Evenimentul Zilei > Horoscop > La revedere, domnule profesor Mircea Malița! Lumea imaginată de generația mea. Horoscop
La revedere, domnule profesor Mircea Malița! Lumea imaginată de generația mea. Horoscop

La revedere, domnule profesor Mircea Malița! Lumea imaginată de generația mea. Horoscop

Horoscop Cel de al doilea profesor și îndrumător al meu s-a săvârșit din această viață! Dumnezeu să-l odihnească, a fost un titan! Primul a fost Corneliu Mănescu care m-a părăsit în anul 2000, nu a mai apucat 911, aș fi fost tare curios să aflu comentariile lui despre eveniment. L-am ascultat despre 911, însă, pe Mircea Malița, acasă la el, de unde se vede Arcul de Triumf. Întotdeauna când mă întorceam dintr-o misiune diplomatică, sau comercială, întotdeauna, fără excepție, vizitam unul dintre profesorii și îndrumătorii mei, care dintre ei era în București.

Horoscop Pe 23 mai s-au născut  Carl von Linne, Franz Anton Mesmer, Robert Moog, Joan Collins, Anatoli Karpov, Garabet Ibrăileanu,Lucian Mureșan, Gabriel Liiceanu, Dimitrie Leonida, Mihail Konteschweller, Vladimir Streinu, Irina Odăgescu-Țuțuianu.

 

Horoscop  În calendarul creştin-ortodox sunt Sfinţii: Mihail Mărturisitorul şi Maria lui Cleopa. Nimic în „Kalendar”.

 

Horoscop Simbolic, în astrologia lui Dane Rudhyar, ”An Astrological Mandala”, simbolurile sabiane, este ziua Copacului Cunoaşterii, Grădinile Tuileries din Paris. Orice proiect din sfera cunoaşterii, cercetării, ştiinţei în general – început astăzi, are şanse mari de succes. Atenţie, însă, cunoşterea, puterea ştiinţei folosită de persoane iresponsabile devine periculoasă.

 

 

Horoscop Cel de al doilea profesor și îndrumător al meu s-a săvârșit din această viață! Dumnezeu să-l odihnească, a fost un titan! Primul a fost Corneliu Mănescu care m-a părăsit în anul 2000, nu a mai apucat 911, aș fi fost tare curios să aflu comentariile lui despre eveniment. L-am ascultat despre 911, însă, pe Mircea Malița, acasă la el, de unde se vede Arcul de Triumf. Întotdeauna când mă întorceam dintr-o misiune diplomatică, sau comercială, întotdeauna, fără excepție, vizitam unul dintre profesorii și îndrumătorii mei, care dintre ei era în București. Corneliu Mănescu era interesat numai de anumite aspecte, dar Mircea Malița era foarte sever și exigent. Mă punea să repet de multe ori, mă critica și îmi arăta cum trebuie făcut. Dacă cu Corneliu Mănescu terminam într-o jumătate de oră și apoi mergeam să jucăm tenis la Clubul Diplomaților, academicianul Mircea Malița mă ținea cel puțin două ore, îmi ținea un curs de diplomație, aplicată la cazul meu. Apoi discutam despre matematici speciale, altă pasiune a mea.

 

Horoscop Cei doi, Corneliu Mănescu și Mircea Malița aveau un punct comun, chiar dacă nu erau înțeleși, nu prea se frecventau, ba cred că nu se plăceau prea mult unul pe altul. Punctul comun era politica externă a României, care trebuia să susțină interesele eterne ale țării, dintotdeaună și mereu înainte. Amândoi susțineau o poziționare de mijloc, cumpătată, fără extreme și derapări periculoase în politica noastră externă. În viziunea lor de după 1989, a mea și a altora ca noi, România trebuia să devină lider regional, depășind Ucraina și Turcia, ca PIB și putere militară. În deceniul 80 aveam forța națională, un sistem centralizat, potențialul și chiar banii necesari, România nu mai avea datorii și era curtată de toate băncile mondiale.  Acest lucru ar fi oferit populației un standard ridicat de viață, alinierea salariilor la cele din Vest și o stabilitate și dezvoltare socio-economică durabile. Repet și am spus-o de nenumărate ori: interesele României nu țin seama de sistemul politic, sau de vremelnicii conducători, interesele națiunii sunt mereu aceleași! Am fost învățat de profesorii mei să înțeleg interesele României și să le slujesc, indiferent de politica trasată de vreun conducător de care se alege, istoria este martoră, praful și pulberea!

 

Horoscop Nu a fost să fie, poate și din cauza nebuniei faraonice a cuplului Ceaușescu și, în mod cert, a trădării intereselor României de către clasa politică de după 1989.

 

M-am întâlnit cu Mircea Malița acum un an de zile, în vară, la casa lui de la Vălenii de Munte. M-a recunoscut cu greu, uzura celor 90 de ani atinsese și unul dintre cele mai sclipitoare creiere din lume. A beautiful mind!  Dar, m-a recunoscut și mi-a spus: ”Radule, noi am eșuat lamentabil, generația mea, bine că tu ai făcut ceea ce ai făcut, păcat că nu o să poți niciodată să scrii cărți despre aventurile tale, dar sunt sigur, poate tu știi mai bine în ezoterismele tale, avatarul României îți este recunoscător, ce ai sădit tu, o să recolteze alți români!”

 

Horoscop  În sinea mea mă consider un epigon, un nimic, un fir de nisip, față de marii mei profesori. Corneliu Mănescu, Mircea Malița, Mircea Eliade – nume celebre, care trebuie să fie exemple și faruri în viață.

 

Nu vă luați după derapajele ridicole în politica externă ale lui Dăncilă, Dragnea și Iohannis! Din fericire, Centrala de Externe, așa îi spuneam la MAE, are oameni extraordinari, foarte bine pregătiți și patrioți. Din nefericire, majoritatea timpului o petrec ca să dreagă gafele enorme ale șefilor politici.

 

Horoscop Am promis că nu mai fac politică. Doar astăzi, când am sufletul greu și amintirea profesorilor mei, titani ai unor vremi apuse, nu mă lasă în pace. Poate o să văd un film, poate un serial. Ceva SF, ca să mă decontectez de la durerea pe care o simt. Este o durere surdă, care se adaugă peste alte multe dureri ale sufletului. Dar, mai bine, o să recitesc o carte a lui Mircea Malița. ”Cumințenia Pământului – Strategii de supraviețuire în istoria poporului român” o carte capitală, care are o dedicație cu scrisul mărunt al lui Mircea Malița: ”Pentru d-l Radu Ștefănescu, Cu veche admirație pentru neobosita căutare a esențelor și respingerea averilor, un student care și-a depășit profesorii!”

 

Nu, domnule profesor Mircea Malița, nu mi-am depășit profesorii, dar o să discutăm despre a asta în Biblioteca Domnului unde sunt puși la cazna de a termina ce nu au săvârșit pe lumea asta toți profesorii și cărturarii pe care Domnul îi iubește, pentru că și El este iubit de ei.

 

Horoscop În astfel de zile imi este indiferent dacă mâine este, sau nu, o altă zi, dar există întotdeauna speranța că poate fi o zi mai bună pentru domniile voastre, doar este o altă zi!

 

 

٭                    ٭                        ٭  

 

horoscop

 

BERBEC  Horoscopul tău indica astăzi relații armonice cu cei născuţi in semne de foc şi aer şi nefavorabile cu semnele de pamant şi apă. Veselia, entuziasmul şi buna dispozitie sunt coordonatele zilei de astazi. Profita si distreaza-te din plin, sigur, după muncă, prilejurile devin tot mai rare! Trebuie neapărat să analizezi evenimentele din ultimul timp. Aspecte favorabile par că te avantajează mai ales în planul mental, al proiectelor, şi prin urmare logică, pe plan social.  Trebuie neapărat să analizezi evenimentele din ultimul timp, să tragi concluziile care se impun şi sa iei imediat măsurile necesare.  Ziua nu este cea mai bună din tot anul, dar de departe nici cea mai proastă, asa încât o să te strecori prin sfârşitul acesta de primăvară medievală şi incertă spre seară care trebuie neapărat să-ţi îmbunătăţească bilanţul zilnic.

 

Horoscop

 

TAUR  Cu toate că gândești prin o anumita logică, te miri ca nu mai intelegi ce se intampla in jurul tau; probabil ca interesele personale primeaza. Cu siguranţă ca nu iti face nicio placere sa te implici din nou, azi, in rezolvarea unei crize, mai ales ca stii cum se vor defasura lucrurile! Se pare că, și Venus, patroana ta, este destul de clara in aceasta privinta, primesti niste propuneri interesante, dar trebuie sa dai dovada de prudenta. O informaţie te luminează la propriu şi la figurat. Conjunctura astrologică pare nefavorabilă, dar tu nu trebuie să te decompensezi pentru atâta lucru! Ai întotdeaun de partea ta Liberul Arbitru, decizia proprie, şi un sfătuitor bun. Sfatul meu este să fii mai atent decât de obicei la tot ceea ce înseamnă parteneriat, fie că este vorba de afaceri, fie de dragoste, sau de amândouă. O informaţie te luminează la propriu şi la figurat. Nu te grăbi, însă, ca să tragi concluzii. Supravegheză-ţi regimul alimentar.  Mănâncă mai puţin şi mai des şi evită factorii alergeni. 

 

horoscop

 

GEMENI  Zi placuta si favorabila pentru mai toate activitatile, dar nimic nu se poate asemui, după programul obositor de muncă, cu vizionarea unui film și o cina la un restaurant bun! Comunicarea este punctul tau forte, dar azi nu trebuie sa insisti prea mult cu aceasta abilitate pentru ca zapacesti oamenii cu dinamismul tau.  Totuşi, nativul din Gemeni este versatil, dinamic, rapid, dar nu prea se poate schimba. Adevărul este că nu se poate schimba deloc, dar dacă are abilitatea necesară poate să imite dinamica semnelor de foc, să joace pentru scurt timp un rol. Aşa vei putea rezolva situaţiile dificile, de astăzi sau de oricând. „Disimularea inteligentă” a fost întotdeauna cheia succesului, în afaceri, dragoste, sau război. Nu este vorba de falsitate sau ipocrizie. Vrei să ai o viaţă plăcută, să ai un răspuns bun, armonios de la cei din jur. Luptă pentru asta!

 

horoscop

 

RAC De la o vreme ai părerea că toată lumea are ceva de împărțit cu tine. Adevarul este ca nu te poti concentra si ca-ti scapa aspecte esentiale. Astăzi ai perioadă bună. Configuraţia stelelor arată o perioada excelentă, mai ales in ceea ce priveşte profesia  şi ascensiunea socială. Te preocupă, te obsedează banii şi parvenirea. Cu mai multă obiectivitate, profesionalism şi echilibru interior poți gasi calea. Pe de alta parte nu lua în serios toate bârfele şi intrigile făcute parcă special să-ţi amărască viaţa. De fapt, chiar aşa este! Poate că este un ultim examen înaintea promovării tale, sau a încasării unui bonus. Nu te mai culca pe lauri, că nu eşti câştigător din start! Trebuie să convingi şi păstrarea calmului şi o atitudine civilizată sunt cheia reuşitei tale.

 

horoscop

 

LEU  Anumite zâmbete cu subînțeles și bătăi pe umar te ajuta sa tragi concluzia ca lucrurile încep să meargă spre bine, la serviciu și in dragoste. Iarași crezi că poți sa salvezi omenirea cu intelepciunea ta, sau macar o oaie ratacita. Pozitia asta de salvator nu te prinde, insa. Pisica de Cheshire, altă felină, este astăzi modelul tău. Stelele te avertizează să dai dovadă de diplomaţie şi să zâmbeşti tot timpul ca pisica din Alice în Ţara Minunilor, parcă pisica de Cheshire, ca să poţi să faci faţă avalanşei de evenimente şi trăiri! Spiritul generos, capacitatea de a conduce şi o viziune de ansamblu sunt calităţile tale incontestabile, dar niciodată nu eşti suficient de abil social, nu speculezi oportunităţile. Poate că astăzi şi în perioada următoare poţi să faci o alianţă cu un Geamăn speculant şi tare în gură, sau cu un Scorpion veninos şi răzbunător. Sau cu orice altă fiară din zodiac, dar mare atenţie să nu fi înţepat sau muşcat în derularea procesului. Majoritatea este veninoasă! Ai o perioadă interesantă, vorba înţeleptului chinez, poţi profita de ea, dacă poţi!

 

horoscop

 

FECIOARĂ  Ceva migrene astăzi din cauza unor tensiuni neasteptate in anturaj. Le rezolvi cu diplomatie si treci mai departe. Nu te repezi sa tragi concluzii dupa barfe, zvonuri si intrigi. Lumea pare ca a capiat de tot si nu este nici un motiv sa o iei si tu razna! Zi incertă şi uşor disarmonică până la orele prânzului, apoi totul intră în echilibru. Totuşi, nu este o zi critică, ceea ce te fereşte parţial de extreme, de neplăceri. Stăpâneşte-ţi pornirile extravagante sau excesiv de vanitoase. Nu cheltui sub impulsul momentului. Întâlnirile sau activităţile sociale de dimineaţă îţi aduc un oarecare confort şi îţi motivează acţiunile ulterioare. Aspecte minore benefice te avantajeaza esential în lămurirea, în clarificarea, unei situaţii familiale în cursul unei convorbiri la mobil. În a doua parte a zilei, stai acasă, nu te duce în oraş.  Poţi petrece o seară plăcută în compania unui roman poliţist. Neapărat, Agatha Cristie. Şi un ceai, neapărat Ceylon, ca să păstrezi atmosfera britanică.

 

horoscop

 

BALANŢĂ  Astăzi trebuie doar sa zici multumesc, pentru ca treci printr-o perioada in care ajutorul vine de unde nici macar nu te aşteptai! Trebuie sa te bazezi mai mult pe propriile forte si sa faci planuri serioase de viitor, poate chiar sa te gandesti la un nou drum in viata. Mai lasa gindurile negre si nu te mai zdrobi sa placi tuturor. Oricum trezesti suspiciuni prin prea multa solicitudine. Fii tu. Poţi să te implici mai mult în viaţa celor mici.  Încă o zi favorabilă când Marii Zeii şi Primii Strămoşi sunt alături de tine. Este bine să începi proiecte noi, să discuţi şi să motivezi oamenii. Poţi să te implici mai mult în viaţa celor mici, fie că este vorba de copii, fie de animăluţe. Aşa poți să petreci momente plăcute care îţi umplu inimă de veselie şi bunăvoinţă. De asemenea o zi favorabilă micilor deplasări. Atenţie la vremea schimbătoare la ploaie în primul rând! Poţi să te duci la cumpărături, sigur, este o activitate plăcută, dar programează exact ceea ce vrei să achiziţionezi. Adică, mai practic, fă o listă de cumpărături, pentru că „verba volant, scripta manet”!

 

horoscop

 

SCORPION  Se poate spune, dupa configuratia astrologica, ca te bucuri de 24 de ore de influente favorabile in sensul ca nu o sa ai niciun necaz mare! O anumita confuzie sentimentala poetica sta bine unei persoane indragostite, dar ia bine aminte sa nu devina o a doua natura a ta!  Există o legătură logică, cauzală, în viaţa ta. Limitează-te doar la activităţile de rutină şi evită eforturile şi deplasările care nu sunt absolut necesare. O dimineaţă obositoare, dar, posibil, cu ceva realizări. Seară plăcută, dar cu gând de drum. Drum pe care poţi să-l faci la cumpărături. Există, deci, o legătură logică, cauzală în viaţa ta. O zi care pare excelentă, mai ales în a doua parte, pentru vizite, scurte ieşiri în oraş, sau mici escapade la un film, concert, sau muzeu. Foloseşte-ţi gândirea limpede de astăzi la sinteza ultimelor evenimente care interesează viața ta.

 

horoscop

 

SĂGETĂTOR   Viața e o permanentă înfruntare de interese, așa încât trebuie sa dai dovada de multa inteligenta si de putin noroc in promovarea scopurilor. Nu incerca sa pari altcineva, nu te mai juca cu propria imagine, dai impresia unei persoane imature si instabile. Astazi ai multe pe cap. Nu dispera, nu vei reusi sa le faci pe toate , dar esti aproape de o solutie pentru o problema financiar.  Veşti bune spre sfârşitul zilei. Evită discuţiile lungi şi fără rost, dar nu fi concis ca un automat care spune ora. Pildele, povestiorele, bancurile şi mai ales tăcerile cu subânţeles sunt mai grăitoare decît o mie de discursuri meşteşugite! Evită să te enervezi din lucruri de nimic, fii constructiv în tot ce faci. Nu lua hotărâri când eşti iritat – mai bine lasă lucrurile să se rezolve singure. Nu aştepta foarte mult, mai ales de la cei cu care te întâlneşti astăzi. Nu promite, la rândul tău, nimic, nimănui!

 

horoscop

 

CAPRICORN    Ganduri mai roze gasesti in cafeaua de dimineata. Azi, zi de mici cumparaturi si mici taclale relaxante. Curios, nu poate fi chiar asa de rau! Astazi esti tare dragut cu toata lumea si primesti numai zimbete si laude. Fa provizii din starea asta de bine pentru viitor. Zilele incerte te avantajează. Cu toate că vrei să dedici a doua parte a zilei celor dragi şi apropiaţi, familiei şi prietenilor, gândurile tale sunt tot la afaceri, la birou. Fii liniştit, totul o să fie bine. Principalul este să menţii statu quo ante. Perioadele tulburi, cu grad înalt de risc şi cu o puternică componentă de haos, te-au avantajat întotdeauna, prin aplicarea practică şi obiectivă a analizei reci şi impersonale. Astăzi poţi profita de acest lucru!

 

horoscop

 

VĂRSĂTOR    Nu ai liniste pentru ca esti in urma cu multe treburi. Drept pentru care terorizezi pe toata lumea. Atentie, chiar nu merita! Esti morocanos si iti ploua in ginduri. Recunosc, ai motive. Numai tu esti de vina, pentru ca nu ai puterea sa decizi, sa alegi. Dar, perioada este haotică atît sub aspectul climei cât şi al reacţiei şi al comportamentului uman. Toată luna mai este caracterizată de schimbări mari şi relativ bruşte de temperatură, presiune şi umiditate şi ziua de astăzi nu face excepţie.  Un fel de mini-muson indian. La fel şi reacţile oamenilor. Tu stai la locul tău şi nu te apuca de schimbări esenţiale – nu este încă timpul! Nu trebuie să te nemulţumescă faptul că astăzi că nu ai făcut mai mult “drumul de o mie de leghe începe cu un pas” spune înţeleptul, unul care a mers mult pe jos.

 

horoscop

 

PEŞTI Cand te uiti la fetele incrancenate din jur, te apuca rasul. Razi, pentru ca rasul este ultima reduta impotriva prostiei si a haosului! Esti foarte bine privit de stele astazi. Daca ai ceva sentimental greu de rezolvat, incerca acum, poate va merge ca pe roate. În activitatea proprie întâlneşti oarecare opoziţie. Încă o zi dinamică, cu o desfăşurare aproape surprinzătoare. Eşti mereu surprins(ă) de cât de rapid poate să treacă timpul. Pentru unii dintre Peşti este o zi benefică înţelegerilor de tot felul, semnării hârtiilor, contractelor, finalizarii situaţiilor cu caracter legal, sau orice este legat de jurisprudenţă. Nu trebuie sa faci din problemele altora cruciade proprii, dar nici să ignori pe aproapele tau care are cu adevărat nevoie de ajutor.

 

horoscop