ca rezultat o pauză de două săptămâni, în care membrii acesteia ar urma să dezbată regulamentul după care vor lucra.

Abia peste două săptămâni vor fi aşadar demarate discuţiile pe marginea proiectului în sine. Unul dintre aspectele care ar trebui clarificate este ce se va pentrece cu cele două texte de lege aflate în atenţia comisiei constituante, unul iniţiat de PDL şi aflat în discuţia comisiei şi altul iniţiat de Traian Băsescu şi aflat la Comisia juridică, pe care PDL a anunţat, de asemenea, că îl susţine. Reprezentanţii opoziţiei, care anunţaseră că nu vor participa la lucrări, au venit special pentru a obiecta faţă de acest aspect. Senatorul PSD Toni Greblă a spus, în cadrul dezbaterilor, că în şedinţa viitoare reprezentanţii Puterii trebuie să se hotărască dacă abandonează proiectul depus de ei sau se lucrează în paralel pe ambele proiecte, cel al preşedintelui Băsescu şi cel al PDL.

"Suntem uşor în inconsecvenţă pentru că lucrăm la două proiecte în paralel", a spus Greblă, citat de Sgerpres. El a mai propus câteva întâlniri publice cu mass- media, cu reprezentanţii mediului academic, ai universităţilor, trebuie gândită aceasta pentru că elaborarea unui proiect de Constituţie este o treabă în care trebuie să antrenăm cei mai buni specialişti.

La rândul său, deputatul liberal Ciprian Dobre a spus că trebuie stabilit foarte clar dacă revizuirea Constituţiei se face în comisia specială sau se face în comisiile juridice ale Parlamentului. "Birourile Permanente trebuie să stabilească în şedinţă comună care dintre aceste comisii are competenţa de a discuta revizuirea Constituţiei. Nu putem merge pe două drumuri pentru că asta ar însemna două proceduri, două tipuri de vot", a spus Dobre. În schimb, preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Daniel Buda, a declarat că, în cazul în care lucrările Comisiei parlamentare de revizuire a Constituţiei vor fi blocate, discuţiile pe marginea modificării legii fundamentale se vor muta la Comisia juridică a Camerei, pe care intenţionează să o folosească pe post de plasă de siguranţă.

Ne puteți urmări și pe Google News