Trei milioane de copii încep de luni cursurile

Trei milioane de copii încep de luni cursurile Elevi. Sursa foto: Arhiva EVZ

În jur de trei milioane de elevi și preșcolari încep de luni cursurile. Printre problemele încă nerezolvate se numără toaletele în curte, care încă există în aproape 190 de școli la nivel național. De asemenea, sunt catedre care vor fi ocupate de persoane fără studii corespunzătoare.

În jur de trei milioane de elevi și preșcolari încep de luni cursurile. Deși sunt mai puține decât anul trecut, vor preda și în acest an școlar peste 3.400 de cadre didactice fără pregătirea integrală necesară. Între preocupările autorităților se regăsesc și posibile măsuri pentru prevenirea și reducerea consumului de droguri, cu accent pe informare și educare.

Peste 3.400 de profesori necalificați pentru disciplina pe care o predau vor intra la ore în acest an școlar. Ministrul Educației a dat asigurări că, totuși, cifra este mai mică decât cea de anul trecut. Ligia Deca, spune că prin creșterile salariale acest număr va scădea și va crește numărul profesorilor titulari.

Trei milioane de copii, testați anti-drog din cauza beizadelelor și polițiștilor

Ministrul educației, Ligia Deca, a amintit că în urmă cu câteva zile a fost semnat un plan comun de acțiune pentru siguranță școlară, împreună cu Ministerul de Interne și cu alte instituții cu responsabilități în acest sens. Urmează să se elaboreze un cadru normativ pentru testarea elevilor. Unde apar suspiciuni că ar fi folosit substanțe interzise. Detaliile urmează să fie puse la punct în următoarele două luni.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În acest plan comun de acțiune avem prevăzute acțiuni de informare pe toată perioada toamnei, septembrie, octombrie, noiembrie. În așa fel încât atât cadrele didactice, cât și personalul suport din școli să poată să identifice comportamentele care ne pot indica o eventuală adicție și să poată să știe exact cum procedează, adică să anunțe familia, să anunțe conducerea școlii și să poată fi luată o decizie vizavi de măsurile ulterioare”.

Ligia Deca a subliniat că adolescenții care au o problemă de dependență trebuie să fie priviți ca niște persoane care au nevoie de ajutor și de măsuri pentru reabilitare. Iar în acest sens se lucrează cu Ministerul Sănătății, psihologi și consilieri școlari. Scopul este de a pentru a veni în ajutorul familiilor și al tinerilor aflați în această situație,

Ligia Deca şi Klaus Iohannis, la deschiderea noului an şcolar

Ligia Deca, va participa luni, 11 septembrie, alături de președintele Klaus Iohannis, la festivitatea de deschidere a noului an școlar organizată la Școala Gimnazială Nr. 162, sector 1, București.

Directorul Şcolii 162, din Sectorul 1 al Capitalei, unde luni sunt aşteptaţi preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul Educaţiei Ligia Deca, a postat un filmuleţ în care prezintă şcoala. De asemenea, şi un mesaj adresat elevilor şi părinţilor. Şoala are şanse de a concura la categoria „Printre cele mai cochete şcoli din Bucureşti şi nu numai”.

Scoala, Studiu, A Invata, Cărți, Citit

Sursa foto: Pixabay

Când este nevoie de adeverințe medicale

Autoritățile au informat părinții că adeverințele medicale solicitate de școli, creșe și grădinițe se eliberează gratuit de medicii de familie. Nu toți elevii au nevoie de aceste adeverințe medicale, anunță Ministerul Sănătății. Ci doar cei care trec dintr-un ciclu școlar în altul. Adeverințele medicale sunt necesare numai la înscrierea la creșă, grădiniță, clasa pregătitoare și clasa a IX-a.

Elevii au gratuitate pe tot parcursul anului școlar la transportul local, feroviar. La toate categoriile de trenuri, clasa a II-a - și la cel cu metroul. De la data începerii anului școlar și până la data de 30 septembrie inclusiv, elevii pot călători în baza carnetului de elev. Sau a adeverinței vizate pentru anul școlar anterior.

Este prevăzută creșterea subvenției de la 50% până la 90% la transportul în comun pentru toți studenții. Facilitățile sunt valabile și la călătoria cu metroul. Pe bază de abonament lunar sau de titluri de transport de tipul „10 călătorii”.

Vârsta până la care studenții beneficiază de facilități crește de asemenea de la 26 de ani până la 30 de ani

Cu excepția studenților care au unul sau ambii părinți decedați, precum și a studenților proveniți din centrele de plasament. Sau care au fost în plasament la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal. Aceștia beneficiază de gratuitate pe toată perioada în care au calitatea de student.

Studenții români care studiază în afara granițelor beneficiază de tarif redus cu 50% la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe teritoriul României și pe tot parcursul anului calendaristic pe toată perioada în care au calitatea de student, începând cu 1 octombrie 2025.

În București însă, directorul STB a declarat pentru Rador că studenții nu pot beneficia de acestă reducere de 90% a prețului transportului în comun pentru că normele de decontare între operatorul de transport și universități nu există.