Soluția adoptată de țara baltică pentru a redeschide restaurantele și cafenele, păstrând în același timp o distanță potrivită între clienți, ar putea servi drept model și altora.

În Lituania, unde până pe 28 aprilie se înregistrau doar 44 de decese de COVID-19, restaurantele și cafenelele pot deschide cu condiția să își servească clienții doar pe terasă.

Iar mesele trebuie amplasate la o distanță de doi metri una de alta.

Însă aceste condiții sunt greu de respectat de patronii din Vilnius, din cauza străzilor foarte înguste, care nu îngăduie de obicei decât două sau trei mese afară.

Primăria capitalei a decis totuși să le ofere spațiul public necesar pentru a-și putea desfășura terasele și a primi clienți într-un număr cât mai apropiat de cel dinainte de izbucnirea epidemiei.

„În piețe, scuaruri și pe străzi, cafenelele din apropiere își pot instala mese în exterior fără a plăti redevență în acest sezon”, a anunțat primarul Remigijus Simasius.

Până acum, 18 spații publice au fost deja puse la dispoziția cafenelelor și restaurantelor, printre care piața mare din fața catedralei, situată aproape de orașul vechi, iar 160 de restauratori au depus cereri pentru aceste spații, scrie The Guardian.

Pe site-ul său de internet, primăria se laudă cu această măsură care nu doar că va permite restaurantelor și cafenelelor să-și reia activitatea, dar va face din Vilnius „o uriașă terasă de cafenea”.