Evenimentul Zilei > Actualitate > Începe testarea în masă! 2.000.000 de români vor putea fi verificați
Începe testarea în masă! 2.000.000 de români vor putea fi verificați

Începe testarea în masă! 2.000.000 de români vor putea fi verificați

Testarea în masă a românilor este următoarea etapă pe care o vom experimenta în lupta cu noul virus care aîngrozit omenirea și a izolat peste un miliard de oameni.

Astăzi, pe aeroportul Otopeni, va ateriza un avion din Coreea de Sud care va aduce prima tranșă de 200.000 teste moleculare pentru coronavirus. Unifarm a semnat un contract cadru de 2.000.000 de  kituri de testare medicale cu China și Coreea de Sud, pentru a permite trecerea la etapa următoare: testarea în masă.

Metodă recomandată de Organizația Mondială a Sănătății pentru a încetini răspândirea coronavirusului și a fost implementată de multe state, organizându-se inclusiv testări în mașină, tip drive-in.

„COVID-19 este în primul rând un challenge logistic: consumă resursă umană, măşti, combinezoane, medicamente, kituri de testare. Una dintre priorităţile noastre este de a creşte capacitatea de testare la nivel naţional. (…)

În momentul de faţă, avem 19 centre în care se fac testări. Nu este uşor de găsit aceste kituri, aceste consumabile care sunt folosite la fiecare testare. Vestea extraordinară este că mâine vor veni 200.000 de teste din Coreea. Mi-a confirmat în seara asta directorul Unifarm şi vom avea o capacitate de testare foarte bună.

Aceste penurii nu sunt proprii ţării noastre. În Franţa sunt situaţii critice. Sunt disponibile în jur de 4.500 de teste pe zi, în ciuda unei capacităţi foarte mari de testare”, a afirmat ministrul Sănătății Victor Costache, marţi, la Antena 3.

Potrivit anunțului făcut de șeful guvernului, Ludovic Orban, „obiectivul este ca, într-un interval de timp de 5-7 zile, de a creşte capacitatea de testare la peste 2.000 de teste, chiar cu tendinţă de a ajunge la 2.500 de teste pe zi şi, de asemenea, această capacitate de testare să crească în continuare”, a declarat Ludovic Orban, marţi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.