Începe iar telenovela la Oltchim. Statul vrea să-şi preschimbe creanţa de 1 miliard de lei în acţiuni

Începe iar telenovela la Oltchim. Statul vrea să-şi preschimbe creanţa de 1 miliard de lei în acţiuni

Consiliul de Administraţie al societăţii Oltchim Râmnicu Vâlcea intenţionează să majoreze capitalul social al combinatului cu o valoare maximă puţin peste 2,058 miliarde lei, prin conversia în acţiuni a creanţei de peste 1,128 miliarde lei deţinută de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.

Conducerea Oltchim a convocat pentru data de 10 septembrie 2012 Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor pentru aprobarea majorării capitalul social cu valoarea maximă de 2.059.344.779 lei, de la valoarea actuală de 34.321.138,30 lei la valoarea de 2.093.665.917 lei, conform convocatorului publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti.

Majorarea va fi efectuată prin emiterea unui număr de 20.593.447.790 acţiuni noi, fiecare cu o valoare nominală de 0,1 lei. Acţionarii minoritari existenţi vor avea drept de preferinţă şi vor putea subscrie în total cu suma de 930,697 milioane lei, proporţional cu cotele de participare deţinute. Ar putea reîncepe conflictul cu acţionarii minoritari AGEA va trebui să aprobe şi conversia creanţei de 1.128.647.772 deţinute de AVAS faţă de societate, conversie solicitată de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI). Acţiunile rămase nesubscrise în urma conversiei creanţei AVAS şi a exercitării de către acţionarii societăţii a dreptului lor de preferinţă se vor anula.

Statul a mai încercat schimbarea creanţelor asupra combinatului în acţiuni în anii trecuţi, fapt care a generat un adevărat război în instanţă cu acţionarii minoritari de atunci, SIF Oltenia şi Broadhurst Investments. Într-un final, Ministerul Economiei a fost nevoit să renunţe la acţiune. Este de aşteptat ca nici acum să nu fie lăsat de acţionarii minoritari să preia compania aproape integral printr-un act administrativ.

Ne puteți urmări și pe Google News