Evenimentul Zilei > Justitie > ÎCCJ frânge aripile procurorilor DNA. Nu mai pot ancheta abuzul în serviciul decât în anumite condiții
ÎCCJ frânge aripile procurorilor DNA. Nu mai pot ancheta abuzul în serviciul decât în anumite condiții

ÎCCJ frânge aripile procurorilor DNA. Nu mai pot ancheta abuzul în serviciul decât în anumite condiții

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) dă o grea lovitură procurorilor DNA. Aceștia nu mai pot ancheta abuzul în serviciul dacă acesta nu vizează persoane cu calități speciale sau dacă paguba este mai mică de 200.000 de euro.

Aceasta este decizia obligatorie a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) care a admis un recurs în interesul legii formulat de procurorul general.

Decizia a fost pronunțată luni, în ședință și este obligatorie, conform dispozițiilor din Codul de procedură penală.

Acest prag de 200.000 de euro a fost un subiect intens dezbătut în spaţiul public în ultimii ani. Mai multe proiecte legislative controversate au încercat să îl impună.

Decizia ar putea avea un impact semnificativ pentru multe dosare aflate în lucru la DNA.

Iată minuta deciziei ÎCCJ:

„În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 13 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2002, infracţiunea de abuz în serviciu prevăzută în art. 13? din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 din Codul penal, care a cauzat o pagubă materială mai mică sau egală cu echivalentulîn lei a 200.000 euro, comisă de o persoană a cărei calitate nu determină incidenţa dispoziţiilor art. 13 alin. (1) lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2002, este de competenţa parchetului nespecializat, iar nu a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Dispoziţiile art. 13 alin. (1) lit. a) teza a Il-a din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2002, referitoare la valoarea sumei sau a bunului care formează obiectul infracţiunii de corupţie, nu sunt incidente în cazul infracţiunii de abuz în serviciu prevăzută în art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 din Codul penal.

Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 474 alin. (4) din Codul de procedură penală”.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.