Editura Evenimentul si Capital

Idiocrație. Cărțile ostracizate (III)

Doina Ruști, scriitoare
Autor: | | 1 Comentarii | 353 Vizualizari

O carte vânată, căutată prin anticariate ori printre bibliofili, veche, orfană și ea.

Deschizând cartea asta masivă poți să afli imediat ce gânduri bântuiau printr-o minte de, să zicem, acum 200-300 de ani. Așa de pildă, aici am citit că niște actori francezi au ajuns în anul 1798 la București și-au cerut voie de la domnie să cutreiere țara cu pehlivăniile lor. Tot aici am dat și de bucătarul răpit de Hangerli, devenit personaj în romanul meu, Mâța Vinerii. La altă pagină am citit un document oficial, despre fapta eroică a precupețului Ioan, din mahalaua Pantelimon. Respectiv, acest mic negustor i-a scos din necaz pe niște străini, punându-se chezaș pentru ei. Așa pur și simplu. Nu-i cunoștea dar i-a părut rău pentru că fuseseră învinuiți pe nedrept. Cine s-ar mai băga astăzi pentru altcineva, mai ales, pentru un necunoscut?!

Doar din cartea, pe care vreau să v-o prezint astăzi, afli lucruri de acest gen. Autorul ei a transliterat hârțoagele românilor, trecându-le din alfabetul chirilic în cel latin, punând astfel sub ochii istoricilor sursele pe care ar trebui să se sprijine marea istorie. Unele sunt importante pentru înțelegerea mentalităților, alte îți dau o idee despre cum s-a format națiunea. Iar această carte, evident, aruncată și ea, ca și altele, este Istoria românilor, un cărțoi masiv, în 14 volume, fiecare având câteva mii de pagini, în format mare.

A fost publicată în perioada 1891-1902 și este semnată de V.A. Urechia.

Este o istorie bazată numai pe documente, de la liste de cumpărături la procese de divorț sau la acatiste, de la contracte de vânzare a unor imobile sau a unor oameni, la scrisori particulare sau la ordine domnești. De aici afli că pe un oarecare logofăt Petrache Roset îl scutise stăpânirea să mai plătească taxe! V-ați fi închipuit? S-a dus și-a cerut o scutire - și gata! De-a doua zi n-a mai plătit niciun leu. Poți să afli că pe la 1700, săpunul de Creta era cel mai scump, iar că o trăsură la mâna a doua nu era tocmai costisitoare. Tot aici am găsit numele Băjescu, folosit apoi în Manuscrisul fanariot.

Cartea aceasta minunata nu se găsește în librării, ci în anticariate și în bibliotecile mari. De aceea, cunoscătorii o vânează volum cu volum. Unele dintre ele au desene, hărți, stampe. Dacă ai noroc - pentru că astfel de cărți vechi au mai fost jumulite de-a lungul timpului, iar amatorii au mai oprit câte un suvenir. În volumul al III-lea am găsit portretul lui Pazvante Chioru de pe când era tânăr, iar într-altul am dat de-o hartă medievală.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI