Holera face victime în regiunile kurde din Siria. Trei persoane au murit din această cauză

Holera face victime în regiunile kurde din Siria. Trei persoane au murit din această cauză sursa: theconversation.com

Trei persoane au murit de holeră în ultima perioadă, în regiunile kurde di Siria. Autoritățile locale au cerut ajutor din partea organizațiilor internaționale de sănătate pentru a opri răspândirea bolii infecțioase, deosebit de grave.

Trei persoane au murit de holeră în ultima perioadă, iar altele au fost depistate ca având această boală, au informat autoritățile locale, sâmbătă.

„Un număr mare de cazuri de holeră au fost raportate în regiuni din provinciile Raqaa şi Deir ez-Zor din nordul, respectiv din estul ţării”, a anunţat Departamentul de Sănătate dintr-o regiune autonomă kurdă într-un comunicat publicat din oraşul Al-Qamishli.

Oficialii kurzi au precizat că trei persoane au murit de holeră, și au cerut pe această cale ajutorul organizațiilor internaționale, printre care și Organizației Mondiale a Sănătății, pentru a limita răspândirea maladiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Holera se răspândește în Siria

Holera s-ar fi răspândit prin intermediul apei potabile contaminate, după ce autorităţile siriene au încetat să mai distribuie clor către staţiile de pompare în ultimele trei luni, după cum informează Observatorul sirian pentru drepturile omului.

Aceeași organizație a menționat că un număr mare de cazuri de holeră au fost înregistrate, persoanele infectate prezentând simptome precum vărsături, diaree și dureri de cap.

După ce s-a aflat mai mulți ani în război, Siria se confruntă cu o lipsă acută de apă. Conflictul armat a avariat aproximativ două treimi din uzinele de tratare a apei, jumătate din staţiile de pompare şi o treime din turnurile de apă, potrivit unui raport publicat în aprilie de UNICEF.

Holera reprezintă o infecție diareică acută, ce poate provoca o deshidratare uneori mortală. Boala poate fi luată prin consumul de apă sau de produse alimentare contaminate cu bacteria Vibrio cholerae.

Kurzii controlează majoritatea zonei nord-estice a Siriei, unde au instaurat o autonomie de facto după declanşarea acestui război, care a făcut aproximativ o jumătate de milion de morţi şi a obligat milioane de sirieni să fugă în străinătate.

Potrivit estimărilor, la nivel mondial sunt raportate în fiecare an între 1,3 milioane şi 4 milioane de cazuri de holeră, care provoacă între 21.000 şi 143.000 de decese, potrivit Agerpres.

Recent, mai multe cazuri de holeră au fost înregistrate și în Camerun, fiind înregistrați peste 200 de morți în zece luni.