Potrivit bbc.co.uk, oamenii de ştiinţă americani au testat un asemenea dispozitiv pe mai multe femei care suferă de osteoporoză. Cipul le-a fost implantat în zona taliei şi activat cu ajutorul unei telecomenzi. În urma testelor clinice s-a constatat că micul dispozitiv poate administra dozele corecte de medicamente şi că nu există efecte secundare.
Poate fi folosit pentru multiple tratamente
Unul dintre creatorii cipului, profesorul Robert Langer de la Massachusetts Institute of Technology, este de părere că natura programabilă a dispozitivului a deschis noi drumuri în medicină. „Poţi avea literalmente o farmacie într-un cip. În acest studiu s-a folosit dispozitivul pentru tratamentul osteoporozei, însă există multe alte situaţii în care această abordare ar putea îmbunătăţi rezultatele tramentelor, precum scleroza multipla, vaccinarea împotriva diverselor tipuri de afecţiuni, tratarea cancerului sau diminuarea durerilor”, explică Langer.
Cum funcţionează dispozitivul
Cipul, care nu depăşeşte 3 cm lăţime şi 5 lungime, este conectat la o serie de surse minuscule de medicament, în cazul de faţă un hormon paratiroidian, acoperite de o membrană subtire de platină si titan. O doză poate părăsi dispozitivul doar dacă membrana se rupe, acţionată de un curent electric de intensitate redusă. Cipul poate fi programat să elibereze medicamentul la o anumită perioadă de timp sau pate fi acţionat prin telecomandă. În cadrul studiului au fost folosite cipuri cu 20 de micro-încăperi pentru medicamente, însă specialiştii sunt de părere că se pot fabrica dispozitive care conţin sute de astfel de încăperi.