Evenimentul Zilei > Justitie > Hoții care au furat aproape jumătate de milion dintr-un bancomat intră la pușcărie
Hoții care au furat aproape jumătate de milion dintr-un bancomat intră la pușcărie

Hoții care au furat aproape jumătate de milion dintr-un bancomat intră la pușcărie

Curtea de Apel Timișoara îi trimite la pușcărie pe spărgătorii de bancomate din Arad. Sentința definitivă a fost pronunțată miercuri. Hoții au spart, la începutul anului, bancomatul de la un supermarket din cartierul Alfa și au furat din el peste 400.000 de lei.

Instanța timișoreană a decis să repingă apelurile formulate de cei patru hoți condamnați în cazul bancomatului spart în cartierul arădeam Alfa în ianuarie.

“Respinge ca nefondate apelurile declarate de inculpaţii Ritan Ioan Flavius, Borbilău Beniamin, Pantea Voislav Milan şi Borodi Fatjon împotriva sentinţei penale pronunțata de Judecătoria Arad. Obligă pe inculpaţii apelanţi la plata sumei de 100 lei fiecare cheltuieli judiciare către stat. Dispune plata sumei de 868 lei reprezentând onorariu parţial avocat din oficiu pentru inculpaţi din contul Ministerului Justiţiei în contul Baroului Timiş. Definitivă”, notează magistrații, conform portalului instanțelor.

Apelul s-a judecat după ce, în  iunie, Judecătoria Arad i-a condamnat pe cei patru. Conform sentinței rămase definitive, Ritan va avea de executat  8 ani de închisoare pentru furt calificat în formă continuată şi pentru distrugere în formă continuată. Fatjon Borodi va petrece șase ani după gratii, pentru furt calificat şi distrugere. Voislav Milan Pantea a fost condamnat la 3 ani închisoare în detenţie. Borbilău Beniamin a fost condamnat și el la trei ani de pușcărie, pentru favorizarea infractorului.

Jaful anului

Jaful a avut loc în noaptea de 14 ianuarie la ora 1,30. După ce bancomatul a fost detonat folosindu-se o butelie cu gaz, hoții au sustrat casetele de valori cu aproape 425.000 de lei în ea. Unul din ei a fost filmat de camerele de supraveghere din zonă în timp ce fugea cu prada. La un moment dat, scapă una din casete banii se împrăștie, iar el se oprește să îi adune.

Abia în luna martie, oamenii legii au dat de urma hoților. ”În urma investigațiilor a reieșit că, în perioada 6 – 14 ianuarie a.c., persoanele vizate ar fi încercat să sustragă bani dintr-un ATM din Timișoara, iar la data de 14 ianuarie a.c., ar fi sustras 424.880 de lei din interiorul unui bancomat din Arad, în urma provocării unei explozii care a distrus ATM-ul. De asemenea, după ce un bărbat a fost depistat în municipiul Arad, a fost indisponibilizat autoturismul folosit la săvârșirea faptelor”, transmitea, la momentul respectiv, Biroul de presă al Poliției Arad.

Este vorba, în fapt, de doi soți, Ioan Flavius Ritan, de 32 de ani, din Semlac, Arad, și Claudia Ritan, de 28 de ani, din Dumbrăvița, Timiș, care au pus atent la cale atacul. Femeia nu a participat efectiv la jaf, însă, în schemă, au fost introduși alți trei bărbați de încredere. ”Bonnie și Clyde” de România, sunt suspectați de șapte lovituri la bănci în șase județe.

Ajutoare de nădejde: un proxenet și un traficant de droguri

Ulterior, au fost identificați și restul participanților la jaful anului, și trimiși în judecată.

Pantea este un ”cunoscut” mai vechi al procurorilor, fiind, de-a lungul timpului, trimis de mai multe ori în judecată. În 2010 era acuzat aderare la grup infracțional și proxenetism, fiind unul din cei 31 de bărbați care exploatau sexual copii și tinere din zona Moldovei.

Pe de altă parte, albanezul Borodi Fatjon, a fost anchetat într-un dosar ăn care, împreună cu alții, prinși traficând cinci kilograme și jumătate de heroină și jumătate de kilogram de cocaină. Ulterior, ca să scape, s-a mutat în Maramureș.