Evenimentul Zilei > International > Brexit. Marea Britanie și UE, la ultima șansă pentru un acord
Brexit. Marea Britanie și UE, la ultima șansă pentru un acord

Brexit. Marea Britanie și UE, la ultima șansă pentru un acord

Negocierile se află într-o „etapă finală”, a anunţat un purtător de cuvânt al guvernului de la Londra, adăugând că partea britanică se aşteaptă ca acestea să continue zilnic.

Michel Barnier, negociatorul-şef al Uniunii Europene (UE), şi omologul său din Marea Britanie, David Frost, au reluat discuţiile în persoană, la Londra.

Cele două delegații fac eforturi pentru a depăși „divergenţele fundamentale” şi de a ajunge la un acord post-Brexit.

Un astfel de acord fundamental ar permite să se evite o situaţie dureroasă în care nu ar exista nicio înţelegere („no deal”) până la 31 decembrie, informează sâmbătă dpa şi Reuters, citate de Agerpres.

Lipsa unui acord post-Brexit ar însemna cel mai rău scenariu și o lovitură cu consecințe grele pentru economii, deja slăbite de pandemia Covid-19, potrivit specialiștilor.

Negociatorul Michel Barnier s-a deplasat la Londra vineri, pentru a continua negocierile după ce a stat în carantină, ca urmare a infectării unui membru al echipei sale cu noul tip de coronavirus.

„Unele divergenţe semnificative persist”, a informat diplomatul francez într-un tweet. Tot pe Twitter, David Frost a notat: „Pentru ca un acord să fie posibil este necesar ca suveranitatea Regatului Unit să fie pe deplin respectată”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE