Evenimentul Zilei > Politica > Incep Jocurile Naţionale Special Olympics. La Craiova se va aprinde FLACĂRA SPERANŢEI
Incep Jocurile Naţionale Special Olympics. La Craiova se va aprinde FLACĂRA SPERANŢEI

Incep Jocurile Naţionale Special Olympics. La Craiova se va aprinde FLACĂRA SPERANŢEI

300 de copii şi tineri cu dizabilităţi intelectuale din toată ţara se vor afla în aceste zile la Craiova, unde se va desfasura cel mai mare eveniment sportiv din 2014 pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale - Jocurile Naţionale Special Olympics.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Naţionale Special Olympics va avea loc sâmbătă, începând cu ora 19.00, în Piaţa „Mihai Viteazul“, cu aprinderea Flăcării Speranţei. Competiţiile sportive vor avea loc la Sala Polivalentă, pe stadionul „Ion Oblemenco“ şi la o bază privată de înot din Craiova. Copiii si tinerii vor concura la competiţii sportive de atletism, bocce şi înot. „Misiunea noastră este de a aduce aceşti oameni în faţă, să fie văzuţi, aplaudaţi, să aibă o şansă la o viaţă cât mai normală, să îşi dezvolte astfel performanţele personale. Încurajăm pe toţi părinţii copiilor cu dizabilităţi să îi înscrie la sport, să le ofere şansa de a concura. Nu urmărim performanţa, ci integrarea persoanelor cu diverse probleme medicale în societate. Tebuie să îi încurajăm pentru ceea ce pot face“, a declarat Cristian Ispas.

Copiii care vor participa vor fi si evaluati din punct de vedere medical, de catre medici specialişti voluntari şi studenţi de la medicină. „Evaluările medicale reprezintă o misiune extrem de importantă a Special Olympics. Sunt copii şi tineri care provin din familii cu o situaţie materială precară, iar şansa de a fi evaluaţi gratuit de specialişti este un lucru minunat. În momentul consultului pot fi depistate probleme medicale grave, a spus directorul Special Olympics România.

Foşti şi actuali sportivi de performanţă vor purta Flacăra Speranţei

Flacăra Speranței va fi purtată de craioveanul Theodor Matican. El a reuşit să devină un înotător, un schior şi un ciclist de succes, iar datorită sportului a reuşit performanţe deosebite şi la şcoală, în ciuda paraliziei sale cerebrale, conform gds.ro. Ultimele competiţii importante la care a participat sunt Cupa Mondială de Paraciclism, în oraşul Castiglione delle Pescaia (Italia), la care a obţinut primul loc la categoria juniori II, la proba de contratimp, şi Jocurile Mondiale de Înot de la Monaco. Theodor Matican a rostit ieri jurământul Special Olympics: „Vreau să câştig, iar, dacă nu o să pot, vreau să fiu brav în încercarea mea!“, citează gds.ro.

Flacăra Speranţei va fi purtată şi de foşti şi actuali sportivi de performanţă precum Marius Barcan (campion naţional la handbal), Nicu Stoian (medaliat cu bronz la volei la Jocurile Olimpice), Ionuţ Mitrică (medaliat la karate), Natalia Andrei (multiplă campioană la atletism participantă la Jocurile Olimpice), Cezara Constantin (multiplă campioană la spadă) şi Cristiana Cojocaru (medaliată cu bronz la atletism la Jocurile Olimpice).

Jocurile Naţionale Special Olympics sunt organizate de Fundaţia Special Olympics din România, în parteneriat cu Primăria Craiova şi Şcoala Gimnazială Specială „Sf. Mina“-La eveniment vor participa 44 de delegaţii din toată ţară, copii şi tineri de la diverse asociaţii, organizaţii sau şcoli speciale.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.