Odată cu această numire, Văcăroiu părăseşte funcţia de preşedinte al Senatului şi se retrage de pe scena politică după o carieră de 18 ani, având în palmares cele mai importante funcţii în stat: premier, preşedinte al Senatului şi şef al statului – interimar, pe perioada suspendării lui Traian Băsescu.

Negocieri

Numirea lui Nicolae Văcăroiu la Curtea de Conturi, pentru un mandat de 9 ani, a fost negociată de deputatul PSD Viorel Hrebenciuc. Acesta a supravegheat ieri şi audierile din Comisiile de buget-finanţe ale parlamentului. În momentul în care PDL-iştii au încercat să boicoteze „consensul politic“ pentru numirea lui Văcăroiu, Hrebenciuc a reacţionat rapid, fără să aibă oficial vreo calitate la audieri. „Este o cutumă pe care am respectat-o indiferent că am fost la guvernare sau în opoziţie“, a atenţionat Hrebenciuc. Drept urmare, Văcăroiu a primit în unanimitate un vot favorabil în comisii, vot confirmat ulterior şi de plenul parlamentului.

Nemulţumiţi că nu au putut să amâne desemnarea noii conduceri până după alegeri, când sperau să obţină mai multe posturi, liderii PDL au acuzat fraudarea votului printr-un „aranjament politic la nivel înalt“. Văcăroiu a catalogat gestul PDL drept un „bâlci“ fără rost.

Locuri călduţe
 
Alături de Văcăroiu au fost numiţ i încă 17 noi consilieri de conturi. Cinci dintre ei au fost propuşi de PSD: Gheorghe Oană (mandat de 9 ani), Marius Vorniceanu (6 ani), Anca Donovici (6 ani), Ioan Anton (3 ani) şi Gheorghe Necuţescu (3 ani). PNL a obţinut funcţia de vicepreşedinte pentru Doina Dascălu (mandat de 9 ani), fina liderului liberal Dan Radu Ruşanu. Tot din partea PNL au fost validaţi Aron Popa (9 ani), Sandu Capră (3 ani) şi Cristian Stoinea (3 ani).
 
PDL a optat pentru trei dintre actualii consilieri de conturi: Domnica Băghină (3 ani), Dumitru Ală- mâie (6 ani) şi Mircea Popescu (6 ani). Din partea PRM a fost numit consilier deputatul Petre Popeangă (3 ani), alături de senatoarea Verginia Vedinaş (9 ani) şi Sabina Funar (6 ani), PC va fi reprezentat de Mihai Hură (6 ani), fost consilier de conturi, iar UDMR, de senatorul Pete Stefan (9 ani).
 
GRUPĂRI ÎN PSD

Iliescu şi Geoană se bat pe şefia Senatului
 
Preşedinţia Senatului, post ce va fi lăsat vacant de Văcăroiu, a devenit motiv de dispută între grupările Iliescu şi Geoană din PSD. În acest sens, conducerea centrală a PSD i-a propus preşedinţia Senatului senatorului Ilie Sârbu, care a şi acceptat-o „de principiu“. Pe de altă parte, Văcăroiu şi-a delegat funcţia până luni senatorului PSD Doru Ioan Tărăcilă. În plus, a precizat că decizia finală în ce-l priveşte pe succesorul său aparţine grupului condus de Ion Iliescu, iar decizia conducerii centrale a PSD este doar „o propunere“. Geoană a insistat însă că Ilie Sârbu este succesorul la preşedinţia Senatului, iar această chestiune va fi tranşată luni. Văcăroiu urmează să-şi dea astăzi demisia din funcţie. Un alt pretendent la şefia Senatului este şi Şerban Nicolae, reprezentant al aripii Iliescu.

EDITORIALUL EVZ: Nea Nicu, contabilul-şef al României