Iliescu s-a spovedit în presa rusă. Vorbește despre tezaur și atacă mișcarea globalistă
- Laurențiu Teodorescu
- 9 decembrie 2019, 15:20
S-a speculat intens pe marginea ieșirii din viața publică a lui Ion Iliescu, dar adevărul este altul.
Fostul președinte al României a ales să nu mai dialogheze cu ziariștii, însă pe trimișii Moscovei chiar nu-i poate refuza. Într-un interviu acordat agenției TASS și preluat de flux24.ro, Ion Iliescu reia tema tranziției de la comunism la capitalism și prezintă punctul său de vedere cu privire la actuala clasă politică. Totodată, la nivel subliminal, Iliescu trimite scuze Kremlinului pentru atitudinea de azi a României.
Pentru Ion Iliescu, „România s-a schimbat în ultimii 30 de ani, per ansamblu aș zice că în bine, deși nu putem ignora părțile rele”. Din acest punct al dialogului, discuția curge spre tranziția comunism-capitalism: „Eu am militat cândva pentru un model economic mixt, o economie socială de piață. Viața a decis altfel. După 1996, consensul intern a fost distrus și s-a declanșat privatizarea accelerată - pe mai nimic - a proprietății statului. Terapia de șoc, de care nu a scăpat nicio țară din Est, s-a dovedit un real dezastru. Unii s-au deșteptat mai din timp și s-au apucat să mai repare câte ceva”.
În concluzie, ex-președintele României crede că „Uniunea Europeană a ajuns să însemne doar o piață de desfacere, o zonă de comerț liber unde aspectele sociale sunt neglijate, iar inechitatea e în creștere”.
Mesaj pentru tineri
Fost lider al PSD, Ion Iliescu se declară uluit de un fenomen îngrijorător și anume adorația tinerilor față de modelul totalitarist!
„Procesul de transformare a României e departe de a fi deplin, iar schimbările viitoare depind de tinerele generații. Viața trebuie să-i maturizeze pe cei tineri, să-i conducă la abandonarea individualismului care se promovează în acest moment, să-i facă să înțeleagă că amenințările moderne pot fi anihilate doar printr-un efort colectiv. E foarte greu pentru mine să înțeleg cum, la 30 ani de la revoluție, jumătate dintre tinerii români se declară de acord cu un regim totalitar de mână forte și cred că acesta ar putea rezolva problemele create de slăbiciunea unui stat care și-a pierdut caracterul social. Numai că totalitarismul nu e parte a soluției, ci parte a problemei. Nu mi-aș dori ca tinerii de azi să înțeleagă asta pe pielea lor”, avertizează Iliescu.
Relația cu Moscova
Vorbind despre relația cu Rusia, Ion Iliescu este de părere că legăturile dintre cele două țări trebuie reluate: „Vreau să punctez că viața în coasta imperiului nu a fost niciodată prea comodă pentru țări ca România și nu toate amintirile istorice sunt plăcute. Dar cea mai mare greșeală ar fi să absolutizăm amintirile triste și să nu identificăm nimic bun în trecut. În cazul nostru, motivele unui asemenea blocaj sunt reprezentate de problema tezaurului. Da, asta e o problemă nerezolvată, tocmai de aceea am agreat cu Valdimir Putin crearea unui cadru de dialog asupra chestiunii și transmiterea sa către istorici! Până acum, România pare că nu vrea relații bune cu Rusia. În Ungaria se vrea, în Polonia da. Și în Cehia, Slovacia, chiar și în țările baltice. Și, între noi fie vorba, cred că aceste țări ar avea mai multe nemulțumiri față de Rusia decât noi, dacă privim la trecut”.
Din perspectiva fostului șef de stat, „politica externă a României traversează un moment foarte prost. Sper ca politicienii români să înțeleagă că normalizarea relației cu Rusia, în paralel cu schimburile culturale ori comerciale, va spori capacitatea țării de a participa la rezolvarea problemelor din țări vecine, inclusiv Moldova sau Ucraina, unde avem interese directe”.
„Nu puteți uniformiza planeta!”
Ion Iliescu nu este pe deplin de acord cu principiile globalismului, impuse la scară largă. „Așa zisa societate liberală e în criză din cauza eșecului modelului economic neo-liberal, cu care în mod frivol s-a identificat. Liberalismul politic înseamnă respect pentru drepturile și libertățile civile, al căror principal garant e statul, în timp ce liberalismul economic neînfrînat încearcă să reducă statele la nivelul unor forme goale în tentativa de a obține profituri maxime. Astfel, suveranitatea devine un pretext pentru a-i demoniza pe apărătorii independenței statului. Nu puteți uniformiza planeta, nu puteți distruge identitățile culturale și naționale!”.
Cu toate acestea, Iliescu încă mai crede că „globalizarea are părți bune. Un asemenea proces ar trebui să se desfășoare după reguli stricte, în care accentul să cadă pe aspectele sociale. Motorul creșterii economice a României de azi e tocmai globalizarea, grație companiilor multinaționale. Din nefericire, prea puțin din profitul lor e lăsat în țară pentru dezvoltarea României și creșterea nivelului de trai. Nu cred că ar trebui să punem la zid fenomenul, ci doar felul în care unii comit abuzuri prin intermediul lui”.