Înapoi la uniforme, ca în comunism? Școala, un fel de „Bravo, ai stil!”
- Jalba Claudia
- 8 septembrie 2024, 11:54
Elevii se întorc la școală pe 9 septembrie, iar noul an școlar 2024-2025 vine cu o serie de obligații și interdicții pentru elevi și părinți. Conform noului Regulament-cadru, profesorii se transformă într-un fel de jurați de la „Bravo, ai stil!”
Elevii trebuie să respecte un cod vestimentar strict
Astfel, profesorii vor putea să interzică accesul în școală al copiilor despre care consideră că ar fi „îmbrăcați inadecvat”. Elevilor care poartă fuste scurte, bluze decoltate sau pantaloni rupți nu li se va permite accesul la ore.
Chiar dacă uniforma nu mai este obligatorie, cum era în comunism, unele școli obligă la purtarea unor ținute standard, cum ar fi bluze albe și pantaloni negri sau bleumarin. Alte unități de învățământ au impus, din nou, uniformele școlare.
Regulamentul prevede că profesorii au dreptul să refuze accesul la ore elevilor care nu respectă codul vestimentar. Aceasta este o înăsprire a regulilor, după ce regulamentele anterioare au încercat fără succes să interzică ținutele considerate provocatoare, tatuajele, piercing-urile, sau unghiile false.
În același timp, un proiect legislativ propune reîntoarcerea la uniforma școlară obligatorie, ca în comunism. În plus, statul ar urma să ia bani tuturor cetățenilor pentru a oferi gratuit uniforme.
Lupta profesorilor contra telefoanelor
Noul Statut al Elevului impune și interdicții privind utilizarea telefoanelor mobile. Și asta în condițiile în care, în ultimii ani, au apărut tot mai multe cazuri de abuzuri, agresiuni sexuale și violențe ale cadrelor didactice contra elevilor, unele dintre acestea dovedite tocmai prin înregistrări făcute cu telefoanele mobile.
Acum, elevii sunt obligați să își depoziteze telefoanele într-un loc accesibil elevilor, diriginților, directorilor și profesorilor de serviciu. Astfel, niciun caz de violență, agresiune sau abuz nu va mai putea fi înregistrat.
Mai mult, elevii care nu respectă această regulă riscă să le fie confiscate telefoanele. Sigur, pentru a nu se ajunge la acuzații de furt sau distrugere de bunuri, mai ales că telefoanele sunt dispozitive destul de scumpe, aparatele vor fi returnate la sfârșitul zilei de curs.
Interzicerea telefoanelor, o soluție greșită
Reprezentanții OCDE s-au declarat împotriva eliminării telefoanelor mobile din școli și consideră că trebuie găsite alte soluții. Raportul arată că interzicerea telefoanelor la școală ar putea reduce distragerea atenției la clasă, dar aceste interdicții ar putea face mai mult rău. Măsura i-ar putea determina pe elevi să folosească aceste dispozitive pentru mai mult timp acasă și să nu mai aibă timp de teme.
Experții consideră că politicile școlare care întăresc competențele și comportamentele digitale ale elevilor pot să îi susțină pe aceștia pentru a face față surselor care le distrag atenția. Analizele PISA 2022 arată că este mai puțin probabil ca elevii cu competențe digitale să ajungă să fie distrași de aceste dispozitive.