Icoana Pantocrator a Catedralei Neamului, aproape de finalizare. În prima lună a lui 2024 va fi montat mozaicul

Icoana Pantocrator a Catedralei Neamului, aproape de finalizare. În prima lună a lui 2024 va fi montat mozaicul Sursa foto: sursa: Basilica

Icoana care reprezintă chipul lui Iisus Hristos din Catedrala Mântuirii Neamului este aproape gata. Mozaicul urmează să fie pus pe cel mai înalt punct al clădirii, la sfârșitul lunii ianuarie.

Icoana Pantocrator, cea care este de fapt o reprezentare a Mânuitorului va fi gata la sfârșitul lui ianuarie. Chipul lui Iisus dar și alte elemente care îl înconjoară sunt aproape finisate pentru a fi puse pe cel mai înalt punct al Catedralei.

În acest moment se lucrează la haina Mântuitorului, mâna dreaptă care binecuvântează și mâna stângă în care are Evanghelia. Dimensiunile icoanei sunt extrem de mari. Vorbim despre o suprafață de peste 150 de metri pătrați. Diametrul acestei lucruri este de 12 metri, 4,5 metri fiind portretul.

S-au utilizat pentru această icoană nu mai puțin de 2400 de kilograme de tesere de mozaic. Nu mai puțin de 6 luni a durat pentru ca această lucrare să fie asamblată. Însă ea va fi urcată pe cupola catedralei la sfârșitul lunii ianuarie a acestui an. Pantocrator este cuvântul care provine din greacă și înseamnă atotputernic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pantocrator, icoana lui Iisus din toate bisericile

De regulă este folosit în legătură cu icoana care se află în cupola centrală a oricărei bisericii ortodoxe. Ea îl înfățișează pe Dumnezeul fiul care binecuvântează pe credincioșii aflați sub protecția lui.

Catedrala Mântuirii Neamului

Catedrala Mantuirii Neamului. Sursa foto: Arhiva EVZ

De altfel, în România există și o Mănăstire care se numește Pantocrator. Ea se află la Drăgănești Vlașca și în aceste zile este loc de pelerinaj. Asta pentru că aici au sosit de la o Mănăstire din Grecia Sfintele Daruri pe care Magii le-au pregătit pentru Copilul Iisus.

Este pentru prima dată când Sfintele Daruri ajung în România, mai ales că ele nu au mai fost scoase decât o singură dată de la Mânăstirea de pe Muntele Athos.

Aur Smirnă și tămâie sunt cele trei daruri pe care magii le-au închinat copilul Iisus. Ele sunt păstrate la Mânăstirea Sfântul Pavel de pe muntele Athos. Închinarea la Sfintele Daruri se mai poate face doar până joi la ora 15.00. Apoi ele se vor întoarce acolo unde le e locul.