Iadul exotic din mijlocul Golfului Bengal. Povestea americanului hăcuit de niște sălbatici pe o insulă din Oceanul Indian

Iadul exotic din mijlocul Golfului Bengal. Povestea americanului hăcuit de niște sălbatici pe o insulă din Oceanul Indian

„Doamne, nu vreau să mor!”, a scris în jurnalul său tânărul american ucis cu o săgeată de indigenii sălbatici din Insula Santinelei de Nord, din Golful Bengal, în apropierea Arhipeleagului Andaman și Nicobar.

John Allen Chau, un tânăr de 27 de ani, originar din statul american Washington, a plecat prin lume ca misionar. El a povestit într-un jurnal aventurile ultimelor sale zile de viață și călătoria spre insulele Andaman.

Chau voia să ajungă la sălbaticii din tribul Sentinelezilor, o populație primitivă și violentă ce locuiește pe Insula Santinelei de Nord din Golful Bengal. Această bucată de pământ, situată la vest de arhipelagul Andaman şi Nicobar - teritorii aflate sub jurisdicția Indiei - este locuită de o comunitate de vânători-culegători, despre care se crede că este ultimul trib pre-neolitic din lume, vechi de peste 60.000 de ani.

Accesul pe această insulă este total interzis, în condiţiile în care este probabil ca locuitorii să nu aibă imunitate la o serie de boli infecţioase, dar şi pentru că aceştia refuză cu violenţă orice contact cu alţi oameni. Se estimează că insula este locuită de 50 până la 150 de oameni.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Poate mă credeți nebun, dar cred că este important să le vorbesc acestor oameni despre Iisus”, a scris John Allen Chau într-un mesaj către familie din 16 noiembrie, înainte de a părăsi vasul de pescuit pe care se afla pentru a se întâlni cu băștinașii. „Doamne, nu vreau să mor”, mai scria tânărul misionar.

Un copil l-a luat la țintă cu arcul, dar l-a salvat Biblia

Locuitorii insulei, înalți de aproximativ 1,60 metri și cu fețele vopsite în galben, au reacționat extrem de furioși la apariția lui Chau, a mai povestit acesta. El a încercat să le cânte melodii religioase și le-a strigat: „Mă numesc John, vă iubesc și Iisus vă iubește”, se arată într-o anchetă publicată pe FoxNews.com. Cu certitudine băștinașii nu l-au înțeles, așa că un copil a tras cu arcul spre el, dar din fericire l-a ratat, săgeata lovindu-i însă Biblia rezistentă la apă pe care o avea cu el pentru a le predica sălbaticilor.

 

Îngropat de sălbatici pe plajă

John Allen Chau a ajuns ilegal pe insulă, transportat de niște pescari, care nu au vrut însă să se apropie de teritoriul sălbaticilor, astfel că misionarul a mers de la vaporaș spre uscat cu un caiac.

Prețul pătit acestora a fost de 345 de dolari americani, se arată într-un reportaj al Associated Press. Într-un email către mama sa, Lynda Adams-Chau, un alt misionar a relatat că pescarii i-au văzut pe oamenii din acel trib îngropându-l pe plajă, în nisip, pe aventurierul misionar.

Ultimul mesaj: „De ce atâta moarte într-un loc așa de minunat?”

Șapte pescari implicați în descinderea ilegală pe insula Santinelei de Nord a lui Chau, dar și câțiva prieteni de-ai săi, au fost arestați. „Știau foarte bine situația, dar l-au dus, totuși pe insula, pe misionar”, a motivat un oficial al poliției locale, care îi acuză că l-au „aruncat pe John Allen Chau în brațele morții”.

De cealaltă parte, familia Chau a pledat pentru eliberarea tuturor, spunând că tânărul misionar a făcut totul din proprie voință. Mai mult, rudele lui John Chau au postat mai multe fotografii din călătoriile tânărului evanghelist. Într-o postare de pe Instagram, Chau scrisese că a descoperit Insula Santinelei de Nord, care este provocatoare dar și înfricoșătoare. „De ce trebuie să fie atâta moarte pe un loc atât de minunat?”, s-a întrebat Chau în altă postare. „Sper ca ăsta să nu fie una dintre ultimele mele mesaje, dar dacă va fi să fie, «A Domnului să fie slava!»”.

 

Dacă vrei să mori, te duci pe Insula Santinelei de Nord

Șapte pescari au fost arestaţi pentru că l-au transportat în mod ilegal pe insulă pe cetăţeanul american, a comunicat poliţia indiană, citată de BBC News. Trupul americanului a fost observat pe data de 20 noiembrie, însă nu a fost recuperat. Alții doi pescari au fost ucişi, în anul 2006, de membrii tribului în timp ce pescuiau în apropierea insulei, lucru interzis de autorităţile indiene. Când un elicopter a încercat să aterizeze să le recupereze trupurile a fost alungat cu o ploaie de săgeți.

Mii de băştinaşi şi-au pierdut viaţa în timpul ocupaţiei britanice asupra arhipelagurilor Andaman şi Nicobar, aşa că frica şi ostilitatea indigenilor de pe insula Santinelei de Nord este de înţeles, a declarat Stephen Corry, directorul organizaţiei Survival International, care militează pentru protejarea populaţiilor primitive.