O fată de nouă ani şi zece luni, care era internată cu rujeolă la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara, a murit în urma unei bronhopneumonii. Acesta este cel de-al 24-lea caz de deces înregistrat în România din cauza rujeolei în 14 săptămâni de la izbucnirea epidemiei.

La nivel național, potrivit ultimelor date funizate de Institutul Național de Statistică, prin Centrul de Control și Supraveghere al Bolilor Transmisibile, până la 28 aprilie fuseseră înregistrate 5.119 cazuri de îmbolnăvire cu rujeolă. Pe de altă parte, în 10 județe vaccinul ROR lipsea.

„În ceea ce privește vaccinurile, așa cum am spus, în această săptămână va intra prima cantitate de ROR, adică cele 10.000 de doze pe care le-am colectat de la toate depozitele din țară și pe care le-am notificat, nu puteam să le oprim, dar le-am notificat și distribuitorii au răspuns apelului nostru și le-au blocat în depozite. Aceste doze sunt așteptate să ajungă la Unifarm sau DSP-uri în această săptămână, iar celelalte 110.000 de doze vor ajunge săptămâna care urmează. Aceste doze, cele 10.000 de doze vor fi trimise cu prioritate în județele în care sunt probleme. În județele care s-a semnalat că nu sunt vaccinuri. Vreau însă să precizez faptul că deși există județe în care avem vaccin, rata de vaccinare continuă să fie mică. Și l-am rugat pe secretarul de stat care se ocupă asistența medicală să facă o analiză și să meargă personal în aceste județe  să afle cauzele și să încerce să identifice soluții pentru a crește rata de vaccinare”, a explicat Florian Bodog.

În plină epidemie de rujeolă, ministrul Sănătății crede că o soluție pentru a crește încrederea în vaccinuri și de a-i determina pe părinți să-și imunizeze copiii ar fi repornirea producției la Institutul Cantacuzino. Institutul, însă, deocamdată și-a pierdut toate acreditările și nici măcar nu are manager.

„Cantacuzino-ul este trecut în momentul de față prin lege la Ministerul Sănătății și voi căuta cea mai bună soluție și voi discuta cu toți cercetătorii care sunt disponibili și care doresc să meargă acolo, în așa fel încât să mă asigur că voi alege cea mai potrivită persoană care este motivată la fel de mult ca și mine să pornim producția de vaccinuri la Cantacuzino. Și de ce spun acest lucru, pentru că în momentul de față avem o scădere a încrederii românilor în vaccinuri datorită acestor pseudo oameni de știință care fac tot felul de declarații, și știm că românii aveau încredere în produsele Cantacuzino, aveau încredere în produsele românești, și eu cred că ar fi un semnal foarte bun pentru români și nu numai din punct de vedere strategic, din punct de vedere al recâștigării încrederii care, după cum știm se câștigă foarte greu, cât și din punct de vedere al siguranței noastre. Eu consider că dacă am putea produce vaccin în România și dacă aceste vaccinuri ar fi disponibile la producătorul român, toate aceste situații pe care le avem în momentul de față cu vaccinurile ar putea fi evitate”, a spus Florian Bodog.