Importante bănci americane, printre care JP Morgan şi Bank of America, anchetate pentru spălare de bani

Importante bănci americane, printre care JP Morgan şi Bank of America, anchetate pentru spălare de bani

Autorităţile americane anchetează câteva bănci importante din SUA, pentru că nu ar fi monitorizat corespunzător tranzacţiile financiare, facilitând acţiunile de spălare de bani în traficul de droguri şi terorism, potrivit unor oficiali anonimi, citaţi de New York Times.

Oficialii spun că este vorba despre începutul celei mai agresive campanii contra spălării de bani, din ultimele decenii, menită să transmită un semnal către cele mai mari bănci americane, că nerespectarea regulilor în această privinţă "nu este acceptabilă".

Inspectorii Oficiului pentru Controlul Financiar investighează banca JP Morgan Chase pentru măsuri insuficiente de supraveghere, dar şi câţiva giganţi de pe Wall Street, printre care Bank of America. Autorităţile ar putea emite un ordin de stopare a operaţiunile către JP Morgan, în următoarele luni, o acţiune care ar forţa banca să repare rapid orice deficienţă în supravegherea tranzacţiilor, potrivit sursei citate. JP Morgan este în atenţia autorităţilor şi pentru că a fost acuzată, anul trecut, de transferuri ilegale de bani, care au violat embargoul impus de SUA Cubei şi Iranului. Banca a plătit o amendă de 88,3 milioane de dolari pentru transferuri de fonduri în valoare de 178,5 miloane de dolari către Cuba în 2005 şi 2006. Reprezentanţii JP Morgan şi ai Bank of America nu au dorit să comenteze pe marginea acestor informaţii.

La patru ani de la debutul crizei financiare, băncile se află în vizorul autoriăţilor de reglementare, în timp ce industria financiară se străduieste să îşi reabiliteze imaginea publică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe lângă inspectorii financiari, procurorii din Manhattan şi Departamentul de Justiţie anchetează câteva instituţii financiare din SUA, potrivit oficialilor din domeniu.