Impozitarea bacșișului, departe de rezultatele scontate. Cum este fentat statul la plata cash

Impozitarea bacșișului, departe de rezultatele scontate. Cum este fentat statul la plata cashRestaurant. Sursa foto: Arhiva EVZ

Măsura impozitării bacșișului este departe de a aduce încasările dorite de autorități la bugetul statului. Experții avertizează că, în realitate, este greu de urmărit înregistrarea bacșișului real lăsat de clienți în industria Horeca.

Măsura impozitării bacșișului a adus încasări la bugetul statului de numai 6 milioane de lei în primele 5 luni ale anului. Estimările făcute de autorități anunțau o sumă de peste 95 de milioane de lei.

Județul Vaslui, campion la cele mai mici încasări

Cele mai mici încasări vin din județul Vaslui, unde de la implementarea măsurii s-a plătit un impozit de doar 2.500 lei. Impozitarea bacșișului, măsură luată de Guvern la începutul anului, a adus 6 milioane de lei la bugetul de stat în primele 5 luni de la aplicare. Suma este mult mai mică decât anticipa Executivul, care estima aproape 8 milioane de lei pe lună. Peste jumătate din suma colectată este impozit reținut la terasele și restaurantele din București, respectiv 3,2 milioane de lei. Ca record negativ, în Vaslui s-au colectat doar 2.600 lei.

"Poate cel mult suntem mai puțini "iubitori" de restaurant. "Iubitori" pentru că nu ne permitem", declară un bărbat.

"Sunt convins că lasă bacșiș. Părerea mea personală, că unii nu-l fiscalizează. Nu mă încântă. Nu de aici se îmbogățește bugetul României", este părerea altui român, potrivit Antena3.

Românii sunt mult mai atenți la cheltuieli

Pe de altă parte, patronii de restaurante spun că impozitarea bacșișului a fost influențată de nivelul de trai al românilor. Criza economică a făcut românii foarte atenți la cheltuieli. "La 12 oameni, impozitul este de 575 lei. Cert este că planurile, așa cum au fost făcute, nu arată la fel ca în realitate. Emoțional, toată industria ar fi trebuit să fie pregătită pentru măsura asta nouă. Doar că știu sigur că în breasla ospătarilor, lucrul ăsta n-a picat deloc bine", declară un patron de restaurant.

Inspectorii ANPC au făcut controale în Centrul Vechi al Capitalei. Au fost închise temporar 14 restaurante

Sursa foto: EVZ

"Aș spune că bacşişul este o parte foarte importantă din veniturile noastre. Primim un minim de 10% din notă. Ajungem până la 20. O medie de 15%", afirmă un ospătar.

"De multe ori depinde de serviciile care nu sunt oferite în general. Las, nu știu. Poate 10% din consumație, poate mai puțin.Depinde de servicii", admite un client.

La plata cash bacșișul nu e înregistrat corect

Experții economici avertizează că șansele ca bacșișul să fie corect fiscalizat scad în cazul plăților cash.

"A fost o măsură gândită prost, fără un studiu de impact, care s-a dovedit, cel puțin în acest moment, un eșec total. Dacă statul își dorește să adune mai mulți bani din Horeca, în general din consum, ar trebui să facă două lucruri esențiale. Unu, să digitalizeze facturile emise în economie și, în al doilea rând, să ofere condițiile populației să plătească în principal cu cardul", a comentat Adrian Negrescu, analist financiar, citat de Antena3.

 

Ne puteți urmări și pe Google News