Ceremonia a fost restrânsă din cauza restricțiilor Covid, iar toți cei care au participat la eveniment au prezentat un test negativ. Regina Elisabeta a stat singură astăzi în timp ce își îndeplinea prima sarcină publică majoră de la moartea soțului ei, prințul Philip. Tronul consortului a fost eliminat de la ceremonia de deschidere a parlamentului de stat pentru prima dată în 120 de ani.

Regina Elisabeta a II-a, la primul angajament major după moartea prințului Philip

Regina Elisabeta a II-a nu a purtat o mască la ceremonie

În schimb, toți ceilalți participanți au purtat masca de protecție. De remarcat că Majestatea Sa a fost, de asemenea, fără coroana de două kilograme bătură în pietre extrem de prețioase sau haine ceremoniale.

Charles a însoţit-o în acest an, ţinând locul tatălui său prinţul Philip. Regina nu purta haine de ceremonie sau coroană, în schimb a purtat o rochie de zi, iar pe deasupra a ales un pardesiu violet brodat în auriu în jurul gulerului şi o pălărie în aceeași nuanță cu accente, de asemenea, aurii.

Regina a participat astăzi la deschiderea Parlamentului, însoțită de prințul Charles și de ducesa de Cornwall

Regina participă astăzi la deschiderea parlamentului de stat, însoțită de prințul Charles și de ducesa de Cornwall

După cum se observă, în Camera Lorzilor, este un singur tron ​​de aur sub baldachinul tot din aur pregătit pentru Regină. Anterior a existat o pereche de tronuri – pentru regină și soțul ei. În timpul ceremoniei de astăzi, Charles şi Camilla au stat separați de regină pe alte două scaune plasate în lateral.

Inestimabila Coroană de Stat a fost luată de la Palatul Buckingham şi transportată cu maşina  la Palatul Westminster pentru deschiderea oficială a Parlamentului. Coroana este alcătuit din peste 3.000 de pietre prețioase și cântărește peste două kilograme.

Ultima oară când Regina a purtat coroana grea pe cap a fost în 2016

Regina prelucrează Galeria Regală condusă de Coroana Statului Imperial și escortată astăzi de Prințul Charles

În loc să fie plină de oameni, în Camera Lorzilor au fost doar 34 de oaspeți – 17 invitaţi și 17 parlamentari cu toţii poziționați la distanță și purtând măști. Parlamentarii s-au suspus măsurilor de distanțare socială, așezându-se la doi metri distanță în camera Commons, înaintea siscursului Reginei.

Prim-ministrul Boris Johnson a purtat o mască neagră cu un steag al Regatului pe ea. Liderul laburist Sir Keir Starmer a purtat, de asemenea, o mască neagră, stând alături de Angela Rayner, adjuncta lui, așezată la dreapta sa.

Potrivit dailymail, regina a spus în discurs că prioritatea guvernului este „să recupereze pierderile la nivel național cauzate de pandemie, şi să facă Regatul Unit mai puternic, mai sănătos și mai prosper ca niciodată”.