Cele două țări vor implementa patrule suplimentare dar și noi mijloace tehnologice de pe coasta franceză, începând cu 1 decembrie.
„Faceți imposibilă trecerea pe Canalul Mânecii” pentru migranții ilegali. Acesta este obiectivul noului acord semnat între Paris și Londra”, a anunțat sâmbătă ministrul britanic de Interne, Priti Patel.
În ultimele luni, tot mai mulți migranți au încercat să ajungă în Marea Britanie prin acest traseu periculos și aglomerat. 64 de migranți, inclusiv o femeie însărcinată și mai mulți copii, au fost salvați pe mare în weekend în timp ce încercau să ajungă în Anglia la bordul unor bărci improvizate, a declarat prefectura maritimă.
Patru decese au fost înregistrate în 2019 și șapte de la începutul anului. Problema a fost o sursă de tensiune, Marea Britanie acuzând Franța că nu s-a implicat suficient pentru a împiedica traversările ilegale, scrie Le Point.
Acordul între autoritățile franceze și britanice prevede dublarea patrulelor franceze începând de la 1 decembrie, care vor fi sprijinite de drone şi de radare, cu scopul de a-i repera pe cei care încearcă să traverseze canalul, a declarat sâmbătă Priti Patel pentru canalul britanic BBC, scrie Agerpres.
MareaBritanie „s-a angajat să facă o investiţie financiară suplimentară de 31,4 milioane de euro pentru a susţine eforturile importante ale Franţei împotriva traversărilor ilegale”, se arată într-un comunicat al Ministerul francez de Interne, publicat duminică.
Este prevăzut între altele „în cursul următoarelor şase luni” să fie examinate „rezultatele cu scopul de a evalua eficienţa şi impactul acestor măsuri suplimentare”.
În luna septembrie, autorităţile din Franța au precizat că au interceptat peste 1.300 de persoane care încercau să ajungă în Marea Britanie, dintre care câţiva încercaseră să traverseze Canalul Mânecii înot pe o distanţă de 30 km.
În perioada 1 ianuarie şi 31 august, circa 6.200 de migranţi şi-au încercat şansa, cu ajutorul unor bărci pneumatice, caiace, unii chiar numai cu veste de salvare.
Nordul Franței a atras de mult timp potențialii imigranți ilegali în Marea Britanie, la bordul ambarcațiunilor sau al unora dintre zecile de mii de vehicule care traversează zilnic Canalul Mânecii, pe feriboturi și trenuri.