Evenimentul Zilei > Social > Începe FDR – FEST. Festivalul Dramaturgiei Românești are în premieră două etape
Începe FDR – FEST. Festivalul Dramaturgiei Românești are în premieră două etape

Începe FDR – FEST. Festivalul Dramaturgiei Românești are în premieră două etape

De miercuri, Timișoara se transformă într-un oraș al artelor. Aici începe Festivalului European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR), care se va desfăşura în două etape, 14-18 mai şi 10-17 iunie. Este, spun organizatorii, un festival care se adresează publicului larg, cu spectacole numeroase şi de calitate. Un eveniment care pune Timișoara pe harta orașelor care merită titlul de Capitală Culturală Europeană.

”Festivalul din acest an propune spectatorilor săi, poate mai insistent decât oricând, să stea puțin și să privească în jur. Aceasta este miza spectacolelor programate în Festival: să reflecte lumea de astăzi, cu poveștile ei, cu speranțele ei, cu injustițiile ei, cu formele ei de comunicare, cu întrebările și cu încercările de răspuns pe care le dă societatea provocărilor pe care le întâmpină, într-o identitate europeană din ce în ce mai scindată, din ce în ce mai pusă la încercare”, spune Ada Hausvater, directoarea Naționalului timișorean.

Organizat de către Teatrul Naţional ”Mihai Eminescu” din Timişoara, cu sprijinul Ministerului Culturii, al Primăriei şi al Consiliului Local al Municipiului Timişoara, cărora, anul acesta, li s-au alăturat Institutul Cultural Român şi UNITER, Festivalul propune la ediţia 2014, o premieră: cele două module de spectacole, care fac parte tradiţional din eveniment, şi anume: Festivalul Dramaturgiei Româneşti (FDR) şi Festivalul European al Spectacolului (FEST), vor fi prezentate în două perioade diferite.
Selecţia spectacolelor a fost realizată de către criticul de teatru Oana Borş.

FEST-FDR 2014 se deschide, miercuri, 14 mai, la ora 18.00, cu piesa ”A fost odată la Timişoara” de Peter Kerek, ”o poveste despre oameni și despre cum acești oameni sunt, individual și în interiorul legăturilor lor de sânge, o proiecție fidelă – deși subiectivă și la scară redusă – a istoriei mari”. Ceea ce urmează este un adevărat maraton teatral, cu spectacolele celor mai bune teatre românești, cu piese contemporane montate inedit, dar și ateliere, sesiuni de dezbatere și  spectacole-lectură, stand-up comedy și un moment poetic. Piesele încep în a doua parte a zilei, de la orele 17, 19 și 21.
Spectatorii vor putea vedea spectacolele: Nu ne-am născut în locul potrivit de Alice Monica Marinescu şi David Schwartz, regia David Schwartz (Asociaţia O2G Bucureşti, spectacol câştigător al premiului Talking about borders); Solitaritate, un spectacol de Gianina Cărbunariu (Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu); Green Hours! Best of. show teatral site-specific serial de Maria Manolescu şi Peca Ştefan, regia Andreea Vălean (dramAcum şi Teatrul Luni de la GreenHours Bucureşti); Tipografic majuscul, un spectacol de Gianina Cărbunariu (Teatrul Odeon Bucureşti); Carpathian Garden un spectacol de Radu Iacoban (Godot Café-Teatru Bucureşti); Bucharest Calling de Peca Ştefan, regia Andi Gherghe (Studio Yorick Târgu-Mureş); Punct triplu, un spectacol de Bogdan Georgescu (Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Liviu Rebreanu” şi Colectiv A Cluj); Efectul genovese de Alina Nelega, regia Gavril Cadariu, Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Liviu Rebreanu” (Secțiunea FDR); Dontcrybaby de Catinca Drăgănescu și Eugen Jebeleanu, regia Eugen Jebeleanu (Teatrul Luni de la GreenHours și Compagnie 28); Sânziana şi Pepelea de Vasile Alecsandri, regia: Alexandru Dabija (Teatrul Naţional din Cluj); Pisica verde de Elise Wilk, regia Cristi Juncu (Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” București); Dreaming Romania de Mihai Pintilei-Jabeniţan, creație colectivă (Asociaţia Centrul Mutimedia Teatru Fix, Iaşi); Cabaretul cuvintelor de Matei Vişniec, regia Ștefan Iordănescu (Teatrul Naţional Timișoara).
În luna iunie, a doua componentă a Festivalului, FEST (Festivalul European al Spectacolului), aduce  trupe din Franţa, Italia, Brazilia, Spania, Polonia etc., ce vor performa alături de artiştii români în spectacole de teatru în aer liber, spectacole de teatru-dans, performance-uri, concerte.