Încălcarea grosolană a statutului de autonomiei Hong Kong-ului de către China a luat prin surprindere Occidentul. Legea securității naționale, instaurată brutal, dezvăluie fața hâdă a regimului comunist al lui Xi Jinping.
Șeful catedrei de istorie intelectuală a Chinei moderne și contemporane la Școala de Înalte Studii în Științe Sociale din Franța, profesorul Sebastian Veg a analizat doctrina lui Xi într-un interviu pentru Le Point.
Legea securității naționale, impusă de Beijing Hong Kong-ului reprezintă sfârșitul modelului „o țară, două sisteme”?
Legea reprezintă o breșă adâncă în edificiul care garantează un înalt grad de autonomie pentru Hong Kong. Există îndoieli serioase legate de constituționalitatea procedurii de promulgare; legea nu a făcut obiectul nici unei consultări la Hong Kong; ea a creat un nou birou al guvernului central la Hong Kong, cu puteri extinse, care nu este supus nici unui control din partea guvernului local.
Nici un edificiul juridic nu se prăbușește de la o zi la alta. Însă încrederea locuitorilor Hong Kong-ului în principiul „o țară, două sisteme” era deja foarte scăzut încă dinaintea acestei legi, iar erodarea se continuă.
Și alte țări par să-și piardă încrederea în principiu, după cum o arată reacțiile europenilor și americanilor.
Mai este posibilă supraviețuirea unor insulițe democratice la Hong Kong?
Hong Kong-ul are o societate civilă foarte dezvoltată, veche și cu structuri solide, cu un mare număr de asociații bine finanțate, în care mulți cetățeni sunt implicați, fie că e vorba de grupări civice, politice, de petrecere a timpului liber, religioase, filantropice…
Hong Kong are și o lungă tradiție a libertății presei și a tiparului care nu se va șterge de azi pe mâine în ciuda presiunilor noii legi.
Universitățile, tribunalele și presa au pentru moment mijloace de a opune o anumită rezistență presiunilor Beijingului.
Partidele pro-democrație controlează 17 din cele 18 consilii districtuale și au sprijinul a 60% dintre alegători, chiar dacă veritabilele pârghii de putere sunt toate controlate de forțele pro-Beijing.
În fiecare zi, apărătorii libertății presei și ai lidertății de exprimare sunt tot mai neliniștiți. Ziarele libere sunt condamnate?
Percheziția la redacția Apple Daily, cel mai mare cotidian pro-democrație, și arestarea lui Jimmy Lai, proprietarul și patronul grupului de presă Next transmit semnale negative legate de libertatea presei.
De asemenea, decizia poliției de a limita accesul la conferințele sale de presă pentru anumite publicații și crearea unui birou pentru vize speciale pentru acreditarea ziariștilor străini ridică temerea față de dispariția presei tradiționale.
În sfârșit, guvernul a instituit un control asupra radioteleviziunii publice (RTHK), până acum critică la adresa puterii.
Există noi organe de presă online, ca InMediaHK sau Stand News, care se bucură de un mare sprijin popular. Însă tendința generală este spre o întărire a controlului presei.
La fel, libertatea de exprimare este periclitată de noua lege care nu are nevoie de manifestări violente pentru a califica anumite cuvinte drept „conspirație”, incitare la „revoltă” sau la „separatism”.
Se observă o creștere a interesului popular pentru anumite titluri, cum este Apple Daily. Poate reuși populația să inverseze tendința?
Media pro-democrație, ca Apple Daily, sau media online, ca Stand News, vor continua cu siguranță să beneficieze de un larg sprijin popular. Dacă media tradiționale nu mai reușesc să funcționeze, ne putem gândi că acest sprijin se va deplasa spre rețelele sociale.