Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > În apărarea Reginei Ana
În apărarea Reginei Ana

În apărarea Reginei Ana

Trăim în aceste zile o recrudescență sinistră a național-comunismului. Moartea Reginei Ana, declararea unei zile de doliu național, alocarea de resurse publice pentru ceremonia funerară a trezit pe scena publică un monstru pe care, la un sfert de veac de la Revoluție, speram că l-am învins pentru totdeauna: ura viscerală de clasă, disprețul față de propria Istorie prost înțeleasă sau total necunoscută.

Precizez de la bun început că nu sunt un monarhist. Sunt un republican convins. Cred că rolul Monarhiei trebuie să fie unul simbolic, nu activ în viața cetății. Să fie un model, în măsura în care este posibil, nu un factor care să influențeze direct viața noastră politică.

Vremea regilor a trecut, dar asta nu înseamnă că trebuie să-i aruncăm în uitare, sau, mai grav, să-i demonizăm pe nedrept. Nu cred că Regele Mihai I a fost o figură neapărat exponențială în Istorie. Cred că a fost un personaj tragic. Un om căruia vremurile  i-au fost potrivnice. Nu cred că putea să facă mai mult decât a făcut pentru Poporul Român. Știu că a încercat și a dat uneori dovadă de curaj, la o vârstă fragedă. Nu a fost suficient? Probabil că nu. Se putea obține mai mult cu tancurile sovietice la ușă? Nu cred.

A lovi însă în soția sa Ana, Regina neîncoronată a românilor, la moartea acesteia, invocând false argumente, reminiscențe ale propagandei comuniste, mi se pare deosebit de periculos, în special pentru generațiile care vin din urmă. De accea am întocmit o listă cu întrebări pentru a sublinia cât de greșită este o astfel de atitudine. Nu scriu aceste rnduri pentru cei care o urăsc a priori pe Regină, ci pentru cei care mai sunt dispuși să înțeleagă corect Istoria și să o povestească drept celor mai tineri:  

1. Ii reproșați Reginei Ana că nu şi-a luat cetăţenia română. Când s-o fi cerut? În cei 45 de ani de comunism? În anii de după Revoluţie, când regimul Ion Iliescu îl fugărea pe Rege prin România ca pe un infractor de drept comun? Câți dintre voi ați fi spus că a făcut pactul cu cripto-comuniștii, dacă Regina Ana ar fi solicitat cetățenia după normalizarea relaţiilor cu regimul Iliescu?

2. O blamați pentru că nu a făcut nimic pentru România. Dar voi ce aţi făcut pentru Regină? Aţi încercat cumva să reparaţi nedreptatea istorică pe care i-au făcut-o comuniștii ei și sotului ei? Ați protestat în vreun fel?  Aţi făcut cel mai mic gest de frondă în comunism? Nu. Aţi stat că nişte oi blajine şi aţi suportat jugul. Unora v-a plăcut. România e ţară în care nu a existat nicio revoltă populară majoră în anii comunismului. E o dovadă suficient de puternică…

3. O demonizați pentru că a venit în România doar pentru a primi pomeni de la Statul român. Greșit. A venit pentru a recupera ce i se cuvenea de drept, ca soție de fost rege. Nu credeți că negarea dreptului de proprietate în cazul ei este o concepție comunistoidă?

4. În orice caz, credeţi cumva că Regina este datoare unei ţări care i-a luat totul? Mai gândiţi-vă…

5. Invocați drept argument faptul că nu a fost încoronată. E vina ei că Istoria nu i-a mai permis să fie regină? Că  bolşevicii i-au luat acest drept? E vina ei că s-a căsătorit cu Mihai I, după ce acesta a fost silit să abdice? Dacă ar fi avut ocazia să ne conducă, vă asigur că aţi fi iubit-o, pentru că a fost o persoană remarcabilă. Dacă ați fi încercat să citiți despre ea, tot ați fi iubit-o.

6. După Revoluţie, aţi încercat să va recuperaţi Istoria reală? Să scăpaţi de balastul naţional-comunist care v-a fost inoculat în şcoli? Dacă da, cum e posibil să fiţi atât de orbi?

7. Sunteţi oripilaţi de organizarea de funeralii naţionale, de declararea unei zile de doiliu. Cum ar trebui înmormântată soţia fostului Rege? Într-o discreţie totală? Într-un cimitir la marginea unui oraş uitat de lume? Nu va obligă nimeni să ţineţi doliu. Lăsaţi-i pe cei care-şi respectă Istoria să fie trişti.

8. Nu credeţi că scuipând pe mormântul Reginei procedați aidoma bolşevicilor care i-au alungat soțul din ţară?

9. Nu credeţi că, printr-o astfel de atitudine la 26 de ani de la Revoluţie, sunteţi vinovaţi de pervertirea copiilor voştri? Realizați că aveți o responsabilitate?

10. Strigați că Statul alocă bani pentru înmormântarea Reginei Ana. Pretindeți că vă pasă de banul public. De ce nu vă pasă și la alegeri? De ce staţi în case că nişte legume? De ce au câştigat atâţia politicieni corupţi? De ce? Pentru că unii dintre voi nu aveţi probleme cu corupţia pentru că sunteţi la fel că politicienii noştri. Dacă aţi avea ocazia, aţi fură mai abitir că ei.

11. O acuzaţi pe Regina Ana că nu a fost demnă de calitatea de român. Dar voi sunteţi? Voi aţi făcut suficient? Atunci de ce România este astăzi în halul în care este? Poate pentru că aţi fost incapabili să va alegeţi modelele corecte şi prea superficiali să le urmaţi exemplul. Și persistați în această atitudine.

12. Nu în ultimul rând, v-ați întrebat vreodată ce ar fi fost dacă…?