Evenimentul Zilei > Politica > Iancu: Amenzile pentru companii să crească
Iancu: Amenzile pentru companii să crească

Iancu: Amenzile pentru companii să crească

Președintele Comisiei pentru Industrii și Servicii, Iulian Iancu, a cerut, în cadrul dezbaterilor comisiei parlamentare de anchetă ANRE, noului președinte ANRE, Dumitru Chiriță, că crească amenzile pentru operatorii din piață care nu respectă programul de investiții și mentenanță. Amenzile urmează să fie procent din cifra de afaceri a companiilor, conform lui Iancu.

„Situație valabilă pentru toți operatorii din piață care nu își îndeplinesc programul de investiții și de mentenanță și pun în pericol securitatea sistemului energetic național. Înțeleg preocuparea pentru profituri mari care atrag  bonusuri pentru manageri, dar acesta trebuie să fie un obiectiv. Va fi una dintre concluziile comisiei de anchetă.”, a declarat Iancu în cadrul debaterii parlamentare.

În prezent, amenzile pentru operatorii din piață sunt cuprinse între 80.000 și 250.000 lei. Dacă acestea vor fi plătite de companii în curs de 24 de ore se vor reduce la jumătate.

Comisia parlamentară de anchetă a activității Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a audiat joi, în premieră, reprezentanți ai companiilor private și de stat. Miza comisiei, propusă de parlamentarii PSD, este de a verifica cum au fost transpuse în legislația secundară obligațiile ce decurg din legea energiei electrice și a gazelor naturale, dar și modul în care acestea au influențat modificarea prețului energiei la consumul final.

Companiile prezente la comisia paralmentară de anchetă au fost: Dispecerul Energetic Național, Transgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia și Elcen București. OMV Petrom nu s-a prezentat la dezbaterea parlamentară. Aceasta va răspunde în scris la întrebările comisiei.