In absentia lucis, tenebrae vincunt. Italia trăiește cele mai negre momente

In absentia lucis, tenebrae vincunt. Italia trăiește cele mai negre momente

Din cauza incendiilor forestiere devastatoare cu care se confruntă în această perioadă, Regiunea Molise, situată în sudul Italiei, a cerut declararea stării de urgenţă. Pompierii luptă din greu cu flăcările uriașe.

Incendiile, care afectează zone de-a lungul coastei adriatice, dar şi continentale, staau la baza formulării solicitării stării de urgență, a precizat preşedintele regiunii, Donato Toma. Au existat cazuri când pompierii au fost nevoiți să evacueze locuinţe şi să transporte oamenii în locuri mai sigure, din cauza incendiilor de vegetaţie, potrivit presei locale.

În Sicilia, pompierii se luptau de asemenea miercuri cu numeroase incendii. Autoritatea pentru protecţie civilă a încadrat întreaga insulă la cel mai înalt nivel de risc pentru incendii. Maxime de 40 de grade Celsius au fost preconizate pentru oraşele Palermo şi Catania.

Pompieri de pe întreg teritoriul ţării au fost trimişi în Sicilia după ce preşedintele regional al insulei a solicitat sprijin din partea autorităţilor de la Roma.

Ne puteți urmări și pe Google News

Marţi, departamentul de pompieri a înregistrat 530 de intervenţii legate de incendii forestiere la nivel naţional. Mai mult de jumătate dintre acestea au fost înregistrate în Sicilia şi în regiunile sudice Calabria şi Apulia. Aeronave pentru stingerea incendiilor operează în regiunile afectate, inclusiv două trimise din Franţa.

Flăcările au pârjolit plaje, staţiuni, păduri şi zone rezidenţiale.

Seceta, căldura şi vântul sunt factorii determinanți în extinderea incendiilor

Seceta, căldura şi vântul continuă să alimenteze flăcările. Multe dintre incendii ar fi fost, se pare, declanşate de piromani. Poliţia a arestat mai mulţi suspecţi în ultimele zile, scrie Agerpres.

Începând din 15 iunie, pompierii au fost chemaţi să intervină de 37.000 de ori. Numai duminica trecută au înregistrat 1.500 de apeluri telefonice. Motivul pentru care Italia se luptă să facă faţă acestei probleme este o combinaţie din responsabilităţi politice difuze, o protecţie birocratică a pădurilor şi, se pare, activităţi criminale.

Potrivit unui raport întocmit în 2020 de Centrul Naţional de Cercetare (CNR) din Italia, 70 la sută din Sicilia se confruntă cu riscul deşertificării. În sudul şi centrul Italiei, acest risc variază între 30 la sută în Sardinia şi peste 50 la sută în Apulia.