Iată cum poți reuși să-ți resetezi ceasul biologic în doar trei nopți

Iată cum poți reuși să-ți resetezi ceasul biologic în doar trei nopți Sursa: arhiva EVZ

Somnul de calitate poate fi greu de obținut, făcându-ne să ne simțim amețiți în dimineața următoare. În timp ce primăvara a răsărit și nopțile sunt mai ușoare, această schimbare poate avea și un impact asupra somnului.

Dacă te străduiești să obții suficient somn, un expert a dezvăluit cum îți poți reseta ceasul corporal în doar trei nopți. Martin Seeley a spus că mulți britanici se pot simți obosiți în această perioadă a anului dintr-o serie de motive, precum că organismul nu s-a putut adapta la schimbarea ceasului de luna trecută.

Un somn cât mai odihnitor

Martin, care deține MatressNextDay de 18 ani, a spus că în prima zi, trebuie să te culci la 23:00, iar a doua zi să te trezești la 10:00. Pe lângă aceasta, ar trebui să finalizați un antrenament de 30 de minute dimineața pentru a îmbunătăți calitatea somnului și apoi să beți cel puțin doi litri de apă pe parcursul zilei pentru a crește energia.

Martin a spus că ar trebui să încerci și să folosești iluminarea, sau lipsa acesteia, pentru a-ți notifica creierul despre diferitele momente ale zilei. El a explicat: „Lumina este cel mai important factor extern care afectează somnul, deoarece joacă un rol central în reglarea ceasului intern al corpului tău, altfel cunoscut sub numele de ritmul circadian.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Acest lucru semnalează când să fii alert și când să te odihnești, așa că ar trebui să te expui la lumina naturală a soarelui pe tot parcursul zilei. De asemenea, ar trebui să stai departe de telefon timp de cel puțin trei ore înainte de a plănui să dormi, deoarece lumina albastră emisă pe ecranul telefonului tău îți poate păcăli mintea să creadă că este zi, deși afară este întuneric.”

Dacă încă te chinui să dormi în prima noapte, atunci Martin a spus că ar trebui să încerci amestecul cognitiv. Acest lucru funcționează prin enumerarea elementelor aleatorii din capul tău care sunt ușor de vizualizat și care nu au legătură între ele. „Acest lucru vă va obosi creierul și vă va ajuta să vă mențineți mintea departe de problemele care vă împiedică să dormiți”, a adăugat el.

Ce lichide nu trebuie consumate

În ziua a doua a turei de program, ar trebui să vă treziți la 8 dimineața și să vă culcați la 23:00. Imediat ce te trezești, deschide draperiile și petrece cel puțin zece minute afară, la soare, pentru o stimulare a „hormonului fericirii”, a spus Martin. „De asemenea, asigurați-vă că vă cronometrați corect somnul. Deoarece vigilența dvs. scade în mod natural după-amiaza, ar trebui să fiți atenți când începeți să vă simțiți somnolent și să dormiți imediat. Asigură-te că acest lucru este cu mai mult de 8 ore înainte de culcare, deoarece ți-ar putea afecta somnul.” El a adăugat că, dacă bei alcool, atunci ar trebui să-ți permiți doar un pahar și să îl bei cu cel puțin patru ore înainte de culcare.

În funcție de ora la care trebuie să te trezești la serviciu într-o zi normală, Martin a spus că ora de trezire în ziua a treia ar trebui să reflecte acest lucru și că ar trebui să te culci la ora 22:00. El a spus că ar trebui să mănânci și micul dejun pentru a-ți da un plus de energie, dar ar trebui să limitezi cafeaua la cinci ore înainte de culcare și să rămâi la maximum două cafele.

De asemenea, ar trebui să creați o rutină de relaxare pentru a vă ajuta să vă reduceți hormonii de stres care vă țin treaz, a explicat el. „Când ești stresat sau anxios, corpul tău produce mai mult hormonul stresului, cortizol. Cu cât cortizolul este mai mare, cu atât te simți mai treaz. Așa că, dacă îți este teamă să te întorci la muncă după o vacanță odihnitoare, ar trebui să te gândești să încerci niște activități calmante înainte de culcare", a adăugat el potrivit The Sun.