Brexit i-a dat aripi. Marea Britanie își reia ambițiile de putere militară

Brexit i-a dat aripi. Marea Britanie își reia ambițiile de putere militară

Marea Britanie este hotărâtă să rămână o putere de talie mondială chiar și cu Brexit, scrie NationalInterest.

Guvernul Regatului Unit a anunțat recent o creștere semnificativă a bugetului său militar O creștere care, probabil, va plasa Marea Britanie pe locul trei în lume în ceea ce privește cheltuielile de apărare. Marea Britanie va surclasa astfel India, rămânând în spatele Statelor Unite și Chinei. Această mutare a Londrei anticipează o schimbare a structurii globale a puterii geopolitice.

Această mișcare vine după un deceniu de austeritate în cazul bugetului general, perioadă în care guvernele succesive au redus capacitățile de apărare ale Marii Britanii. Până la punctul în care Franța a ajuns lider în Europa ceea ce privește capacitatea militară. În timp ce Franța continuă să rămână o putere, guvernul britanic pare tot mai dornic să se reafirme pe scena globală, mai ales după ieșirea țării din UE.

Dar principalul motiv pentru care această informație e cu adevărat semnificativă are mai puțin de-a face cu banii alocați apărării în viitorul buget, și mai mult cu modul în care guvernul britanic intenționează să investească acești bani. Astfel, cea mai mare parte a banilor va merge spre etape de conflict emergente: cibernetic, spațial și inteligență artificială.

Într-adevăr, și Marea Britanie și alte țări occidentale au și vor continua să dețină supremația în aceste domenii în virtutea moștenirii cercetării și dezvoltării acestor spații tehnologice recente. Dar, din păcate, țările care se poziționează împotriva hegemoniei occidentale, precum Rusia și China, au devenit pionieri în multe din aceste domenii. Rusia și-a demonstrat forța geopolitică a puterii cibernetice ofensive în ultimul deceniu, în timp ce China a ajuns vârf de lance în tehnologii ofensive necesare perturbării infrastructurii spațiale a Occidentului. China este în prezent liderul global în desfășurarea ofensivă a tehnologiilor AI.

Rămâne de văzut dacă noua strategie de apărare a Regatului Unit va fi suficient finanțată pentru a-și atinge ambițiile și dacă aceste eforturi vor marca o schimbare semnificativă a puterii pe tabla de șah a geopoliticii. Și chiar dacă nu va fi așa, acest moment va avea o importanță semnificativă.

După neglijența din timpul administrației Trump, sub noul președinte Biden Statele Unite nu vor avea altă cale decât să reafirme poziția Americii pe scena globală. Iar când va face asta, va trebui să meargă în aceeași direcție în care a luat-o guvernul britanic, prin creșterea capacității de apărare, exact în aceleași domenii.

Din nou, Marea Britanie se află într-o poziție absolut întâmplătoare de a fi lider în rândul națiunilor occidentale. Și ce va însemna asta? Că Marea Britanie va fi într-o poziție favorabilă în viitorul pact de securitate occidental. Și că legătura dintre SUA și Marea Britanie va fi din nou motorul Alianței transatlantice.

Ne puteți urmări și pe Google News