Evenimentul Zilei > Actualitate > Alina Bica rămâne cu pedeapsa de 4 ani. ICCJ i-a respins recursul în casație
Alina Bica rămâne cu pedeapsa de 4 ani. ICCJ i-a respins recursul în casație

Alina Bica rămâne cu pedeapsa de 4 ani. ICCJ i-a respins recursul în casație

Un complet de cinci judecători de la ICCJ a menținut pedeapsa la 4 ani de închisoare pentru Alina Bica, fost procuror șef al DIICOT. Alina Bica a apelat la o cale extraordinară de atac - recursul în casație.

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica rămâne cu pedeapsa de 4 ani închisoare cu executare pe care a primti-o în 2019. Ea a fost trimisă în judecată într-un dosar în care a fost acuzată că l-a favorizat pe Ovidiu Tender. Un complet de cinci judecători de la Instanţa supremă i-a respins miercuri recursul în casaţie – o cale extraordinară de atac.

„Respinge, ca nefondat, recursul în casaţie formulat de recurenta inculpată Bica Alina Mihaela împotriva deciziei penale nr. 284 din data de 27 noiembrie 2019 pronunţate de ICCJ, Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 3067/1/2018. Definitivă“, se arată în dispozitivul instanței.

În acest caz a existat și o opinie separată a unuia dintre magistrați. Acesta a solicitat admiterea şi achitarea fostei șefe a DIICOT.

Alina Bica va executa pedeapsa în Italia

Alina Bica a fugit din România înainte de pronunţarea sentinţei și a fost localizată, initial, în Costa Rica Ulterior ea a părăsit această ţară, iar acum se află în Italia, unde a cerut să nu fie extrădată în România.

Conform unor informaţii apărute în presă, un avocat italian a anunţat că o instanţă italiană a respins cererea de extrădare a fostei şefe a DIICOT în România. Avocatul, care o reprezintă pe Alina Bica, a declarat că judecătorii i-au permis să execute pedeapsa în Italia. Această sentință a fost pronunțată de Curtea de Apel din Bari.

Alina Bica l-a ajutat pe Ovidiu Tender

Fostul procuror șef al DIICOT, Alina Bica, a fost condamnată definitiv de ICCJ la 4 ani închisoare cu executare, pe 27 noiembrie 2019. Ea a fost acuzată de DNA că l-a favorizat pe omul de afaceri Ovidiu Tender într-un dosar în care era judecat.

În 2013, Ovidiu Tender i-a cerut sprijinul Alinei Bica pentru a obţine o condamnare cu suspendare în dosarul RAFO. Bica le-a solicitat subordonaţilor de la DIICOT să ceară în instanţă condamnarea lui Tender la o pedeapsă cu suspendare.