Acesta din urmă şi-a prezentat ieri demisia din funcţie şi a ţinut un discurs de rămas-bun în Senat. Până la alegerea noului preşedinte, funcţia este deţinută de Doru Ioan Tărăcilă (PSD), delegat de Văcăroiu. Tărăcilă a fost ieri înfrânt, prin vot, de Sârbu, în grupul parlamentar al PSD, for în care s-a stabilit candidatul partidului la şefia Senatului.

Geoană a câştigat în faţa lui Văcăroiu, în lipsa lui Iliescu

La şedinţa grupului parlamentar au participat, ieri, atât preşedintele PSD, Mircea Geoană, care l-a susţinut pe Sârbu, cât şi Nicolae Văcăroiu, „suporter“ al lui Tărăcilă.

Al treilea aspirant la şefia Senatului, Şerban Nicolae, s-a retras din cursă. După ce acceptase „de principiu“ funcţia în urmă cu două săptămâni, Ilie Sârbu a avut şi girul conducerii centrale a PSD. Ca urmare, şi-a câştigat dreptul de a candida la şefia Senatului, cu 22 de voturi, faţă de cele 17 voturi ale lui Tărăcilă.

PNL iese cu Câmpeanu pentru imagine

Zilele următoare, social-democraţii trebuie să negocieze cu celelalte grupuri parlamentare alegerea lui Sârbu drept preşedinte, până cel mai târziu săptămâna viitoare. Dacă PC a anunţat susţinerea lui Sârbu, liberalii l-au anunţat contracandidat pe Radu Câmpeanu. PDL şi PRM nu şi-au nominalizat încă un candidat.

Decizia liberalilor a fost mai mult o mişcare de imagine, menită să demonstreze, înainte de alegeri, că PNL nu are o înţelegere cu PSD, au recunoscut, neoficial, mai mulţi lideri liberali. „Deţinerea şefiei Senatului pentru o lună şi jumătate nu este o miză pentru PNL, dar nu am dorit să apară noi comentarii că defilăm alături de PSD“, ne-au explicat lideri ai PNL. (A contribuit Romulus Georgescu)