Evenimentul Zilei > Actualitate > Cât de puternice sunt incendiile. Un sat a fost mistuit în doar 20 de minute. VIDEO
Cât de puternice sunt incendiile. Un sat a fost mistuit în doar 20 de minute. VIDEO

Cât de puternice sunt incendiile. Un sat a fost mistuit în doar 20 de minute. VIDEO

Un incendiu de proporții a generat panică în Turcia. Zonele de sud și est ale țării sunt amenințate de flăcări puternice, care se extind din cauza caniculei și a vântului. Este și cazul unui sat încolțit de flăcări în doar 20 de minute.

Turcia se confruntă cu peste 130 de incendii de vegetație în condițiile în care, în medie, în această țară au loc 43 de incendii anual. Datele au fost estimate în funcție de fenomenele înregistrate în perioada 2008-2020. Amploarea incendiilor este de nestăpânit în ultimele săptămâni, însă, flăcările amenințând sudul și estul teritoriului.

O echipă a televiziunii britanice Sky News a surprins, în direct, răspândirea unui incendiu care a încolțit un sat cu câteva sute de locuitori, aflat în apropiere de orașul Bodrum.

Un sat din Turcia, încolțit de flăcări în doar 20 de minute

Jurnaliștii britanici au surprins, în direct, imagini devastatoare ale celui mai recent incendiu din Turcia, care a generat panică în rândul a sute de săteni amenințați de flăcări. Oamenii sunt devastați. O parte au început să plângă deznădăjduiți în fața tragediei care le amenința siguranța.

În doar 20 de minute, valuri uriașe de flăcări s-au răspândit de la vegetație spre satul unde locuitorii încercau să-și salveze viața pe cont propriu. Potrivit presei internaționale, pompierii s-au retras și ei din zona de flăcări pentru a nu fi puși în pericol. Întregul teritoriu se află în fața unui pericol imens.

Panică printre săteni. Locuitorii au fost lăsați pe cont propriu

„Asta se întâmplă de 20 de minute. Priviți aceste flăcări, care s-au extins în doar câteva minute. Iar acum, focul vine din două părți și înaintează încoace. Aceste imagini arată cât de repede se petrece totul. Noi tocmai am venit din acea parte, drumul este cuprins de flăcări acum, iar la capătul acelui drum este un mic sat cu câteva sute de locuitori, aproape de Bodrum.

Doar în ultimele 20 de minute, focul a cuprins toată zona din spatele nostru, iar acum înaintează de partea cealaltă și amenință să copleșească întreaga regiune. Au fost momente de panică în sat, cu zeci și zeci de oameni fugind ca să scape din zonă, inclusiv pompierii. Autospecialele pompierilor au fost retrase. (…)

Hai să coborâm, Kevin, pentru că focul înaintează și în spatele nostru și nu vreau să fim prinși în capcană. Continuă să mergi, dacă poți. A fost multă panică în sat când am mers acolo, puteți vedea cum coboară focul pe versant. Sătenii erau foarte panicați, pentru că erau, de fapt, pe cont propriu”, a relatat Alex Crawford, corespondent Sky News.

Dacă până în prezent, efectele schimbărilor climatice păreau a fi de domeniul viitorului, Europa se confruntă cu incendii de amploare ale vegetației din cauza temperaturilor extrem de ridicate.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: