Evenimentul Zilei > Horoscop > HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR 26 ianuarie 2022. Medicamentele biosimilare ar putea reduce prețurile la medicamentele scumpe
HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR 26 ianuarie 2022. Medicamentele biosimilare ar putea reduce prețurile la medicamentele scumpe

HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR 26 ianuarie 2022. Medicamentele biosimilare ar putea reduce prețurile la medicamentele scumpe

Astăzi nu te preocupa de lucrurile serioase, grave, sobre. Poate fi o zi veselă de carnaval de iarnă, glumeşte, distrează-te, mai ales pe seară şi fă-i şi pe cei din jur tău să zâmbească!

26 ianuarie

Pe 26 ianuarie s-au născut Paul Newman, Douglas MacArthur, Angela Davis, Roger Vadim, Nicolae Ceauşescu, Ion Cristinoiu, Iuliu Merca, Nicolae Balotă.

În calendarul creștin-ortodox sunt Sfinţii Xenofont, Maria, Arcadie şi Ioan.

În „Kalendar” continuă zilele lupilor, ale Filipilor de iarnă.

A doua zi a Filipilor de iarnă, 26 ianuarie, se serbează mai ales de tâmplari, dulgheri, tăietori de lemne. Se ţine de la miezul zilei pentru sănătate şi ca uneltele tăietoare să nu producă accidente. De astăzi şi până pe 7 februrie nu se împrumută nimic din casă. Nerespectarea interdicţiei atrage boală (bubele) şi pagubă.

Medicamentele biosimilare ar putea reduce prețurile la medicamentele scumpe folosite pentru a trata boli precum cancerul, diabetul și artrita reumatoidă, cu economii estimate la 38,4 miliarde de dolari sau 5,9% din cheltuielile totale estimate din SUA pentru produse biologice din 2021 până în 2025, potrivit unui nou studiu RAND Corporation .

Adoptarea și concurența biosimilarelor mai agresive ar putea declanșa reduceri mai mari, economiile estimate a fi de până la 124,5 miliarde de dolari din 2021 până în 2025, în cel mai optimist scenariu.

Studiul estimează că cele mai multe dintre economiile așteptate de la biosimilare ar fi cauzate de presiunea descendentă asupra produselor biologice de marcă cu care concurează, mai degrabă decât de prețuri mai mici la biosimilare. Concluziile sunt publicate de ”American Journal of Managed Care” .

Biosimilarele au potențialul de a reduce cheltuielile pentru medicamentele biologice, care reprezintă o pondere în creștere rapidă a cheltuielilor totale pentru medicamentele eliberate pe bază de rețetă din SUA”, a declarat Andrew W. Mulcahy , autorul principal al studiului și cercetător senior în politici la RAND, o organizație de cercetare nonprofit.

Produsele biologice sunt medicamente complexe fabricate în sistemele vii și includ insulina, anticorpi monoclonali pentru a bloca inflamația în artrita reumatoidă și o serie de medicamente pentru tratarea cancerului, sclerozei multiple și a altor boli grave.

În timp ce produsele biologice au reprezentat 2% din rețetele din SUA, în volum, în anul 2017, acestea au reprezentat 37% din cheltuielile nete pentru medicamentele eliberate pe bază de rețetă.

Biosimilarele sunt comparabile cu medicamentele biologice de „referință” deja aprobate în ceea ce privește potența, siguranța și eficacitatea, dar sunt fabricate de diferite companii. Biosimilarele pot fi aprobate pentru comercializare de către Administrația Federală pentru Alimente și Medicamente după ce producătorul produsului biologic de referință se bucură de câțiva ani de protecție prin brevet și exclusivitate. Biosimilarele sunt diferite de generice.

În noul studiu, cercetătorii au proiectat cheltuieli din 2021 până în 2025 pentru 60 de produse biologice în trei scenarii, după ce au analizat datele privind volumul și prețul din SUA pentru produsele biologice care se confruntă deja cu concurența cu biosimilare din 2014 până în 2020. Modelarea a inclus atât substanțele biologice care se confruntă deja cu concurența biosimilare, cât și cele care poate experimenta concurență biosimilară în viitor. Pentru biosimilarele deja comercializate, economiile au fost calculate în raport cu cotele de piață și prețurile în al 4-lea trimestru al anului 2020.

Aproximativ două treimi din economiile obținute de la biosimilare au provenit de la biosimilare care se preconizează a fi lansate între 2021 și 2025. Economiile estimate în studiu sunt mai mici decât alte două evaluări recente, inclusiv o estimare RAND anterioară. Cu toate acestea, noua analiză utilizează date mai recente pentru a face estimări, defalca mai cuprinzător economiile în funcție de sursă și biologic și este mai clară cu privire la cazul de referință utilizat pentru a calcula economiile.

Există multe incertitudini cu privire la modul în care biosimilarele din Statele Unite vor evolua în timp”, a spus Mulcahy. „Cercetarea viitoare ar trebui să se concentreze asupra impactului probabil al unor propuneri de politici specifice și asupra evaluării modului în care numărul de concurenți, dimensiunea pieței și alți factori determină amploarea economiilor.”

Cercetătorii spun că realizarea unei utilizări mai mari a biosimilarelor în întregul sistem de îngrijire a sănătății din SUA poate necesita politici noi coordonate și strategii de îngrijire gestionată.

Există mai multe schimbări de politică care ar putea crește absorbția biosimilarelor. Acestea includ plata acelorași tarife pentru medicamentele biologice de referință și biosimilarele acestora, menținerea unor tarife separate, dar plata unei marje mai mari pentru biosimilare sau scăderea partajării costurilor pacienților pentru biosimilare. Câteva dintre aceste propuneri sunt luate în considerare de către Congres și alți factori de decizie federali.

Sprijinul pentru studiu a fost oferit de Biroul Secretarului Asistent pentru Planificare și Evaluare din Departamentul de Sănătate și Servicii Umane din SUA.

Alți autori ai studiului sunt Christine Buttorff de la RAND și Kenneth Finegold, Zeid El-Kilani, Jon F. Oliver, Stephen Murphy și Amber Jessup, toți în prezent sau anterior din Biroul Asistentului Secretarului pentru Planificare și Evaluare din Departamentul SUA de Sănătate și Servicii Umane.

RAND Health Care promovează societăți mai sănătoase prin îmbunătățirea sistemelor de îngrijire a sănătății din Statele Unite și din alte țări.

Având în vedere că ”marele licurici” adoptă astfel de politici la medicamente, mă aștept ca și România să facă repede copy-paste ceea ce nu ar fi rău deloc. Sau coloniile trebuie să ia numai ceea ce este rău de la metropolă? Bună întrebare! Știu că s-au făcut liste și tot felul de hocus-pocus cu biosimilarele, dar prețul medicamentelor în România a rămas tot enorm. De exemplu, numai medicamentele cățelușii regretatei mele soții costă mai mult de 500 de lei pe lună. Ce să vă mai spun de amărâtul de subsemnat care ia pilule cu pumnul, sunt cheltuieli pe care nu le mai pot suporta, pentru că totul s-a scumpit. Nu este corect, nu este drept! Principiile societății umane actuale sunt profund greșite. M-am născut aiurea, în lumea greșită, în timpul greșit în spațiul greșit. Dar rămâne speranța că tot ceea ce știu despre înălțare este adevărat și că timpul prezent, viața, este doar o etapă. Scurtă. Și că mâine este, o altă șansă, o altă lume, doar este, în definitiv, o altă zi!

HOROSCOP  –  26 ianuarie 2022

BERBEC  Avansezi ca un vehicul blindat, fără să ţii seama de atacuri sau greutăţile drumului. De asta te numeşti Berbec! Ţine-o tot aşa, astăzi încăpăţânarea ta se numeşte tenacitate de succes! Timpul te presează şi nu termini ce ai de spus. Nu poţi să stabileşti nimic şi te enervezi inutil. O parte din zodie se pregăteşte pentru cumpărăturile de miercuri. Programul tău se tot schimbă astăzi, dar nu lăsa treburile importante pentru nimicuri urgente.  O zi aglomerată, cu o seară plăcută. Este bine să începi proiecte noi, să discuţi şi să motivezi oamenii. Poţi să te implici mai mult în viaţa celor mici, fie că este vorba de copii, fie de animăluţe.

TAUR  Azi adopţi o atitudine rară pentru tine, o tactică împrumutată de la semnele de foc. Promisiunea succesului apropiat îţi dă aripi şi te arunci cu capul înainte. Sau la bal, sau la spital! Ai probleme cu banii. Tu, însă, ca un Taur econom, trebuie să te foloseşti cu iscusinţă de resursele pe care le ai de la părinţi, fraţi surori… Nu trebuie să te nemulţumescă faptul că astăzi că nu ai făcut mai mult – “drumul de o mie de leghe începe cu un pas” spune înţeleptul. Evită să te implici în orice activitate legată de autorităţi, mai ales dacă este vorba de autorităţile locale.

GEMENI  Configuraţia astrologică te avantajează în obţinerea iscusită a unor veşti sau informaţii. Atenţie la presă şi la reţelele de socializare, poţi avea unele date de excepţie. Foloseşte-le! Ţine-ţi prietenii aproape şi duşmanii şi mai aproape. Daca nu ştii ce se bârfeşte, nici nu ştii ce măsuri să iei! Sigur, dacă vrei să iei măsuri, pentru că o bârfă rămâne o simplă bârfă. Atenţie la bani, unde îi pui şi cum îi cheltuieşti. Nu lua şi nu da bani cu împrumut, pentru că aşa se strică prieteniile. Nu fi naiv, se pare că noua ta iubire te foloseşte drept bancomat! Veşti bune spre sfîrşitul zilei. Evită să te enervezi din lucruri de nimic, fii constructiv în tot ce faci.

RAC  Astăzi, la serviciu, la muncă, la şcoală, ai o oportunitate să te faci remarcat de cei din jur. În registrul benefic, desigur! Profită de prilej şi aminteşte despre interesele tale imediate. Perioada zilei de azi te ajută să te înţelegi mai bine cu cei dragi şi apropiaţi, cu anturajul. O veste te impresionează mult. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil Conjunctura astrologică te favorizeză în domeniul financiar-bancar. Dacă ai o problemă cu băncile, astăzi este ziua în care ai noroc, insistenţa ta poate avea şanse bune de câştig. Fii liniştit, totul o să fie bine.

LEU   Eşti ca o floare de cactus dăruită de stele cu inteligenţă, bun simţ şi umor. Azi trebuie să renunţi la reţinere şi să arăţi familiei, prietenilor, celor din jur, calităţile tale deosebite. O zi care pare bună, mai ales în a doua parte, pentru vizite, scurte ieşiri în oraş, sau mici escapade la un film, concert sau spectacol. Foloseşte-ţi gândirea limpede de astăzi la sinteza ultimelor evenimente. Mici succese care îţi lumineză astăzi sufletul. Ai mare nevoie de aceste confirmări ale valorii tale ca să-ţi întărească încrederea în forţele proprii. Nu trebuie să-ţi faci atâtea gânduri pentru orice amănunt.

FECIOARĂ   Dimineaţa te doare capul din cauza discuţiilor inutile. Parcă ar fi terapie de grup între paranoici, nu o discuţie normală de analiza muncii, la serviciu! A înebunit lupu’, mon cher! Datele din presă sunt contradictorii. Eşti dezorientat şi de veştile primite de la prietenii din străinătate. Stelele zic să continui neabătut, fie că eşti la serviciu, fie ca ai ajuns acasă! Zi incertă şi uşor disarmonică până la orele prânzului, apoi totul intră în echilibru. Totuşi, nu este o zi critică, ceea ce te fereşte parţial de extreme, de neplăceri. Stăpâneşte-ţi pornirile extravagante sau excesiv de vanitoase. Nu cheltui sub impulsul momentului.

BALANŢĂ   Astăzi, mai toată ziua ţi se dă dreptate. Tragi concluzia că nu ai pierdut timpul învăţând şi muncind şi că experienţa contează! “Age before beauty”, vârsta şi ceea ce ştii prevalează! Fii atent la o posibilă păcăleală. Propunerea de colaborare pe care o primeşti, poate muncă în străinătate, înseamnă: tu cu munca şi alţii cu banii. Adică muncă multă, sărăcia omului! Armonia şi bunăvoinţa sunt calităţile tale incontestabile, dar niciodată nu eşti suficient de abil social, nu speculezi oportunităţile.

SCORPION    Ai tendinţa să-i faci pe alţii răspunzători pentru eşecurile tale. Asta merge odată, de două ori, nu poţi să faci din asta o regulă. Mai bine ai analiza cauzele reale ale nerealizărilor! Domeniul sentimental este avantajat de stele, aşa că zâmbeşte şi poartă-te frumos cu colegii de serviciu şi cu cei de acasă! Nu uita că generozitatea este una dintre calităţile tale. Poate, mai rară! Astăzi ai o perioadă bună. Configuraţia stelelor arată o perioada bună, mai ales in ceea ce priveşte domeniul sentimental dar poate şi profesia şi ascensiunea socială. Te preocupă, te obsedează banii şi parvenirea. Cu mai multă obiectivitate, profesionalism şi echilibru interior vei gasi calea.

SĂGETĂTOR   Eşti un pic deprimat şi stresat, între tine şi reuşită mai este un obstacol, un prag de trecut, cu toate că tu erai sigur de succes, acum! Concentrează-te, nu te îneca ca ţiganul la mal! Ai tendinţa, de altfel naturală la majoritatea nativilor din zodia ta, să te repezi, ca orice semn de foc. Poţi să stai la distanţă? Nu! Adevărul este că nu te poţi schimba deloc, dar dacă ai abilitatea necesară poţi să imiţi dinamica, prudenţa altor semne, să joci pentru scurt timp un rol. Aşa vei putea rezolva situaţiile dificile, de astăzi, sau de oricând. „Disimularea inteligentă” a fost întotdeauna cheia succesului, în afaceri, dragoste sau în război!

CAPRICORN    Astăzi nu te preocupa de lucrurile serioase, grave, sobre. Poate fi o zi veselă de carnaval de iarnă, glumeşte, distrează-te, mai ales pe seară şi fă-i şi pe cei din jur tău să zâmbească! Astăzi eşti vulnerabil la capricii scumpe. Atenţie la cumpărăturile de lucruri care nu îţi trebuie, dar te încântă, fie că sunt „drăguţe” fie că sunt „unicat”. Altfel, eşti binedispus! O informaţie te luminează la propriu şi la figurat. Nu te grăbi, însă, ca să tragi concluzii. Supravegheză-ţi regimul alimentar. Mănâncă mai puţin şi mai des şi evită factorii alergeni.

VĂRSĂTOR    Zilele dificile par lăsate în urma ta. Astăzi trebuie să reconsideri unele dintre interesele tale, proiecte strategice lasate în aer din cauza lipsei de suport, de resurse şi de… speranţă! Schimbarea este bună din când în când, dar nu te poţi juca tot timpul cu propria imagine, ca pe un joc de calculator, dovedind astfel instabilitate. Astăzi respectă promisiunile făcute. Eşti avantajat de conjunctura astrologică. Cu toate că nu eşti foarte încântat de ceea ce ţi se întâmplă, eforturile făcute până acum încep să-şi arate rezultatele. Continuă pe drumul ales. Aspecte favorabile par că te avantajează mai ales în planul mental, al proiectelor, şi prin urmare logică, pe plan social.

PEŞTI  Astăzi nu ceda nici în ruptul capului, ai dreptate şi stelele ştiu acest lucru. Fă-i să ştie şi pe cei din jur, convinge-i! Coordonatele zilei de azi trebuie să fie fermitatea şi politeţea! Astazi încearcă, măcar încearcă, să renunţi la încăpăţânarea care uneori te caracterizeaza şi mai rău te încurcă. Domeniul sentimental este avantajat de conjunctură. Nu pleca la drum lung. Te poţi consola cu proverbul „numai cine nu munceşte nu greşeşte”. Este o scuză bună pentru ziua de azi când scapi aproape orice din mână. Cei neîndemânatici au, însă, noroc la dragoste!