În plină pandemie și lockdown, românii sunt deportați din Marea Britanie

Ministerul britanic de Interne continuă zborurile de expulzare în ciuda măsurilor de închidere și creșterii infectărilor cu SARS-CoV-2. Zeci de români și polonezi vor fi aruncați peste graniță, cu toate sfaturile prețioase ale premierului Boris Johnson care a cerut ca toată lumea „să stea în case”.

Măsurile Home Office arată, potrivit activiștilor pentru drepturile migranților, „dispreț” atât pentru deportați, cât și pentru publicul larg .

Premierul Boris Johnson (vindecat de Covid-19 după ce mult timp i-a minimalizat pericolul) a anunțat, luni, noi măsuri dure în efortul de a încetini răspândirea noii variante mai transmisibile a virusului, spunând că „toată lumea ar trebui să rămână acasă și să plece de acasă doar atunci când este absolut necesar”.

Conform noilor reguli, oamenilor li se spune că nu trebuie să călătorească în străinătate și pot face acest lucru numai dacă au un „motiv legal autorizat” pentru a-și părăsi domiciliul, de exemplu pentru a lucra.

Cu toate acestea, două zboruri de deportare, fiecare transportând până la 30 de persoane, urmează să părăsească Marea Britanie săptămâna viitoare - unul spre România, miercuri, și celălalt spre Polonia, joi, scrie The Independent.

Ministerul de Interne a declarat că va „continua să avanseze operațiunile cu luarea de măsuri adecvate în vigoare”. Zborurile către Polonia din Regatul Unit sunt interzise în prezent, iar guvernul polonez nu a confirmat dacă va accepta zborul charter. Interdicția de călătorie în România a fost ridicată luni.

Ministerul de Interne a declarat că vor fi adoptate „măsuri adecvate” pentru a preveni răspândirea Covid-19, fiind necesar ca toți cei care îi vor escorta pe cei expulzați să poarte măști și toți deportații să aibă temperaturile luate la părăsirea centrelor de detenție înainte de a fi returnați în țările de origine.

Testarea este oferită înainte de zboruri numai dacă este o cerință a țării gazdă, a spus Ministerul de Interne.

Decizia de a efectua zborurile de deportare contrazice declarația ONU de anul trecut, care avertiza că returnările forțate ar putea „intensifica riscurile grave pentru sănătatea publică pentru toți” în comunitățile gazdă și de origine și să impună „presiune suplimentară” țărilor de retur.

Organizația internațională a avertizat că cei deportați riscă „dificultăți financiare extreme” și potențial trafic de persoane la întoarcerea în țările lor de origine, din cauza nivelurilor deja ridicate ale șomajului generate de pandemie.

Autoritățile nu au confirmat dacă vor mai exista zboruri charter luna aceasta, dar activiștii sunt îngrijorați de o deportare în masă în Jamaica, după ce, săptămâna trecută, ministrul de Interne, Priti Patel, a promis că va face aceste zboruri în „ritm constant”.

Pierre Makhlouf, director adjunct al Bail for Immigration Detainees (agenția care se ocupă de migranții ilegali) , a declarat că este „uimitor” faptul că ministerul de Interne forțează aceste zboruri de deportare pentru români și polonezi în timp de Marea Britanie se află sub lockdown.

„Chiar și guvernul a recunoscut, cazurile de coronavirus sunt scăpate de sub control și ni se cere tuturor să facem sacrificii uriașe pentru a salva vieți și a proteja NHS (sistemul britanic de sănătate). Desigur, nu există nicio modalitate de a opera aceste zboruri în siguranță ”, a spus el.

Acest lucru arată „disprețul față de viața nu numai a celor care sunt expulzați ci față de tot regatul Unit și a țărilor de destinație”, a adăugat Pierre Makhlouf.

„De ce să provoace această mizerie Poloniei și României?”

Sonia Lenegan, directorul juridic al Immigration Law Practitioners, a declarat: „Retragerea oamenilor din Marea Britanie în acest moment nu este sigură, chiar mai nesigură decât la începutul pandemiei din cauza noiivariante britanice a virusului”.

„Nu se știe dacă oamenii trebuie să aibă un test negativ pentru Covid-19 înainte de a fi urcați în avioane, săptămâna viitoare. Există, de asemenea, riscul ca Marea Britanie să permită răspândirea virusului în alte țări prin continuarea acestor zboruri”, a adăugat ea.

Bella Sankey, directorul Detention Action, l-a acuzat pe ministrul de Interne că „a acordat prioritate populismului în locul sănătății publice pe tot parcursul pandemiei”.

Ea a adăugat: „Noua mutație Covid ne-a adus sistemul de sănătate la capătul puterilor, de ce crede că are dreptul să provoace această mizerie Poloniei și României?”.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a spus: „Ne menținem angajamentul de a elimina infractorii străini și cei care încalcă regulile noastre de imigrare și vom continua să continuăm operațiunile cu măsurile adecvate.”