Imigranții care au ocupat Insula Kos, suiți pe feribot

Imigranții care au ocupat Insula Kos, suiți pe feribot

Feribotul de agrement cu o capacitate de 2500 de pasageri, închiriat de guvernul grec, a început duminică 16 august îmbarcarea unei părți din imigranții sirieni care stau pe insula Kos de mai multe luni. Îmbarcarea lor pe feribot este văzută ca o soluție temporară pentru a aplana tensiunile dintre imigranți și localnici, în acest teritoriu aflat aproape de teritoriul turc.

Feribotul Eleftherinos Venizelos, care în mod obișnuit transportă turiștii spre insulele grecești sau spre Italia, a ajuns la Kos vineri, însă operațiile de îmbarcare au întârziat cu ceva mai mult de o zi, pentru a se evita noi dezordini printre imigranții dispersați, sosiți din Turcia pe ambarcațiuni mici sau bărci pneumatice.

Accesul pe feribot s-a făcut în ordine, în grupuri de câte 20, la primele ore ale zilei.

Kos, o insulă de 287 de kilometri pătrați, cu 33.000 de locuitori și mulți turiști estivali, este total lipsită de structuri de cazare pentru imigranți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Refugiații, majoritatea sirieni și afgani, dorm în corturi sau unde găsesc prin parcuri, străzi, în pod sau pe plaje, incomodându-i pe turiști.

Va fi nevoie probabil de săptămâni pentru ca imigranții să fie înregistrați de către poliția greacă pentru a obține permisul de trecere către Atena și alte țări europene.

Fugind de războiul civil din țara lor, imigranții sirieni sunt considerați refugiați, un statut care le permite să aibă prioritate în fața imigranților care au plecat în exil din motive economice.

Potrivit statisticilor Organizației Internaționale pentru Migrație, circa 250.000 de persoane au traversat Mediterana în acest an pentru a ajunge în Europa. Jumătate dintre ei au trecut prin insulele grecești.

Afluxul s-a accentuat odată cu venirea verii, perioadă a anului în care apele sunt mai liniștite și fac ca traversarea să fie mai puțin riscantă.

Sâmbătă, cincizeci de imigranți originari din Afganistan, Pakistan și Iran s-au bătut cu pumni, picioare și pietre lângă principalul comisariat de poliție din insulă.

Marți, poliția a intervenit pentru a pune capăt ciocnirilor între imigranți pe un stadion unde sute dintre ei se baricadaseră și locuiau în condiții precare, a arătat organizația Médecins sans Frontière. Circa patruzeci de polițiști din forțele speciale au fost folosiți pentru instaurarea ordinii.