Cum știm că ne-a îmbolnăvit țânțarul purtător de virus!

Cum știm că ne-a îmbolnăvit țânțarul purtător de virus!

Alertă în România după ce numărul deceselor cauzate de infecția cu virusul West Nile a ajust la 12. În total, au fost înregistrate peste 117 de cazuri de meningite și meningo-encefalite în urma mușcăturilor de țânțar.

Și anul acesta România este lovită de malaria tropicală cauzată de mușcăturile de țânțar. Căldura și umezeala, principalele cauze ale invaziei de țânțari din această vară. Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” spune că este destul de dificilă depistarea invecției în corp, dat fiind că în general, în primă fază, maladia tropicală nu prezintă simptome. Mai mult, medicul spune că 80% dintre cei care intră în contact cu virusul, fac forme asimptomatice ale bolii. Dintre cei care au boala, foarte puțini fac o formă severă. Iată care sunt simptomele infectării cu virusul West Nile, potrivit medicului infecționist: „Dacă facem febră, apare somnolența – dacă ne simțim din ce în ce mai rău, ar trebui să mergem fie la medicul de familie, fie la o cameră de gardă. Diag nosticul nu se pune într-o manieră uzuală. Există un test, dar pentru asta trebuie să ajungem în spitalul de boli infecțioase. Pentru a ajunge însă la spital trebuie să pună diagnosticul clinic un medic”, a explicat dr. Adrian Marinescu pentru digi24.

Potrivit specialiștilor, pentru ca infecţia să se răspândească la om este suficientă o singură înţepătură a unui ţânţar infectat. Virusul West Nile atacă meningele, adică învelişul creierului. Dacă pacientul primeşte tratament în timp util, nu vor rămâne niciun fel de sechele. În caz contrar, se poate ajunge chiar la deces. Mai vulnerabile sunt persoanele în vârstă şi cele care au afecţiuni neurologice. Infecţia cu virusul West Nile se transmite doar prin înţepătură de ţânţar şi nu există un vaccin împotriva lui. Virusul West Nille este specific regiunilor tropicale și temperate. A fost descoperit în anul 1937 în districtul West Nile din Uganda și și-a găsit drum pe continentul european, prin păsările migratoare infectate în Africa.

Simptomele investării

Ne puteți urmări și pe Google News

Deși 80% dintre cei infestați cu virusul West Nille sunt asimptomatici, semnele cotractării maladiei pot fi diverse: de la cele asemănătoare unei simple răceli până la semne de meningo-encefalită.

Potrivit dr. Tudor Ciuhodaru, 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală.

„Riscul de îmbolnăvire severă și deces este mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiențe imune. Simptomele pot persista pe perioada mai multor săptămâni. Efectele neurologice pot fi permanente”, explică dr Ciuhodaru pe pagina sa de facebook.

Ministerul Sănătăţii recomandă autorităţilor administraţiei publice locale să intensifice măsurile de dezinsecţie în localităţi pentru a preveni răspândirea infecţiei cu virus. Pe lângă măsurile autorităților, este recomandat ca în această perioadă să se reducă, pe cât posibil, riscul de a fi înțepat de țânțari. Mai exact, folosirea soluțiilor sau a hainelor care să protejeze, mai ales copiii. Mușcăturile de țânțari nu pot fi evitate în totalitate, dacă totuși legăm mușcătura de țânțar de o anumită simptomatologie, trebuie să mergem la medic. Infecţia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de ţânţar.