Iată de ce nu este bine să dormi cu televizorul deschis: „Oamenii ar trebui să facă tot posibilul pentru a evita lumina la care sunt expuși în timpul somnului”
- Maria Miron
- 3 iulie 2022, 16:15
Obiceiul de a dormi cu televizorul deschis a făcut mai mulți oameni să se confrunte cu un deces prematur, susțin experții. Un nou studiu al Școlii de Medicină a Universității Northwestern reiterează faptul că dormitul, chiar și cu cea mai slabă lumină ambientală, poate dăuna funcției cardiovasculare a organismului.
Phyllis Zee și echipa sa au examinat rolul luminii în timpul somnului la adulții sănătoși, cu vârste între 63 și 84 de ani. Potrivit studiului, dormitul doar o noapte cu lumină slabă, cum ar fi un televizor cu sunetele oprite, a crescut glicemia și ritmul cardiac al oamenilor în timpul somnului.
Expunerea la lumină în timpul somnului
Studiul a arătat că expunerea la orice lumină în timpul somnului a fost „corelată cu prevalența mai mare a diabetului, obezității și hipertensiunii” atât la bărbați, cât și la femei. Cercetătorii au descoperit că rezistența la insulină a apărut în dimineața de după ce oamenii dormeau într-o cameră luminoasă.
Rezistența la insulină este atunci când celulele din mușchi și grăsimi nu răspund bine la insulină și nu pot folosi glucoza din sânge pentru a avea energie. Pentru a compensa, pancreasul produce mai multă insulină, iar glicemia crește în timp. „Acum, arătăm un mecanism care ar putea fi fundamental pentru a explica de ce se întâmplă acest lucru. Arătăm că vă afectează capacitatea de a regla glucoza”, a spus Zee.
Problemele aduse de expunerea la lumină
Zee și echipa ei au spus că au fost surprinși că mai puțin de jumătate dintre bărbații și femeile din studiu au dormit în întuneric timp de cel puțin cinci ore în fiecare zi. „Mai mult de 53 la sută au avut puțină lumină în timpul nopții în cameră”, a spus ea. Zee a adăugat că oamenii care au dormit cu niveluri mai ridicate de lumină au mai multe șanse să se culce mai târziu și să se trezească mai târziu și „știm că cei care dorm până târziu au tendința de a avea un risc mai mare de tulburări cardiovasculare și metabolice”.
„Oamenii ar trebui să facă tot posibilul pentru a evita sau a minimiza cantitatea de lumină la care sunt expuși în timpul somnului”, a sfătuit ea. Experții sfătuiesc oamenii să-și poziționeze paturile departe de ferestre sau să folosească umbrelele ferestrelor care blochează lumina. Oamenilor li se recomandă să evite să-și încarce laptopurile și telefoanele mobile în dormitor, unde lumina albastră care modifică melatonina le poate perturba somnul, potrivit The Sun.