Cum se face cafeaua după rețeta marelui clucer Dimitrie Ștefănescu. Consultarea privind ora de vară. Despre presă. Horoscop

Cum se face cafeaua după rețeta marelui clucer Dimitrie Ștefănescu. Consultarea privind ora de vară. Despre presă. Horoscop

Horoscop Zi fastă. Început de săptămână de muncă, început de lună de muncă. Concediile au rămas în urmă, iar cei care se mai bucură de libertate să fie fericiţi şi binecuvântaţi de Sf. Treime! Pentru că degeaba muncim dacă lucrurile merg din rău în mai rău, zavistia creşte odată cu preţurile, iar cel-căruia-nu-i-pomenim-numele se bucură de răul nostru în luxul deşănţat din infern.

03 septembrie

 

Horoscop Pe 3 septembrie s-au născut Charlie Sheen, Urho Kekkonen, Pietro Locatelli, Maria Ciobanu, Marina Voica, Ovidiu Drâmbă, Pavel Dan.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Horoscop Nimic în „kalendar” şi prin dreaptă urmare nimic important în calendarul creştin-ortodox. Ba, mint, este cuviosul Teoctist, prilej de bună aducere aminte şi de regrete, faţă de situaţia de astăzi.

 

Horoscop Zi fastă. Început de săptămână de muncă, început de lună de muncă. Concediile au rămas în urmă, iar cei care se mai bucură de libertate să fie fericiţi şi binecuvântaţi de Sf. Treime! Pentru că degeaba muncim dacă lucrurile merg din rău în mai rău, zavistia creşte odată cu preţurile, iar cel-căruia-nu-i-pomenim-numele se bucură de răul nostru în luxul deşănţat din infern.

 

Septembrie este, anul acesta, „luna perfectă” cu cinci weekend-uri şi 20 zile de muncă. Să ne bucurăm de ea, de ceea ce mai avem.

 

Prin corespondența primită de la Reprezentanța CE în București, am găsit și:

Consultarea privind ora de vară: 84% din respondenți vor ca Europa să nu mai schimbe ora

Majoritatea europenilor care au răspuns la consultarea publică privind ora de vară sunt în favoarea renunțării la schimbarea orei de două ori pe an, conform rezultatelor preliminare publicate, în 31 august, de Comisia Europeană. Aceeași preferință a fost înregistrată și în rândul respondenților din România, care au optat pentru renunțare în proporție de 78%.

În cadrul acestei consultări online, care s-a desfășurat în perioada 4 iulie-16 august 2018, au fost primite 4,6 milioane de răspunsuri din toate cele 28 de state membre, cel mai mare număr de răspunsuri primite vreodată în cadrul unei consultări publice a Comisiei. Potrivit rezultatelor preliminare (a se vedea anexa), 84 % dintre respondenți sunt în favoarea renunțării la schimbarea orei de două ori pe an.

Comisarul european pentru transporturi, Violeta Bulc, a prezentat aceste rezultate preliminare colegiului comisarilor, care a avut o primă discuție referitoare la posibilele etape următoare. Comisarul Bulc a declarat: „Milioane de europeni au profitat de consultarea publică pentru a-și exprima opiniile. Mesajul este foarte clar: 84 % dintre ei doresc să nu se mai schimbe ora. Vom acționa acum în consecință și vom elabora o propunere legislativă adresată Parlamentului European și Consiliului, care vor decide împreună.”

De asemenea, rezultatele preliminare arată că peste trei sferturi (76 %) dintre respondenți consideră că schimbarea orei de două ori pe an este o experiență „foarte negativă” sau „negativă”. Printre motivele pentru care respondenții doresc renunțarea la schimbarea orei se află considerații legate de impacturile negative asupra sănătății, de creșterea numărului accidentelor rutiere și de lipsa economiilor de energie.

Președintele Comisiei Europene, dl. Juncker, a pus chestiunea orei de vară pe agenda politică în spiritul angajamentului său de a interveni amplu în probleme ample, lăsând statele membre să ia decizii în problemele pentru care nivelul lor de intervenție este cel mai adecvat. Consultarea publică referitoare la sistemele de schimbare a orei a fost organizată de Comisia Europeană ca parte a evaluării pe care o desfășoară în privința actualului sistem de schimbare a orei în Europa. De asemenea, consultarea a urmat adoptării de către Parlamentul European a unei rezoluții în februarie 2018, precum și solicitărilor statelor membre.

Rezultatele finale ale consultării publice vor fi publicate în săptămânile următoare. Comisia va elabora o propunere adresată Parlamentului European și Consiliului, în vederea modificării sistemului actual de schimbare a orei.

În perioada 4 iulie-16 august 2018, Comisia Europeană a organizat o consultare publică menită a contribui la evaluarea actualului sistem de schimbare a orei în Europa. Consultarea a constat într-un sondaj online pentru colectarea opiniilor europenilor, mai ales referitoare la experiența lor generală legată de schimbarea orei, sau a preferințelor lor în privința opțiunilor principale (și anume, menținerea sistemului actual, fără nicio schimbare, sau eliminarea lui în întreaga UE). Consultările publice sunt unul dintre instrumentele pe care le utilizează Comisia în scopul evaluării politicilor, pe lângă alte elemente, cum ar fi studiile științifice. Alte consultări remarcabile din trecut au vizat legislația referitoare la păsări și la habitate (peste 550 000 de răspunsuri) și modernizarea politicii agricole comune (peste 322 000 de răspunsuri).

Majoritatea statelor membre au o tradiție îndelungată în ceea ce privește sistemele de schimbare a orei, multe dintre acestea datând din perioada îndepărtată a Primului Război Mondial și a celui de-al Doilea Război Mondial sau din perioada crizei petrolului din anii 1970. Din anii 1980, Uniunea Europeană a adoptat treptat acte legislative prin care toate statele membre s-au pus de acord să-și coordoneze modalitățile de schimbare a orei, renunțând la sistemele naționale divergente. Din 1996, toți europenii își mută ceasurile cu o oră înainte în ultima duminică din martie și cu o oră înapoi în ultima duminică din octombrie. Scopul normelor UE nu a fost armonizarea regimului orar în UE, ci rezolvarea problemelor generate, în special în sectorul transporturilor și în cel al logisticii, de aplicarea necoordonată a schimbărilor orei de-a lungul anului.

În paralel cu sistemul orei de vară în Uniunea Europeană, statele membre au trei zone de fus orar sau ore standard. Decizia privind ora standard ține de competența națională.

ANEXA Rata participării în fiecare stat membru (ca procentaj din populația națională):

Germania

3,79 %

Austria

2,94 %

Luxemburg

1,78 %

Finlanda

0,96 %

Estonia

0,94 %

Cipru

0,88 %

Slovenia

0,73 %

Slovacia

0,60 %

Republica Cehă

0,59 %

Franța

0,59 %

Belgia

0,55 %

Croația

0,52 %

Suedia

0,48 %

Letonia

0,39 %

Polonia

0,34 %

Grecia

0,34 %

Lituania

0,34 %

Portugalia

0,33 %

Malta

0,25 %

Irlanda

0,24 %

Ungaria

0,21 %

Spania

0,19 %

Bulgaria

0,18 %

Țările de Jos

0,16 %

Danemarca

0,11 %

Italia

0,04 %

România

0,04 %

Regatul Unit

0,02 %

 

 

 

 

Am primit multă corespondență în luna în care am publicat săptămânal. @Criticul literar, un corespondent vechi și drag al meu, corector și tipograf la viața lui, astăzi la pensie, mă roagă, de la înălțimea celor 89 de ani ai domniei sale, să repet facerea cafelei, după metoda stră-strămoșului meu, marele clucer Dimitrie Ștefănescu. Și alții mă roagă același lucru, spun că nu au mai găsit pe net. Ascult şi mă supun!

 

 

Marele clucer, Dimitrie Ștefănescu și fiul lui, căpitanul Costică Ştefănescu (1804-1869) cel care a pornit aventura cărților, a documentelor și a istoriei, în familia mea, fiind Șeful Arhivelor Statului, ei bine, cei doi aveau dichisul lor, la întocmirea unei cafele bune și aromate. Asta la sfârșitul secolului XVIII și începutul secolului XIX. Tava cu nisip, ibricul de aramă, bine cositorit și strâns puțin la gură, lingurița de argint și ceea ce este mai important, un anume fel de cafea, râșnită atunci, cu mâna, cu râșnița cilindrică din alamă, la o anumită granulație și apă de cea mai bună calitate, nemineralizată, neutră chimic, cu pH 7,7, am spune noi, în ziua de astăzi.

 

Noi putem să folosim o plită electrică, sau un aragaz cu focul mic, un ibric tronconic din inox de calitate și o râșniță, tot manuală, se găsesc destule. Cafeaua bobe, bine prăjită, trebuie să fie lucioasă, uleiosă și proaspătă, dacă se poate, chiar din anul acela. Pentru profani, sau cei mai comozi, merge și cafeaua gata râșnită, de exemplu Kurukahveci Mehmed Efendi, dar acest tip de cafea este o soluție modernă, doar din anul 1871 și și-a schimbat rețeta de multe ori până acum. Cafeaua băută de strămoșul meu provenea din Yemen și ajungea pe proprietățile lui, în saci de cânepă, verde, recoltată în același an. Cafeaua era prăjită de către șeful familiei, cu ritual, odată pe săptămână, duminica, după biserică, în tigăi mari de tablă neagră, groasă, prevăzute cu un fel de amestecător circular. Mai am pe undeva prin magazie o astfel de tigaie, cred că intrau trei kile de cafea odată. Familia mea era numeroasă, acum s-a împuținat, că s-au băjenit mulți, mai toți din sângele meu, din țara care nu mai este a lor.  

 

Marele clucer, acum două sute de ani, lua ibricul de aramă şi îl inspecta cu mare atenţie. Interiorul trebuia să fie perfect, cositorul să strălucească, să nu existe nicio pată sau urmă de la cafelele precedente. Aşa să facem!

 

Umplea până la jumătate ibricul cu apă pură. Cam două sute de mililitri, pentru două persoane. Apoi, în apa rece, punea binişor câte două linguriţe de argint, cu vârf  (sunt un pic mai voluminoase decât cele obişnuite) de cafea de Yemen. Cafeaua rămânea la suprafaţă, plutea, flota...

 

Cu un gest meseriaş băga ibricul în nisip, cam trei-patru centimetri, răsucindu-l puţin.

 

Stătea şi se uita cum cafeaua se scufundă, ca şi speranţele unora. Nu mişca deloc ibricul. Aştepta. Apoi, cam după un minut, poate două, când cafeaua nu mai plutea la suprafață, cu linguriţa (de argint, dar merge şi de inox) amesteca lent şi iscusit lichidul.

 

Poate fredona vreun güzel la modă la Înalta Porată, sau vreun cadril austriac.

 

Nu trecea mult şi cafeaua începea să şoptească, lucruri de taină şi de mare înţelepciune. Marele clucer devenea atent şi înfăşca coada ibricului. Dacă era de lemn, totul era perfect. Dacă era de aramă, înjura cu vorbele rămase de pomină în familia noastră: “Ciara mă-si de viaţă!”

 

Cafeaua nu trebuie dată în clocot! S-au pierdut capete, la Istanbul, pentru acest păcat. Boierul continua lucrul cu linguriţa de argint, şi, cu mişcări lente, amesteca lichidul brun şi îmbietor. Aștepta din nou, făcutul cafelei este o strategie mai abilă ca cea a lui Sun Tzu. Cum caimacul se adună spre margini şi mai lasă în centru un bănuţ cât o drahmă de aur, ibricul trebuie scos repede, din nisipul cel înfierbântat, dar nu brusc, cum scoţi o sabie din teacă, cu ceremonial.

 

Stai puţin cu ibricul pus pe o cărămidă, sau ceva rezistent la căldură şi te miri de virtuţile cafelei și de parfumul ei, preţ de câteva secunde.

 

Cu o linguriţă, uşor şi cu îndemânare iei caimacul şi îl pui în cele două ceşti marghilomane.

 

Aici trebuie să facem o paranteză. În lumea de beţivi şi alcoolici de astăzi, o “cafea marghilomană” înseamnă numai amărâta de invenţie a musiului (mare vânător, mare poznaş, colaborator cu nemții) Mihail Margiloman, care punea coniac franţuzesc în cafea. Mai mult, unii zic că înlocuia apa cu coniac. Ce erezie, ce afront, ce crimă împotriva papilelor gustative!

 

În familia mea ceştile marghilomane erau ceşti din porţelan nemţesc, foarte greu și compact, cu o marcă cu două spade albastre încrucişate, cu un fund foarte, foarte gros. Pe afară păreau că au o sută cincizeci, două sute de mililitri, de fapt aveau doar 80-100 de mililitri. Mai am doar una, dintr-un serviciu de douăsprezece! Aşa cum au dispărut şi averile familiei, aşa s-au spart şi ceştile!

 

Dacă nu aveţi margilomane şi sunt sigur că nu aveţi, dacă aveţi, le cumpăr eu, la orice preţ rezonabil - merge şi o ceaşcă de porţelan chinezesc, că asta se găseşte pe piaţă!

 

Revenim... după ce aţi luat caimacul, după vreo cîteva momente, se pune cafeau din nou la nisip, la foc. Se lasă un pic. Cafeaua începe să strige la tine, se simte neglijată, pocneşte, se răsteşte. Nu o lăsa să se supere, că se caramelizează şi strici tot gustul, amestecă bine, încet, dar ferm, până când se pregăteşte pentru un al doilea orgasm, să dea din nou în clocot. Nu o lăsa... arată-i că tu eşti stăpânul şi ia-o de pe foc, din nisip, cum ai fura o cadână din harem. Cu dragoste, dar ferm!

 

O linguriţă de apă rece, rece, ca să se sedimenteze zaţul. Apoi după alte două minute se toarnă, alternativ, în ceşcuţele de cafea.

 

Cafeaua este gata!

 

O să strigaţi că unde este zahărul, frişca, laptele condensat, coniacul, poate mierea!

 

Eu vă vorbesc de cafeaua marelui clucer Dimitrie Ştefănescu, boier patriot, înstărit și harnic, înrudit cu Kretzuleştii, cu Ghiculeştii, cu Floreştii şi cu neamul lui Dabija. Sfârșitul secolului XVIII, acum peste două sute de ani!

 

Timp de două sute de ani aşa s-a făcut cafeaua la noi. Fiinţe slabe şi repede seduse de dulciuri, femeile familiei păcătuiau şi adăugau zahăr, frişcă, lapte şi chiar miere. Dar nu în plenul familiei, la cafeaua de la sfârşitul mesei. Nu, Doamne fereşte, că s-ar fi răstit capul familiei, dom Pascale, negustor și meseriaș cinstit din Obor! Rămase între ele, frumoasele doamne “răsturnau ceştile” ca să ghicească în cafea mamaie Teodora, străbunica, care ştia tot felul de lucruri de mirare şi de taină.

 

Şi aşa fac şi eu cafeaua, după cum o făcea stră-strămoşul meu Dimitrie Ştefănescu și fiul lui, Costică Ștefănescu, că sunt ultimul, pe linie bărbătească, din marea familie! Fără zahar, fără frişcă, fără lapte, aşa să-mi ajute Dumnezeu!  Ba, greșesc și păcatul să fie al meu! Uneori, duminica, mai pun în cafeaua marelui clucer și un praf nemțesc de lapte condensat, puțin, un vârf de cuțit cât să-mi aducă aminte de dulceața vieții și veselia copilăriei. Am o cutie mare de lapte condensat pentru cafea, mi-a adus-o regizorul german cu care sunt prieten.

 

Acum trebuie să vă spun că nici tataie Pascale, după ce i-au dărâmat cele șapte corpuri de case de pe Mașina de Pâine, numărul 52, nu mai respecta exact-exact ritualul. La cafeaua făcută ca acum două sute de ani se adăuga un pahar de apă, sau sifon, rece-rece cu o linguriță plină de un șerbet de zmeură, lămâie, sau ciocolată, după buna vrere a coniței Uța, bunica mea. Se pierduseră vieți și proprietăți, haide să îndulcim puțin viața, păreau că spun ochii verzi ca smaraldul ai bunicului meu, mereu zâmbitor și cu gropițe în obraz. Pe vremea aceea șerbetul, sau sorbetul, nu erau produse congelate, ce erezie, ci paste vârtoase puse în borcane cu etichete școlare, în care se preciza felul lor și anul. Dar nu apucau anul, ne ocupam noi de ele… ca să nu se zaharisească, un motiv bun să aducă zâmbetele pe fețele alor mei!

 

Mai este o taină. Mare! Să vă spun, să nu vă spun... hai să vă spun că aşa v-am promis! La al doilea fiert, marele boier se uita în stânga şi în dreapta şi dacă nu-l vedea nimeni, punea în cafea câteva cristale doar, doar câteva, de “sare vie”! Am mai povestit de ea, dacă nu aveţi sarea vie din străfundul salinei, puteţi folosi sare obişnuită, neapărat românească. Atenţie, doar câteva cristale, aproape homeopatic. O să vedeţi diferenţa, sarea vie, dar şi sarea obişnuită, pune în valoare cafeaua, îi subliniează gustul şi aroma.

 

Dacă vă uitați în istoria cafelei o să aflați că la Istanbul cafeaua a ajuns în secolul XV şi că europenii au dat cu nasul de ea la ridicarea asediului Vienei de către turci. Se pare că în haosul retragerii turcii au părăsit rezerva de cafea a armatei, mai multe zeci de saci cu cafea. Care luaseră foc și mirosul cafelei s-a răspândit în toată Viena. Multă vreme cafeaua a fost nelipsită, era obligatorie pentru turci şi arabi. Aş aduga şi pentru persani. De exemplu, o femeie musulmană îi putea cere cadiului desfacerea căsătoriei, dacă soţul ei nu era în stare să-i aducă cafeaua zilnică!

 

În urma cuceririlor britanice, așa se spune, cafeaua a fost înlocuită în Orientul Mijlociu şi Apropiat de... ceai! Aşa beau cuceritorii, aşa era de bonton! Aşa cum astăzi se bea în România whisky, lichid poreclit mai înainte “apă de ploşniţe”! Este băutura metropolei, a marelui licurici!

 

Mă duc să-mi fac o cafea după metoda marelui clucer... am de lucru la noapte, iarăşi am primit de la Înalta Poartă de la Bruxelles un raport informativ cât o carte de telefon! Să ştiu pe ce lume suntem.

 

Dar nu înainte de a condamna cu hotărâre ceea ce îmi semnalează mai mulți dintre corespondenții mei. Pe situri de proști, niște trepanați fără creier, au scris cum se facea cafeaua cu caimac, afirmând că marele secret al caimacului este să presari, în ploaie, la sfârșitul întocmirii cafelei, o anumită cantitate de cafea crudă. Mai și spun că acest caimac rezistă și o zi. Sigur că da, cretini de manevră, așa cum cafeaua voastră este drumul sigur către o gastrită, sau un ulcer, cafeaua neprocesată, crudă, se lipește și atacă mucoasa stomacului – orice medic gastroeneterolog o să confirme!

 

Mă uit în jur și nu cred ce văd și ce aud. Cretini, idioți, proști care ar urala continuu dacă prostia ar durea, sau ticăloși patentați, mai sunt și unii inteligenți în mocirla asta imondă a presei, se erijează în jurnaliști, în deontologi care vă spun ce este bine și ce este rău, vă spun ce să mâncați și să vă îmbrăcați, vă spun pe cine să votați. O parte a presei, din nefericire, majoritară, presa isterică și anarhistă, care prin prostie și minciună vă debusolează și vă reduc șansele de a avea o viață bună și normală. Așa se explică de ce în România numai 0,04 din populație a fost interesată și a reacționat la o problemă atât de importantă cum ar fi schimbarea orei, care ne afectează anormal pe toți. Presa cretină, vulgară și rău intenționată din România și-a făcut datoria. A reușit să compromită informația importantă ascunzând-o printre miile de idioțenii și lucruri de nimic, ”fake news”, și a îndepărtat publicul de ziare, de sursele clasice de informație. Așa se explică succesul rețelelor de socializare, în dauna tv și a ziarelor. Fraierul de rând crede că dacă alt idiot la fel ca el îi dă o informație, pe FB, de exemplu, aceasta este adevărată. Pentru că fiecare privește în afară și judecă evenimentele și pe alții prin prisma  extrem de îngustă a propriilor păreri și opțiuni.

 

Nu este pur și simplu părearea mea, sunt studii americane și UE făcute pe subiect, dar și părerea altor jurnaliști români. Vedeți https://voxbiz.ro/metode-de-tampire-a-populatiei-v-ati-intrebat-vreodata-de-ce-nu-va-ajung-banii-de-ce-copiii-dumneavoastra-par-de-necontrolat-de-ce-platiti-rate-insuportabile-la-banca-de-ce-nu-va-mai-place-nimic/. Acest articol l-am zarit, era pe pagina mea, poate mai sunt și altele. Două personalități îmi lipsesc mult, Octavian Paler și Andrei Gheorghe, oameni dintr-o bucată, care spuneau verde, în față, că prostia zdrobește România. Prostia și știrile rele, atitudinile antinaționale și vulgare.

 

Nu mai citiți știrile și articolele rele, vulgare, cele cu catastrofe, accidente, crime și infractori – vă îmbolnăvesc, la propriu, nu numai psihic. Surgeon General of USA arată, în raportul său către POTUS, că știrile și informațiile rele, negative, adesea ”fake news” sunt responsabile de incidența crescută a afecțiunilor cardiace și cancer. Pe lângă o evidentă legătură cu stările de depresie. Se observă că nu se poate face o legătură directă, cum nu s-a putut face între fumat și cancerul la plămâni, dar statisticile sunt absolut grăitoare: consumatorii de informații rele, negative, vulgare, trăiesc mai puțin și sunt mai bolnavi decât cei care le ignoră.

 

Președintele Traian Băsescu a avut dreptate când a spus că presa este un factor de risc strategic și o amenințare la securitatea națională. I-au sărit toți coprofagii în cap, cei care au făcut miliarde din șantaj și minciună, dar, repet, a avut dreptate!   

 

Cred, că, în România, după caricatura de proces al comunismului, trebuie un proces adevărat, procesul presei, după cum a fost făcut după Primul război mondial, când mulți jurnaliști, nume mari și importante, colaboraționiști cu nemții, (au luat bani mulți ca să scrie de bine despre invadatori), au stat ceva timp în umbra gratiilor. O meritau cu prisosință, după cum o merită mulți în ziua de astăzi!

 

Până la rechizitoriul procurorului împotriva presei isterice și anarhiste antinaționale, care prostește populația, o să mai treacă ceva timp, dar vremea se apropie cu pași de lup înfometat, pentru că, așa spunem cu toții, mâine este o altă zi!

 

NOTĂ  După cum știți nu încurajez narcisismul, anonimatul și iresponsabilitatea, așa că nu-mi scrieți pe forum, se șterge imediat, sau aproape imediat. Singura modalitate de a vă răspunde la o întrebare este să-mi scrieți la dom.profesor@gmail.com. Câteva mii de cititori au înțeles acest lucru și poartă o corespondență civilizată, corectă și la vedere. Nu știu ce idiot sinistru a inventat forumul, probabil din goana nesimțită după bani, adică după vizualizări. Pe ziarele pe hârtie, cele vechi și bune, însemnați oare ceva, în scris, ”opinia” domniei voastre, pe marginea lui?

 

 

NOTA 2  Carl Sagan, evreul ateu inteligent ca diavolul, Doamne iartă-mă, scrie în ”Lumea și demonii ei”, pagina 261, un volum capital, apărut și în limba română, mai demult, la Editura Harald, cea cu masonii: ”În Vechiul Testament sunt interzise astrologia, spiritismul, plăcile ouija, prezicerea viitorului și multe alte lucruri. Autorul Deuteronomului nu susține că astfel de activități sunt ineficiente, ci faptul că sunt „uriciuni„ poate potrivite pentru alte popoare, dar nu pentru adepții lui Yahve. Dar, în Noul Testament, apostolul Pavel ne spune ”cercetați toate lucrurile”. Și vedeți care și ce sunt bune și vă folosesc.”

 

Astronomul Carl Sagan rămâne pentru mine o mare enigmă. Se uita și nu vedea. Se uita la Cosmos și nu înțelegea. Cosmosul ESTE Dumnezeu! Așa că dacă bigotismul religios, sau orbirea științifică vă dictează altceva, opriți-vă aici! Hic Sunt Leones, după cum spuneau romanii pentru zonele geografice necunoscute și puțin comode! Mai departe pot citi doar cei care au suflet, bunătate, blândețe și inteligență, cei care au nevoie de un sfat bun, dat din inimă, obiectiv, cei care știu că, așa cum se spune în Geneză, bunul Dumnezeu a făcut cerul și stelele ca să fie semne, după care să ne călauzim.

 

 

 

 

horoscop

 

BERBEC   Astăzi, eşti mai puţin nervos, dar sigur, motivat, iar lucru nobişnuit pentru tine, eşti precaut şi chiar şiret.  Păstrezi un atuu pe care să-l foloseşti la momentul şi locul potrivit! Un ajutor neasteptat. Cineva din anturaj, semn tot de foc sau de pamant te ajuta involuntar sau dezinteresat sa rezolvi o problemă care iti părea ceva foarte greu de rezolvat.  Trebuie să alegi cu grija modul de rezolvare a problemelor în familie cat si cu prietenii, în sensul să fie şi pe placul lor!

 

horoscop

 

TAUR   La muncă te comporţi politicos şi civilizat, nu vrei să deranjezi pe nimeni, ceea ce este foarte frumos din partea ta! Ai o propunere nouă, sau un proiect mai vechi, care trebuie finalizat. Dimineaţă densă şi obositoare, cu schimbări de ritm. Odihneşte-te mai mult şi evită efectele haosului organizat. Domeniul familiei este aspectat mediocru, fii atent la interpretări greşite, la comunicare. Mare atentie la legaturile amoroase – cineva vrea să te înşele, să se folosescă de tine, oare cine?

 

horoscop

 

GEMENI   Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil. Nu prea te interesează părerea celor din jur, rezultatul contează! Eşti prea tensionat ca să te bucuri de laude, de succes. Ai şansa să-ţi clarifici dorinţele şi aspiraţiile, să te detaşezi de cotidian şi să te relazexi un pic. Sigur, după orele de program! Schimbarea este necesara si face parte din măsurile sigure şi verificate de supravieţuire. Pentru o parte dintre nativi, in special pentru cei născuţi în a doua perioada a zodiei, ziua este bine aspectata şi norocoasa.   

 

horoscop

 

RAC   Victoriile fără glorie sunt specialitatea ta, eşti din nou singur în mulţime! Astăzi nu te implica în discuţii lungi cu semnele de foc. Limitează cheltuielile la strictul necesar. Anumite configuratii particulare care tin de stelele fixe se pot interpreta ca fiind producatoare de echilibru si consecventa. Dragostea este usor influenţată de aspectele negative ale lui Venus. Ceva neasteptat, dar nu in primul rand negativ, iti schimba programul, în a doua parte a zilei. Este o zi în care trebuie sa te hotarasti. O decizie se impune si parca timpul a început sa vină!

 

horoscop

 

LEU  Cu toate că eşti un leu imprudent şi te bazezi pe "încredere", astăzi ai noroc! Nimeni nu profită de naivitatea şi generozitatea ta! Cei din jur au şi ei problemele şi dificultăţile lor! Este bine sa-ti vezi de treburile tale obişnuite, fara prea multe proiecte de viitor si cheltuieli insemnate. Dar trebuie sa te gandesti la deciziile pe care trebuie să le iei şi la modul în care acestea trebuie să prinda viaţa. Domeniile de aplicare sunt în primul rand meseria, profesia şi relatiile de afaceri, dar si prietenii şi duşmanii ştiuti şi neştiuţi.  

 

horoscop

 

FECIOARĂ   Domeniul relaţiilor sociale e afectat.  Atenţie la detalii, se ştie că eşti un maestru, dar nu pierde din vedere scopul final către care converg amănuntele. Nu amesteca plăcutul cu utilul! Ofera-ti prilejuri de multumire şi satisfactie. Poziţiile reciproce ale lui Venus, Marte şi Mercur şi mai ales Luna, indica reuşita si succes. Calatoriile sunt bine aspectate, iar inceputul unor noi proiecte si diversificarea afacerilor sunt sub auspicii favorabile.

 

horoscop

 

BALANŢĂ   Mici probleme la serviciu. Încearcă să destinzi atmosfera, ceilalţi pot fi recunoscători, pentru că sunt făcătorii de pace sunt bine cotați! Şi carisma e bună, aşa că poţi reuşi în planul tău. Sunt o serie de evenimente, provocate de Mercur care până la urmă au o latura comică şi o mare doză de neprevăzut.  Tema ta astrala din ziua de astăzi este complexa. Atentie la lucrurile marunte, la detalii! Domneşte o mare tensiune în legătură cu nişte  teste sau examene, niște praguri de trecut, niște termene.

 

horoscop

 

SCORPION    Ai dezgropat securea războiului şi vrei ca toată lumea să te urmeze! Trebuie să găseşti o soluţie paşnică, fără scandal, negociabilă, pentru că "cine scoate sabia, de sabie va pieri"! Este o perioada in care incerci sa recuperezi unele intarzieri. Intreprindere sortita din start eşecului, pentru ca viata si timpul nu tine seama de programele, termenele si proiectele noastre. Renunta la somnifere si la alte medicamente pe care nu le-a prescris medicul.  Sa fie el vinovat, nu tu!

 

horoscop

 

SĂGETĂTOR   Te arunci cu capul înainte şi vrei să iei o decizie rapidă. Încearcă să analizezi şi să înţelegi motivele problemei cu care te confrunţi. Poţi să descoperi o cale mai uşoară de rezolvare! Saturn, maximus maleficus, aspecteaza disonant, de ceva timp, semnul tău, ceea ce nu are darul sa faca lucrurile mai simple sau mai usoare. Ocoleste orice discutie cu anturajul apropiat despre posesiuni comune. Urmează-ţi scopul, nu te lăsa tentat de mijloace!

 

CAPRICORN   Azi dai semnale clare: cei din jurul tău trebuie să te accepte aşa cum eşti, cu defectele şi calităţile tale, nu eşti dispus la negocieri şi compromisuri! Adevărul e cea mai bună minciună! Nu refuza nimic, dar nici nu face „mişcări, manevre” - păstreaza zâmbetul pe buze, stelele tale protectoare te vor proteja in continuare! Discuţii interesante şi, adeseori, astăzi, chiar necesare. Trebuie sa te intorci la radacini, in trecut – spune horoscopul tau – ca sa gasesti explicatii si solutii pentru prezent.

 

horoscop

 

VĂRSĂTOR   Fii atent la nişte termene, sau întâlniri, să nu întârzii! Timpul parcă zboară! Se pare că treci printr-o perioadă de oboseală cronică, peste tot se pare că întâmpini dificultăţi, dar e doar o impresie! Fii extrem de scurt in discutiile cu anturajul. O singura fraza, clară, este de ajuns! In orice caz trebuie, cu orice pret, sa termini ce ai inceput.  Mercur nu mai este afectat, atentie la precizia şi sensul comunicarilor. Nu trebuie sa lasi nimic intamplator, pentru ca totul, tot ce se intampla are logica si filosofia proprie. Pune-ţi lucrurile în ordine, atât bunurile cât şi sentimentele.

 

horoscop

 

PEŞTI    Încă un mic efort, haide, că poţi! Afirmi că nu-ţi plac “complicaţiile”, dar cei din jurul tău ar jura cu mâna pe Biblie că îţi place să cauţi belele! Şi ce dacă, dacă tu te simţi bine! Horoscopul tau este bine aspectat, mai ales in partea de “investitii, castiguri si realizari”. Si cu norocul stai bine! Sigur, necazurile sunt tot cele pe care le stii, dar un necaz care dureaza mai mult de doua luni devine viata cotidiana. Incerca sa incepi de pe acum sa-ti organizezi viaţa pentru sezonul rece – este o perioada favorabila pentru interesele tale.

 

horoscop