Răspunsul lui, citat în album: „Adolf Hitler, care a făcut multe lucruri mărețe pentru Germania și tineretul ei înainte de Holocaustul de abjectă notorietate”. Acor a adăugat că „Se poate argumenta că Hitler este cel mai mare orator din istoria lumii. Adolf a realizat pași mari pentru a face din Germania o super-putere mondială”.

Într-un alt exemplu dintre prea multele existente, Morris Berger, un antrenor de fotbal american de la o facultate din Michigan, l-a lăudat și el pe Hitler într-un interviu pentru ziarul facultății: „felul în care a fost el în măsură să conducă era nemaipomenit. Cum putea el mobiliza un grup, o mișcare; vreau să știu cum a făcut asta”.

Pe vremea când copilăream în California, o mătușă provenită din Lumea Veche mi-a spus: „Orice ai face, nu-i ceda lui Hitler, în mormânt, o victorie.”

Habar n-aveam despre ce vorbea.

Cine și-ar fi imaginat atunci că, într-o perioadă de timp cât o viață de om trecută de la sinuciderea lui Hitler, ororile ordonate de el, genocidul comis conform instrucțiunilor lui se vor diminua în conștiința lumii până în măsura în care un număr mare de americani știu puțin sau nimic despre Holocaust.

Cine ar fi crezut la acea vreme că după 75 de ani influența subversivă, implacabilă, copleșitoare a rețelelor sociale și ascensiunea liderilor autoritari și a extremiștilor vor fi de așa natură încât, pentru unii, moștenirea perversă a lui Hitler se va metamorfoza într-un model de conducere, patriotism, guvernare și fermitate.

E timpul să ne confruntăm cu realitatea. Hitler câștigă.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE