Evenimentul Zilei > Social > În municipiul Oradea mai multe organizaţii civice solicită o schimbare plină de simboluri a unuia dintre bulevardele principale. Să nu se mai numească Republicii. Iată simbolul dorit de cetăţeni
În municipiul Oradea mai multe organizaţii civice solicită o schimbare plină de simboluri a unuia dintre bulevardele principale. Să nu se mai numească Republicii. Iată simbolul dorit de cetăţeni

În municipiul Oradea mai multe organizaţii civice solicită o schimbare plină de simboluri a unuia dintre bulevardele principale. Să nu se mai numească Republicii. Iată simbolul dorit de cetăţeni

În municipiul Oradea a luat amploare solicitarea cetăţenilor ca denumirea Bulevardului Republicii să fie schimbată în Calea Regelui Mihai I.

Dacă mai întâi propunerea a venit de la un jurnalist, Florin Budea, imediat după decesul Regelui Mihai I, în ultima vreme se constată o adevărată emulaţie în acest sens, mai multe organizaţii civice din oraş solicitând Primăriei acest lucru, notează portalul www.bihon.ro.

Trebuie remarcat că mişcarea în sine este plină de simbolism, pentru că face referire la schimbarea unei denumiri care ţine de republică, în schimbul ei fiind propus numele unui simbol al Monarhiei române.

Ca atare, încă din cursul anului trecut a fost trimisă o cerere oficială către primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, semnată de Asociația Deportaților și Oprimaților Comunismului și a Refugiaților din Ardealul de Nord, Clubul Monarhiștilor Români din UE – filiala Bihor, Asociația luptătorilor pentru Victoria Revoluției din Oradea şi Asociația Oradea Civică 2017.

La ora aceasta, notează presa locală, apelul este reînnoit către autorităţile locale.  

“Considerăm că memoria Majestății Sale Regele Mihai I ar rămâne la loc de cinste alături de înaintașii neamului și am realiza o binemeritată corecție față de abdicarea forțată din 30 Decembrie 1947, și că denumirea va fi aprobată de Comisia Județeana de Atribuire de Denumiri”, sună apelul, la care şi cetăţenii sunt azi îndemnaţi să se ralieze.