În China fără viză. Programul a fost extins pentru mai multe țări europene

În China fără viză. Programul a fost extins pentru mai multe țări europene China. Sursa foto: Wikipedia

Norvegia este cea mai recentă țară care a obținut acces fără viză în China. În iunie, Polonia, Australia și Noua Zeelandă au primit, de asemenea, acces neîngrădit în țară până la sfârșitul anului 2025.

De la începutul anului 2024, sistemul a fost anunțat în etape. Alte 11 țări europene și Malaezia au obținut, de asemenea, acces fără viză. Scopul este de a încuraja mai multe persoane să viziteze China pentru afaceri și turism și de a promova schimburile între cetățenii chinezi și cetățenii străini.

Cetățenii din Austria, Belgia, Franța, Germania, Ungaria, Irlanda, Italia, Luxemburg, Țările de Jos, Spania și Elveția se numără printre țările europene cărora li se permite să intre în China fără viză până la sfârșitul anului viitor. Cetățenii polonezi s-au alăturat acestei liste la 1 iulie.

Scopul este de „a facilita dezvoltarea de înaltă calitate a schimburilor de personal chinez și străin și deschiderea la nivel înalt către lumea exterioară”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Mao Ning. Intrarea fără viză va fi acordată pentru o perioadă de până la 15 zile în cadrul programului experimental.

Turismul chinez încă își revin

Măsurile stricte luate de China în caz de pandemie, care includeau carantine obligatorii pentru toți sosiții, au descurajat mulți oameni să viziteze țara timp de aproape trei ani. Restricțiile au fost ridicate la începutul anului trecut. Însă călătoriile internaționale nu au revenit încă la nivelurile anterioare pandemiei.

China permitea anterior cetățenilor din Brunei, Japonia și Singapore să intre fără viză. Dar a suspendat această măsură după epidemia de COVID-19. În iulie, China a reluat intrarea fără viză pentru Brunei și Singapore. Dar nu a făcut același lucru pentru Japonia.

În 2023, China a înregistrat 35,5 milioane de intrări și ieșiri de străini, conform statisticilor privind imigrația. Această cifră este mult mai mică față de 97,7 milioane pentru tot anul 2019, cel de dinainte de pandemie.

Guvernul a căutat investiții străine pentru a ajuta la relansarea economiei slabe. Iar unii oameni de afaceri au venit pentru târguri și întâlniri, inclusiv Elon Musk de la Tesla și Tim Cook de la Apple. Turiștii străini sunt încă o apariție rară în comparație cu perioada anterioară pandemiei.

Călătorii mai simple pentru europeni

Anul trecut s-a înregistrat o creștere a interesului europenilor pentru China ca destinație turistică. Datele agenției de turism online Trip.com au arătat o creștere de 663% a numărului total de rezervări din Europa către China, comparativ cu 2022. Dar și o creștere de aproape 29% față de 2019.

Regatul Unit și Germania s-au numărat printre primele 10 surse de călători în China la nivel global, arată datele. Shanghai rămâne cea mai populară destinație în rândul europenilor, urmată de Beijing, Guangzhou și Shenzhen.

Pe lângă noile sisteme de scutire de vize, țara încurajează în continuare turismul prin promovarea atracțiilor culturale și istorice în parteneriat cu Trip.com. De asemenea, China îmbunătățește infrastructura turistică prin investiții în tehnologie, ghiduri de călătorie și sisteme de plată electronică, informează euronews.com

Ne puteți urmări și pe Google News