Evenimentul Zilei > Social > Începe BETA 2018 – bienala timișoreană de arhitectură. Poți afla cum îți alegi apartamentul perfect
Începe BETA 2018 – bienala timișoreană de arhitectură. Poți afla cum îți alegi apartamentul perfect

Începe BETA 2018 – bienala timișoreană de arhitectură. Poți afla cum îți alegi apartamentul perfect

La Timișoara începe, vineri, unul dintre cele mai importante evenimente de arhitectură din România și din euroregiune: BETA 2018 - bienala timișoreană de arhitectură. Evenimentul inaugural are loc de la ora 19.00, la Halele Timco (Calea Circumvalațiunii 8-10).

Programul din deschidere va cuprinde vernisarea expoziției Despre locuire – Locuirea colectivă, între produs și proces, expoziția centrală din cadrul BETA 2018, alături de echipa curatorială formată din arhitecții: Ilinca Păun Constantinescu, Tudor Constantinescu, Gabriela Belcineanu, Iulia Păun, Alexandru Păun și Laura Popa-Florea, urmată de o scurtă prezentare a întregului program al bienalei. Seara va fi completată de o serie de concerte susținute de cei de la Mud Boulevard, Karpov Not Kasparov și Doctor Sinteză.

Expoziția abordează critic perspectivele distincte ale principalilor săi actori care contribuie la modelarea locuințelor: administrația, dezvoltatorul, arhitectul și utilizatorul / locuitorul. Înafară de ziua deschiderii bienalei (28 septembrie, ora 19), expoziția va putea fi vizitată la Halele Timco (Str. Circumvalațiunii, 8-10), între orele 10.00 – 20.00, în perioada 28 septembrie – 28 octombrie 2018. ”Prin reunirea unui grup divers de cercetători, artiști și practicieni și prin deschiderea dată de evenimentele conexe internaționale, expoziția Despre locuire vizează, prin abordarea sa interdisciplinară, stabilirea unui dialog între actorii responsabili cu producția locuinței și, implicit, a locuirii. Scopul pe termen lung este acela de a-l implica mai mult în acest proces pe cel ce locuiește”, transmit organizatorii.

În marile orașe se construiește sălbatic, se marketează bine și se vinde scump. „Efectele acestei speculații se văd atât când vine vorba de locuința în sine (de la accesibilitatea sa pentru toate păturile sociale, până la suprafață, calitatea construcției sau a spațiului oferit etc.), cât și la nivel urban, în plan economic sau social”, spune Oana Simionescu, coordonatorul BETA. Instalațiile artistice din cadrul expoziției sunt realizate de Suzana Dan, Ioana Trușcă, Mnemonics, Cătălin Crețu și IDEILAGRAM. Duminică, 30 septembrie, începând cu ora 11.00, echipa curatorială și de cercetare va organiza un tur al expoziției. Turul este gratuit și deschis oricui dorește să participe.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Arhitecturii, va avea loc o altă lansare importantă a acestei ediții și anume ghidul UndeLocuiescEu. Evenimentul de lansare, parte din Bienala timișoreană de arhitectură (BETA2018), se va desfășura la Halele Timco, pe 1 octombrie 2018, de la ora 19.00. Acesta studiază procesul de alegere al unui apartament pornind de la observații la scară mare, a întregului cartier și a felului în care acesta este conectat cu restul orașului, trecând prin diferitele tipuri de vecinătăți și clădiri, prin felul în care planimetria și finisajele apartamentului ne afectează viața de zi de zi, până la cum să ne planificăm strategia financiară, căutarea și întreg procesul de achiziție. Ghidul va fi disponibil în două formate: online, pe www.undelocuiesc.eu, fiind o primă tentativă de a dezvolta o aplicație care să-i ajute pe cumpărători să „descifreze” realitatea din spatele anunțurilor imobiliare. “Atunci când alegem un apartament, fiecare dintre noi ține cont de o sumedenie de reguli, recomandări și experiențe pe care le prioritizează diferit”, spune Alexandru Găvozdea, președintele Ordinului Arhitecților din România (OAR). „Însă toate converg spre țelul final: locuirea fericită. Ghidul UndeLocuiescEu adună sistematic și structurat aceste elemente și le oferă într-o formă practică și accesibilă publicului larg și de specialitate, deopotrivă”, adaugă președintele OAR. UndeLocuiescEu este un proiect editorial realizat de Mojar și Ordinul Arhitecților din România, cu sprijinul imobiliare.ro și BCR. Publicarea ghidului a fost posibilă cu ajutorul timbrului de arhitectură.

BETA se va desfășura în perioada 28 septembrie – 28 octombrie 2018, în mai multe locații din Timișoara. Calendarul cu toate evenimentele poate fi consultat pe site-ul bienalei: www.betacity.eu

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: